Wpisy oznaczone tagiem "udka" (13)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Cześć Kochani!

Mam dzisiaj dla Was dość oryginalny pomysł na obiadek. Odmiana od schabowych, czy piersi kurczaka w panierce jest wskazana. Czasami warto zaszaleć ze smakami. Takie przygody raz kończą się dobrze, a czasami są niejadalne albo niejadalne dla nas, bo to co smakuje jednym, nie zawsze smakuje innym.

P1010967.JPG

*Udka z kurczaka z miodem i imbirem.*

P1010969.JPG

*SKŁADNIKI*

- 6 udek z kurczaka (lub skrzydełek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki bulionu
- kieliszek wódki
- sól, pieprz

P1010971.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Udka podsmażamy na patelni z cebulą oraz miodem, tak by skórka kurczaka ładnie się zrumieniła, a cebula zeszkliła. Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz imbir pocięty w wąskie paseczki i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy wszystko bulionem oraz wódką i czekamy aż płyny się zredukują i utworzy się zawiesisty sosik. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

P1010979.JPG

Kurczak w takim wydaniu ma bardzo specyficzny smak. Jeśli lubicie wersję na słodko powinien przypaść Wam do gustu.

Osobom, które nie przepadają za imbirem odradzam jego dodawanie, gdyż to właśnie smak imbiru dominuje w tej potrawie.

P1010980.JPG

*Moje kubki smakowe dotarły do nieznanego do tej pory wymiaru.* :D
  • awatar mytrueself: na pewno wypróbuję !
  • awatar I00krotka: zawsze robiłam z miodem, cytryną i ostrą papryką. ale imbir na te pogodę super pomysł - pewnie wypróbuje :)
  • awatar Wiedźma1: wygląda smakowicie :)
Pokaż wszystkie (14) ›
 

tasteofjoy
 

*Kurczak w okrojonej wersji "daj mi nogę", czyli pieczone udka kurczaka.*

Udka  z dodatkiem soli, pieprzu, czerwonej papryki, wzbogacone o tymianek i odrobinę rozmarynu.

Pysznie i aromatycznie. I ta chrupiąca skórka!


IMG_8914.JPG


*Wyobraźcie sobie ten zapach. Mmmmm....*

:)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*
Doprawiamy wg własnego uznania ( ja używam przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu) dokładnie nacieramy, również pod skórą i wstawiamy na noc do lodówki aby przeszły przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju, wykładamy nasze udka i wkrajamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, paprykę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, czym więcej warzyw i zieleniny tym lepszy smak. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 45-50min, po tym czasie otwieramy naczynie i jeśli lubimy chrupiącą skórkę to smarujemy kurczaka z wierzchu majonezem i zostawiamy jeszcze na jakieś 10-15 min bez przykrcia. Można również piec w rękawie.

s4.JPG


s5.JPG

Przepis pochodzi od *Anja...♥*
anjablog.pinger.pl
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów