Wpisy oznaczone tagiem "ucierane" (3)  

poisonprincess
 
Babka mocno nugatowa, warta wypróbowania c:

Składniki:

250 g masła lub margaryny do pieczenia
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy (16 g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Smacznego (:

IMG10596.jpg


Z pozostałego ciasta zrobiłam babeczki, wystarczy dosypać trochę mąki, bo ciasto jest dość rzadkie

IMG10595.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

poisonprincess
 
Z cyklu ifka piecze
Zdjęcia znowu powalają jakością, ale robione na szybkiego, bo ostatnie kawałki na talerzu udało mi się uchwycić (;
Wybaczycie mi to, bo ciasto jest genialne, tak delikatne, a maliny w nim zawarte rozpływają się w ustach :3

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
55 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + kilka łyżek na oprószenie ciasta
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 duże jajko
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżych malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, sól - przesiać, wymieszać i odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką  i puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru. Piec w temperaturze 200ºC około 20 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem.


IMG10497.jpg


IMG10498.jpg
 

poisonprincess
 
Poison Princess: Jako mała Iwonka zawsze wciskałam się mamie do pomocy przy robieniu ciast, wyjadałam resztki. Wymieszanie kilku składników sprawiało mi ogromną radość. Teraz wszelkie foremki i blaszki są we władaniu dużej Iwonki. Dlatego chciałabym się z Wami podzielić z moimi wypiekami, przepisami i jakimiś poradami <o ile się udadzą>
Odbiega to całkowicie od poprzedniej formy bloga, jednak są to czynności, które uwielbiam robić, pozwalają mi się odstresować, a przy okazji smakują^^

Na dobry początek jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową, którą upiekłam wczoraj (;

Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
100 g czekolady (70% kakao)
15 g cukru
15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.

* ja piekłam w 160°C przez 50 min i wyszło idealnie
* odnośnie polewy: wystarczy 80 ml mleka, bo przy 100 ml wychodzi bardzo rzadka
*można wzbogacić smak ciasta, dodając np żurawinę, skórkę pomarańczową lub kawałki czekolady
*jogurt grecki można zastąpić naturalnym, wczoraj byłam do tego zmuszona i wszyło pysznie :3

Na dowód radosna twórczość, zdjęcia robione traktorem:

IMG10430.jpg



IMG10429.jpg


IMG10431.jpg


IMG10433.jpg
  • awatar gość: @DIY-I-LOVE-IT: polecam ten przepis, bo babka wyszła genialna :3
  • awatar Sylw;*: moja kuchareczka Ifciaaaa;*
  • awatar gość: @DIY-I-LOVE-IT: jeszcze mam inne fajne przepisy na babki i postaram się je tu zamieścić i będziesz miała w czym wybierać ((:
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 

Kategorie blogów