Wpisy oznaczone tagiem "warto wiedzieć" (49)  

visiton
 
VisitON: Latem tego roku został otwarty wyjątkowy hotel na mapie Krakowa – INX Design Hotel****. Jest to już druga hotelowa inwestycja Metropolis SA

visiton.pl/(…)150-hotel-inspirowany-malarstwem-zofi…
 

visiton
 
VisitON: W drugiej połowie XIII wieku na wzgórzu między rzeką Baudą a rzeką Narusą, tuż nad Zatoką Świeżą (Zalew Wiślany), wzniesiono kościół – katedrę diecezji warmińskiej wraz z towarzyszącymi jej zabudowaniami. U podnóża założenia powstała osada bardzo luźno związana ze wzgórzem prawnie i administracyjnie. W 1310 roku Frauenburg (Frombork) uzyskał prawa miejskie. W latach 1329-1388 wzniesiono na miejscu starej obecną katedrę – dziś najstarszy obiekt Wzgórza Katedralnego. Często w dokumentach kanoników i listach pojawia się piękna, dawniej używana nazwa Fromborka – Castrum Dominae Nostrae – Gród Naszej Pani. Kapituła warmińska (powstała jeszcze w roku 1260) współzarządzała Fromborkiem od początku XIV wieku do roku 1772 roku, tj. pierwszego rozbioru Polski. Kapituła była drugim, obok biskupa warmińskiego, „ciałem” zarządzającym diecezją, wybierającą spośród siebie nowego ordynariusza, reprezentującą diecezję w ważnych sprawach poza granicami dominium. Składała się z szesnastu kanoników – ludzi światłych, wykształconych pełniących także funkcje sakralne przy katedrze.

visiton.pl/(…)109-frombork.html…
 

visiton
 
VisitON: Kanał Elbląski zwany dawniej Oberlandzkim (Oberland – Górny Kraj, Prusy Górne) to swoiste połączenie sił przyrody, myśli ludzkiej i wielkiej historii. Budowniczy kanału Georg Jacob Steenke (architekt, kierownik budowy i inspektor robót w jednym) wykorzystał, oprócz sztucznych odcinków, istniejące jeziora i cieki wodne.

visiton.pl/(…)110-kanal-elblaski.html…
 

visiton
 
VisitON: Trakt biskupi w Bałdach to historyczna droga, którą przed wiekami podążali na Warmię nowo wybrani biskupi warmińscy. To właśnie w Bałdach na Mazurach, tuż przed granicą z Warmią w niedalekim Łajsie, delegacja kapituły warmińskiej i mieszkańcy regionu uroczyście witali nowego biskupa. Taki zwyczaj istniał na Warmii od czasów biskupa Stanisława Hozjusza (XVI w.) po czasy Ignacego Krasickiego (ostatniego biskupa warmińskiego przed zaborami, XVIII w.).

visiton.pl/(…)54-trakt-biskupi-w-baldach.html…
 

visiton
 
VisitON: W dawnym niemieckim gospodarstwie mieści się egzotyczne Muzeum Indian Ameryki Północnej, gdzie zobaczymy kolekcję oryginalnego indiańskiego rękodzieła, strojów, broni, przedmiotów obrzędowych, zabawek i innych sprzętów.

W plenerze natomiast funkcjonuje Indiańska Wioska, złożona z kilku naturalnej wielkości tipi oraz konstrukcji obrzędowych. Można tu także postrzelać z łuku i wiatrówki lub porzucać włócznią i tomahawkiem.

visiton.pl/(…)56-wioska-indianska-w-spytkowie.html…
 

visiton
 
VisitON: Przepiękne konie, bogata tradycja, znakomici instruktorzy jazdy konnej – stadnina koni w Gałkowie jest inna niż wszystkie.

100 koni, zawody Gałkowo Masters, rozległy teren położony w otoczeniu Puszczy Piskiej sprawiają, że pojawiają się tu zarówno profesjonalni jeźdźcy, jak i chcący uczyć się od najlepszych debiutanci.

visiton.pl/(…)58-stadnina-koni-ferenstein-w-galkowi…
 

visiton
 
VisitON: Farenheidowie byli ludźmi wykształconymi i bardzo dużo podróżowali. Ze swoich podróży przywozili wiele pomysłów, które potem wcielali w życie w swoim majątkach. Na początku XIX wieku we Francji zarazili się fascynacją Egiptem, który w czasach napoleońskich był na topie. W czasie podróży po Egipcie szczególnie zachwyciły ich egipskie piramidy. Postanowili zbudować w Rapie grobowiec rodowy w kształcie piramidy, o właściwościach sprzyjających mumifikacji ciał. Jako pierwsza została pochowana tu w 1811 roku zmarła na szkarlatynę 3-letnia córka barona Friedricha, Ninette. Wg niektórych wybór miejsca nie był przypadkowy – badania radiestezyjne wykazały, że w piramidzie w Rapie skoncentrowana jest pozytywna energia – znajduje się tu tzw. miejsce mocy. Nie ma tu komarów, mimo, że teren jest bagienny i wszędzie dookoła grasują różnego rodzaju owady.

visiton.pl/(…)59-piramida-w-rapie.html…
 

visiton
 
VisitON: Skansen w Olsztynku to jeden z większych tego typu obiektów w Polsce. Na powierzchni 94 ha zgromadzono ponad 70 obiektów dużej i małej architektury wiejskiej z Warmii, Mazur, Powiśla i Małej Litwy. Są to chaty mieszkalne, budynki sakralne, zabudowania gospodarcze i przemysłowe. Wewnątrz obiektów zobaczymy eksponaty obrazujące życie na dawnej wsi. Skansen organizuje wiele ciekawych imprez, szczególną popularnością cieszą się wszelkie wydarzenia skierowane do dzieci.

visiton.pl/(…)46-muzeum-budownictwa-ludowego-park-e…
 

visiton
 
VisitON: Laserpark to nowy wymiar rozrywki, z którego skorzystają mieszkańcy Krakowa oraz wszystkie osoby odwiedzające to piękne miasto z tradycjami. Laserowe Centrum Rozrywki to doskonała frajda dla dzieci i młodzieży, a także dorosłych, którzy tutaj na rozległym terenie będą mogli zabawić się w paintball i w krętym labiryncie unikać laserowe przeszkody szukając drogi do wyjścia. Gotowi na świetną zabawę? Czas start!

visiton.pl/(…)68-laserpark-laserowe-centrum-rozrywk…
 

visiton
 
VisitON: Fantastyczna zabawa, niezapominana przygoda i adrenalina – to wszystko zagwarantuje Wam Energylandia, największy Park Rozrywki w Polsce, który śmiało można zaliczyć do grona najlepszych tego typu kompleksów w Europie. Park ten zajmuje powierzchnię aż 26 hektarów w niewielkiej miejscowości Zator w województwie małopolskim położonej zaledwie pół godziny drogi od Katowic czy Krakowa. Jeżeli chcecie więc na własnej skórze przeżyć niesamowity dzień pełen wrażeń na światowym poziomie, powinniście wybrać się do Energylandii.

visiton.pl/miejsca-malopolskie/39-energylandia.html
 

visiton
 
VisitON: Słowniczek pojęć w hotelarstwie część I - gastronomia

A’la carte menu – karta menu z potrawami do wyboru

AB / American Breakfast - śniadanie obejmujące sok, kawę lub herbatę oraz wędliny, jajka, sery i tosty

All Inclusive (AI lub AL) – płatność za pobyt jest jednorazowa, a wszystkie usługi hotelu są w nią wliczone

AP / American Plan – w cenie zawarte są: zakwaterowanie oraz trzy posiłki dziennie

Catering - zaopatrzenie w żywność i napoje na potrzeby konkretnych osób lub imprezy, dostarczenie zamówienia na miejsce wraz z obsługą kelnerską

visiton.pl/(…)144-slowniczek-pojec-w-hotelarstwie-c…
 

foreveraloes
 
Aloes Forever:
img1492868780985.jpg

Właśnie tak powstaje najcenniejszy składnik produktòw FOREVER czysty miąższ aloesowy. Jak widać sama natura od plantacji, przez roślinę, bo esencją aloesu jest właśnie jego miąższ, który uzyskujemy po przez ręczne filetowanie dojrzałego liścia, oddzielając skórę od miąższu. Skórka aloesowa jest produktem ubocznym, którym nawozimy pola, nie jest składnikiem produktów, ponieważ zawiera uczulające substancje. Kupując produkty innych firm, zwracajcie uwagę, czy produkty "aloesowe" faktycznie mają w składzie miąższ a nie np. cały liść ze skórą, albo jeszcze gorzej wyciąg ze sproszkowanej rośliny zakonserwowany alkoholem.Zwracajmy również uwagę, na którym miejscu jest umieszczony w składzie, czyli ile aloesu jest w produkcie o nazwie "aloesowy". Są to bardzo istotne różnice, na które trzeba zwracać uwagę, aby sobie nie zaszkodzić i nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Bądźmy świadomymi konsumentami i nie dawajmy przyzwolenia na bylejakość oferowanych nam produktów.
 

foreveraloes
 

otianna.pl/(…)lista-konkretnych-produktow-ze-zdjeci…

Ciekawy artykuł, uważam, że każda dbająca o swoje zdrowie osoba powinna to przeczytać, bo niestety ani diety, ani leki nie pomogą nam jeśli sami nie będziemy myśleć zanim wrzucimy coś do zakupowego koszyka i zanim przeczytamy skład produktu. Choć samo przeczytanie często nie wystarczy, ponieważ nie mamy wiedzy co oznaczają dla naszego zdrowia co niektóre nazwy składnikó.
Dlatego warto się dokształcić chociażby co do substancji o nazwie ASPARTAM, która widnieje w składach bardzo wielu popularnych produktów i znanych, reklamowanych marek.
 

akmevin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

akmevin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

dutyandpleasure
 
Mrs. Finesse: Jak uratować kosmetyk (puder, cienie do powiek), który się pokruszył?

designyourlife.pl/(…)jak-uratowac-pokruszony-puder-…

Genialne i genialnie proste ;)
  • awatar locus: Szkoda, że jest tak mało takich blogów jak Twój...
Pokaż wszystkie (1) ›
 

dutyandpleasure
 

Zwiększ swoją odporność. Cytryna jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C!

Zbalansuj swoje PH. Odpowiednie PH w organizmie to podstawa zdrowia.

Oczyść swój organizm. Wypicie ciepłej szklanki wody z cytryną, codziennie rano, pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Utrzymaj szczupłą sylwetkę. Woda z cytryną jest bogatym źródłem pektyn, które pomagają kontrolować napady głodu w organizmie. Dodatkowo, cytryna paradoksalnie odkwasza organizm, co ma ogromny wpływ na odchudzanie.

Wspomóż swoje trawienie. Ciepła woda z cytryną korzystnie wpływa na Twój układ pokarmowy.

Zadbaj o swoją cerę. Woda z cytryną nie tylko odczyści organizm z toksyn (co korzystnie wpływa na cerę), ale ze względu na dużą ilość witaminy C, pomoże Ci w walce ze zmarszczkami i niedoskonałościami skóry.

Nie zapomnij o nawodnieniu. Szklanka wody z cytryną, wypita zaraz po przebudzeniu, pozwoli Ci uniknąć odwodnienia.

Tyle korzyści – jedynie jeden przepis: Codziennie rano wypij szklankę wody z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.

alwaysfit.pl/dlaczego-warto-pic-ciepla-wode-z-cy…
  • awatar Cheryfication: Ostatnio każdy dzień zaczynam szklanką ciepłej wody z cytryną. Niesamowite uczucie oczyszczenia. ;) I zastrzyk energii gwarantowany ;)
  • awatar Mrs. Finesse: @Cheryfication: Ja jeszcze nie zaczelam raczyc sie tym trunkiem, ale wiesz co? Przekonalas mnie ;)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

dutyandpleasure
 
DSC_2742.jpg


1. Nasiona hemp - nasiona konopi to mieszanka łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 i omega-6, kwasu gamma-linolenowego (GLA), przeciwutleniaczy, aminokwasów, błonnika, żelaza, cynku, karotenu, fosfolipidów, fitosteroli, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy D, witaminy E, chlorofilu, wapnia, magnezu, siarki, miedzi, potasu i fosforu.

Do czego używam: posypuję owsianki, smoothies, dodaję do obiadów.

2. Nasiona chia - kolejne "cudowne" nasionka, bogate w wapń, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, i błonnik, antyoksydanty. Obniżają poziom cukru we krwi i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników.

Do czego używam: smoothies i puddingów na bazie mleka migdałowego, kokosowego albo sojowego. Zalane mlekiem i pozostawione na noc w słoiczku pęcznieją tworząc smaczny i gęsty pudding.

3. Siemię lniane - nasiona lnu, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, komplet witamin i mikroelementów.

Do czego używam: smoothies, bo aktualnie nic innego nie przychodzi mi do głowy ;)

4. Spirulina - sproszkowane algi morskie bogate w białko, mnóstwo witamin, magnez i beta-karoten. Poprawia metabolizm (u mnie działa!), wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn (algi "wyłapują" szkodliwe substancje, wiążą je ze sobą i przekazują do śmietnika ;)), obniża stężenie cholesterolu we krwi i dobrze wpływ na kondycję skóry.

Do czego używam: suplement diety, zielone smoothies

5. Ziarna kakaowca - czekolada w najbardziej pierwotnej, nieprzetworzonej formie! Surowe ziarna kakaowca są bogate w magnez, żelazo, chrom, omega-6, witaminę C i pierwiastki śladowe - mangan, cynk i miedź.

Do czego używam: surowe ziarna obierałam i miksowałam na drobne kawałki, które później lądowały w owsiance. Stanowczo za dużo pracy ;) Teraz preferuję wersję zmieloną na proszek i robię z nich kakao bez cukru.

6. Jagody goji - super jagody, które zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Pełne β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także  wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty i luteinę chroniącą wzrok, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.

Do czego używam: owsianki, desery, sałatki owocowe, smoothies

7. Morwa biała - przybyła do nas z dalekich Chin, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm.

Do czego używam: jogurty, owsianki, desery, przekąska

8. Czarny sezam - zawiera dużo usprawniającej pamięć lecytyny, podstawowych aminokwasów, tłuszczów nienasyconych oraz małą ilość węglowodanów. Jest bogaty w witaminę E, witaminy z grupy B i minerały takie jak miedź, magnez, mangan, żelazo, fosfor, cynk czy wapń.

Do czego używam: dodatek do obiadów i sałatek

Źródło:
mamysposob.blogspot.de/
 

dutyandpleasure
 
Szukałam jakiegoś ciekawego i i szybkiego przepisu z soczewicą -
znalazłam tutaj:

notatnik-kuchenny.blogspot.de/(…)gulasz-bezmiesny-z…

Soczewica  
cechuje się wysokimi właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera wiele  białka, skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości.
Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek  i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość  błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą.
Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też świetne walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy  coraz częściej gości również na naszym stole i stanowi urozmaicenie naszego  pożywienia.

Zalety soczewicy:
Większość soczewic posiada bardzo niski indeks glikemiczny,  co sprawia że mogą ją spożywać osoby na diecie oraz te cierpiące na cukrzycę.  Błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy.

Moczenie  wcześniej soczewicy w celu jej odpowiedniego przygotowania nie zawsze jest  konieczne. Czasami wystarczy ją odrobinę schłodzić w lodówce. Przed  przygotowaniem do spożycia wszystkie ziarna soczewicy należy dokładnie przebrać  i opłukać wodą.
Gotowanie soczewicy zajmuje przeciętnie do dwudziestu minut.
Soczewica może służyć, jako dodatek do wielu potraw, można ją łączyć z  różnorodną kuchnią i zestawami obiadowymi zależnie od pomysłowości.
Wykorzystywana jest do produkcji różnych past, farszów i pasztetów. W kuchni polskiej największą popularnością cieszy się zupa z soczewicy.
Soczewicę zaleca się:
osobom na diecie odchudzającej
osobom na diecie wegetariańskiej
kobietom w ciąży i tym planującym potomstwo
Ile kalorii mają ziarna soczewicy? Ziarna soczewicy (100g) to ok. 327 kcal.
 

akmevin
 
AkmeVin Maleficarum:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

akmevin
 
AkmeVin Maleficarum:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

dutyandpleasure
 
Formalne nakrycie stołu

111.jpg


formal-place-setting-1024x674.jpg


Podczas szczególnie formalnych okazji zastawę stawia się na platerowanej paterze. Ale mało kto ma taki sprzęt, więc skupmy się na reszcie.

Talerze ustawiamy jeden na drugim w taki sposób, by podając przystawkę lub zupę jako pierwsze danie, odpowiedni talerz był na wierzchu.

Po lewej stronie układamy widelce, również w kolejności podawania dań.

Prawa strona jest zarezerwowana dla noży i łyżek. Zasada układania jest taka sama. Wszystkie noże swoją ostrą krawędź powinny mieć skierowaną w stronę talerzy.

Skrajne od talerza sztućce należą do pierwszego dania, więc w miarę pojawiania się na stole kolejnych dań sięgamy po kolejny zestaw. Po prawej stronie można ułożyć łyżeczkę do herbaty.

Nad zastawą układamy zestaw deserowy. Trzonek łyżeczki do deserów powinien być zwrócony w prawo, a widelczyka do ciasta w lewo.

Po lewej stronie zastawy jeśli podane zostanie pieczywo i masło ustawiamy indywidualny talerzyk do pieczywa, a na nim niewielki nóż do masła.

Po prawej stronie nakrycia ustawiamy kieliszki. Zaczynając od środka do zewnątrz, pierwszy powinien stać największy kieliszek na wodę. Potem kieliszek na wino czerwone, następnie wino białe, na końcu można postawić  nieduży kieliszek do słodkich alkoholi podawanych z deserem i kawą czy herbatą.

Filiżanka do herbaty może znaleźć się na stole od początku, ustawiona po prawej stronie, ale najczęściej pojawia się dopiero w okolicy deserów.

Serwetkę najlepiej prawdziwą z tkaniny (nie, papierową) układamy po lewej stronie, albo można ją położyć na zastawie, oba sposoby są poprawne.

Sztućce powinny być dobrane odpowiednio do serwowanych dań. Jeśli podamy stek zadbajmy o odpowiednie noże z ząbkowanym brzegiem inaczej goście mogą czuć się co najmniej dyskomfortowo walcząc z kawałkiem mięsa tępym nożem. Jeśli zamierzamy podać rybę powinnyśmy położyć właściwe sztućce do ryby. Wyszukane owoce morza wymagają specjalistycznego sprzętu. Nigdy nie wiem jak go używać, więc na wszelki wypadek nie jadam owoców morza, bojąc się, że strzelę komuś prosto w nos skorupiakiem.

Wiem, że wszystko co napisałam mało adekwatne jest do tego co zazwyczaj mamy w kuchni, ale przynajmniej warto to wiedzieć, a jeśli przyjdzie Wam uczestniczyć w tak formalnej kolacji, nie zgłupiejecie widząc tak nakryty stół.

1.jpg


2.jpg


3.jpg



Źródło: classicvaleria.blogspot.de/(…)jak-elegancko-nakryc-…
 

akmevin
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
AkmeVin Maleficarum:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów