Wpisy oznaczone tagiem "uszka" (5)  

badbunny
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Bad Bunny:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

malagosia002
 
Co nam będzie potrzebne?

   włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)
   1 surowy burak
   1-2 liście laurowe
   5 ziaren ziela angielskiego
   5 ziaren czarnego pieprzu
   ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)
   ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)
   sok z cytryny (do smaku)
   ćwiartka jabłka
   2 zgniecione ząbki czosnku
   1-2 łyżeczki majeranku
   cukier
   sól morska
   świeżo mielony pieprz

Jak to zrobić?

Do dwóch litrów wody dodaj obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotuj. Gdy wywar się zagotuje, zmniej ogień na mniejszy (wywar ma tylko pyrkać), a następnie gotuj powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie wyłów jarzyny i przyprawy, a bulion posól i pieprz do smaku.

Następnie do bulionu dodaj dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodaj zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotuj barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przypraw solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki). Spróbuj. Jeśli istnieje potrzeba dolej dodatkową porcję zakwasu – jeśli nie podaj razem z uszkami. Odgrzewając barszcz pamiętajmy, aby go nie gotować.

SMACZNEGO!:)
barszcz.jpg
 

whitecrystal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów