Wpisy oznaczone tagiem "wątróbka" (9)  

dariajot
 
Cześć. Sorki że wczoraj nie dałam posta, ale była burza więc wolałam nie ryzykować, że mi laptop pierdyknie. Cały wieczór grzmiało.
Dobra, żeby nie owijać w bawełnę to na śniadanie zjadłam o to:

20150612_052818.jpg

czyli wymieszałam serek wiejski Piątnica ze zmiksowanymi truskawkami, ale żeby śniadanko było trochę bardziej wytrawne, to dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe.

Na drugie śniadanie była kupka :)


20150612_100127.jpg

To jest jakby domowa nutella. Nie uwierzycie jakie są do tego składniki :P
Dodałam:
20g kaszy jaglanej (czyli ok. 105g po ugotowaniu)
pół awokado
łyżkę kakao
sok z połowy cytryny
i zmiksowałam w rozdrabniaczu. That's all :)
I dzięki temu przekonałam się, że chyba powinnam częściej zjadać takie dania :) No może nie cały czas to samo, ale np. następnym razem bym zmiksowała kaszę jaglaną z truskawkami póki sezon na nie trwa, albo dodać do omleta kaszę jaglaną zamiast płatków (tylko nie wiem czy omlet się taki usmaży - w sensie czy się nie wywali jakbym przewracała na drugą stronę), no zobaczę jeszcze...

Obiad był iście królewski, na bogato


20150612_141256.jpg

Czyli:
tron z różyczek brokuła
miecze z pasków papryki
peleryna z 150g wątróbki
korona i inne takie błyskotki ze 150g mrożonej dyni w kostkach Hortex
szaty z kawałka pora
+ 5g oleju kokosowego
(chyba już nie będę pisać za każdym razem że olej kokosowy, bo codziennie go używam; jakbym używała innego tłuszczu to dam znać)

Kolacja była skromna. Zjadłam 2 szprotki. Akurat tyle zostało a nie chciałam otwierać nowego opakowania ryby wędzonej. A ja zawsze odmierzam 50g, ale wyjątkowo wczoraj było mniej, bo się najadłam obiadem, no i było upalnie.
 

wredotanadiecie
 
Oba dania polecam gorąco. Pasztet bardzo syci. Mogą go jeść osoby będące na diecie dukana. Ciasto tak samo, również dietetyczne. Może zastąpić chęć na coś słodkiego :)

PASZTET
Skladniki:
1filet z kurczaka
200 gram watrobki drobiowej
1 jajko
1cebula
przyprawy

Sposob przygotowania:
Kroimy mieso w kostke, cebule tak samo (nie musi byc drobno). Podsmazamy na patalni z przewaga duszenia pod przykrywka. Jak zbierze sie woda z miesa to nie wylewamy jej. Calosc musi wystygnac calkowicie. Nastepnie blendujemy. Ja nie mam blendera, uzywalam koncowki takiej do miksera. Jak jest dla nas za sucho to delewamy ciut wody. Nastepnie wbijamy jajko i doprawiamy wedle uznania. Pieczemy 20 minut w 180stopniach a nastepnie przez 15minut w 200 stopniach. Ja robilam w silikonowej malej foremce.

CIASTO z serka wiejskiego a'la czekoladowe.

NIe wiem dokladnie jak to jest z dawka (dla osob bedacych na dukanie) ale wychodzi chyba ze cale cioasto jest na 2-3 dni =)

Skladniki:
otreby owsiane 4lyzki
otreby pszenne 2 lyzki (moga byc tez zatnie badz gryczane)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
500gram serka wiejskiego
1,5lyzki kakao
slodzik (ja dalam 20 tabletek, slodzik musi nadawac sie do pieczenia, nie wolno uzywac slodziku ktory ma w skladzie aspartam)
-mleko w proszku do posypania, mozna tez posypac slodzkiem

Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy proszek do pieczenia, otreby, slodzik, kakao, dodajemy serek wiejski i jajko. Rozdrabniamy troszke te granulki z serka wiejskiego. Piekarnik nagrzewamy na 180stopni i pieczemy 50min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i wkladamy ponownie do uchylonoego, wylaczonego piekarnika na kratce. Po calkowitym ostudzeniu posypujemy mlekiem w proszku lub slodzkiem i wkladamy do lodowki.  
Ja robilam w foremce silikonowej. Jak nie macie to wyłóżcie blaszkę papierem.


SMACZNEGO :D


foto_8a01a5c53fb937b9a956296fa19e99f_org.jpg
Pokaż wszystkie (2) ›
 

sevensperfection
 
Sevens perfection:

Bilans:
08:00  -  owsianka [3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka kaszy manny, 1 szklanka mleka 2%, 1 łyżeczka gorzkiego kakao nisko tłuszczowego, cynamon]
11:00  -  2 kromki chleba ziarnistego z wędliną i ogórkiem
14:00  -    -ll-
16:00  -    -ll-
19:00  -  4 łyżki gotowanego białego ryżu z sosem, smażona wątróbka, 2 małe pomidory
+ kawa bez dodatków 1x, zielona herbata 3x

Spać mi się chce przez tą pogodę...

branoc.
  • awatar Sevens perfection: @erytorium: możesz mieć rację, a w dodatku w tym sklepie jest strasznie zimno. na dworze możesz chodzić w krótkim rękawku, a tam w swetrze i jeszcze ci jest chłodnawo... i przez to więcej się spala, bo organizm musi się ogrzać. muszę pić w pracy coś ciepłego chyba, jakąś zieloną albo kawkę ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*
Wątróbkę namaczamy w mleku (trzymałam 30 minut).
Rodzynki zalewamy winem i czekamy aż nasiąkną winem (15-20 minut).
Smażenie wątróbki
Wątróbkę wyciągamy z mleka, kroimy na kawałki (ok. 2x2cm), oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzany olej (na patelnię).
Smażymy wątróbkę z każdej strony ok 10 minut, cały czas mieszamy. Zdejmujemy mięso z ognia.

Na tej samej patelni (nie myjemy jej, korzystamy z tego samego tłuszczu) smażymy pokrojony w kostkę:
- czosnek (2 ząbki) i - cebulę.
Mieszamy, rumienimy cebulę.
Gdy cebula jest już szklista wlewamy wino (bez rodzynek). Mieszamy cebulę z winem 2 minuty i dodajemy rodzynki.
Jabłko kroimy w dużą kostkę.
Dodajemy jabłko do cebuli i rodzynek.
Do jabłek dodajemy łyżkę cynamonu.
Do jabłek dodajemy przyprawy - pieprz i sól(mało!), łyżkę masła i sypiemy trochę tymiankiem.
Mieszamy wszystko razem
Dodajemy wątróbkę. Mieszamy wszystko razem.
Solimy obficie dopiero, gdy danie jest na talerzu.


DSCF3341-001.JPG


Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/m/13362446/watrobka-po-zydowsku
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- wątróbka drobiowa
- pół papryki
- 5 pieczarek
- 2 łyżki masła
- oliwa
- maga
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*
Wątróbkę, paprykę i pieczarki smażymy na maśle i oliwie ok. 10 minut często obracając mięso.
Gdy wątróbka dojdzie zestawiamy z ognia przyprawiamy magom/magi (różnie mówimy) solimy i pieprzymy.
*Gotowe!*
7.JPG

Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
aNaAs:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Przez ten komentarz Kariny:
ri.pinger.pl/(…)bez%C2%A0tytu%C5%82u.JPG… przez kilka dni chodziła za mną wątróbka.
Szukałam, szukałam i w końcu znalazłam przepis na wątróbkę z jabłkami, z cynamonem, w białym winie. O ten: kuchnianagazie.blogspot.com/(…)indycza-watrobka-po-… i z przyjemnością go wypróbowałam.

Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
ri.pinger.pl/(…)DSCF3341-001.JPG…

Ale zacznijmy od początku.
Wiedziałam, że wątróbka jest tania. Nie wiedziałam, że aż tak!
ri.pinger.pl/(…)DSCF3274-001.JPG…
Wątróbkę namaczamy w mleku (trzymałam 30 minut).
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI7.jpg…

Rodzynki zalewamy winem i czekamy aż nasiąkną winem (15-20 minut).
ri.pinger.pl/(…)DSCF3303-001.JPG…
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI6.jpg…

Smażenie wątróbki
Wątróbkę wyciągamy z mleka, kroimy na kawałki (ok. 2x2cm), oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzany olej (na patelnię).
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI8.jpg…

Smażymy wątróbkę z każdej strony ok 10 minut, cały czas mieszamy. Zdejmujemy mięso z ognia.

Na tej samej patelni (nie myjemy jej, korzystamy z tego samego tłuszczu) smażymy pokrojony w kostkę:
- czosnek (2 ząbki) i
ri.pinger.pl/(…)DSCF3276-001.JPG…
- cebulę.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3278-001.JPG…
Mieszamy, rumienimy cebulę.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3315-001.JPG…

Gdy cebula jest już szklista wlewamy wino (bez rodzynek). Mieszamy cebulę z winem 2 minuty i dodajemy rodzynki.
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI9.jpg…

Jabłko kroimy w dużą kostkę.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3280-001.JPG…
Dodajemy jabłko do cebuli i rodzynek.
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI10.jpg…

Do jabłek dodajemy łyżkę cynamonu.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3304-001.JPG…

Do jabłek dodajemy przyprawy - pieprz i sól(mało!), łyżkę masła i sypiemy trochę tymiankiem.
ri.pinger.pl/(…)233_FUJI11.jpg…

Mieszamy wszystko razem
ri.pinger.pl/(…)DSCF3325-001.JPG…
Dodajemy wątróbkę. Mieszamy wszystko razem.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3334-001.JPG…

Na talerze!
Solimy obficie dopiero, gdy danie jest na talerzu.
ri.pinger.pl/(…)DSCF3344-001.JPG…
ri.pinger.pl/(…)DSCF3335-001.JPG…

Może nie wygląda, ale jest PRZEPYSZNE! Dzięki Karina carioca.pinger.pl/ za komentarz, bo gdyby nie on, nie spróbowałabym tego cuda!
  • awatar Missi5: Pychaa ! Kiedyś nie lubilam watrobki, teraz już uwielbiam od czasu do czasu. Ale mi zrobilas smaka!
  • awatar Iwo.: kurde, może i ja spróbuję czy nie lubię wątróbki czy po prostu nigdy nie jadłam dobrze przyrządzonej
  • awatar Zimna Lemoniada: Kochana podziwiam Cie za te przepisy... :D Wątróbkę zawsze lubiłam jak byłam mała... do czasu kiedy mnie nie uświadomiono na biologii w podstawówce... :P
Pokaż wszystkie (15) ›
 

czytaczka
 
Zachciało mi się wątróbki. I niewiele myśląc pognałam do mięsnego.

(robiłam wg tego przepisu
kotlet.tv/watrobka-drobiowa-z-cebula)

Może i wątróbka pięknie nie wygląda, ale jak cudownie smakuje dobrze przysmażona! Mniam!

Oddzielamy żyłki i inne ble flaczkowate pozostałości (zatrudniamy do tego mężczyznę)
DSCF6037.JPG

Zanurzamy wątróbkę w mleku i w mące. Smażymy na małym ogniu.
DSCF6044.JPG


DSCF6045.JPG

Usmażona wygląda tak:
DSCF6048.JPG


DSCF6049.JPG

A na talerzu tak:
DSCF6054.JPG

Wiem, że powinna być z cebulką, ale o niestety cebula się skończyła, a do sklepu iść nie miałam chęci. Zjedliśmy więc wątróbkę ot tak, jako chrupiącą przekąskę. A! I solimy tuż przed podaniem.
Pyyyyycha!

DSCF6057.JPG
  • awatar cosmo7: Bleh;p
  • awatar ANIA G.: a ja uwielbiam wątróbkę i robię ją tak jak Ty :) jak nie mamy pomysłu na obiad to często ją robimy :) kwestia gustu czy ktoś lubi :) ja uwielbiam :):):)
  • awatar ♥ Amarelka ♥: ja smaże wątróbkę z kawałkami jabłka nadaje to wtedy daniu unikalny smak :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

kuchniaonline
 
Ta pieczeń mimo nazwy jest bardzo polska.


Składniki:
15 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej (ewentualnie drobiowej),
50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
cebula,
czerstwa kajzerka,
łyżeczka francuskiej musztardy,
sól i pieprz,
łyżka sosu worcester,
póltorej szklanki bulionu drobiowego z kostki,
2 łyżki mąki,
pól szklanki śmietany

1. Namoczyć kajzerkę, wycisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Wątróbkę pokroić w kostkę. Cebule bardzo drobno posiekać.
3. Wymieszać mięso z wątróbką, musztardą, rozdrobniąną kajzerką, dodać pieprz i sól oraz sos worcester. Dokładnie wyrobić masę.
4. Uformować podłużną pieczeń, piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, polewać w czasie pieczenia bulionem. Pieczenie powinno trwać około godziny.
5. Sos spod pieczeni wymieszać ze śmietaną i bulionem, gotować 10 min. Podać w sosjerce.

Smacznego ;)
  • awatar Nessi123: ooo fajny przepis ale ja takiego czegos nie jadam ale moze byc dobre :)))))
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów