Wpisy oznaczone tagiem "wegan" (258)  

mj21
 
Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 papryka czerwona,
- mała puszka kukurydzy,
- mała cebula,
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- nać pietruszki,
- oliwa z oliwek,
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Resztę warzyw, oprócz soczewicy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć warzywa + około 1 litra) i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa, opłukaną soczewicę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)
 

mj21
 
Składniki:

- 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 3 garście świeżej bazylii
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją al dente, w tym czasie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Makaron odcedzić, opłukac gorącą woda, wrzucić spowrotem do garnka i dodać do niego sos, dokładnie wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.
 

mj21
 
Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżka rodzynek
- 2 suszone morele


Przygotowanie:

1. Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód.
2. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić.
3. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
4. Piec w 190°C przez 10 min, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 200 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie małych rurek, np. gomiti
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- słoik zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- chilli.

Przygotowanie:

Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze przez około 6 minut, aż będzie al dente.
W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody.
Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami
 

mj21
 
Składniki :

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, to czosnek. Następnie wrzucić paprykę czerwoną i chilli, podsmażyć ok. 10 min, następnie bakłażana i cukinię. Jak warzywa zmiękną - zalać pomidorami, dodać koncentrat, porządnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i natkę, podawać z ryżem albo kaszą bulgur.
 

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

mj21
 
Składniki :

- kilka gałązek selera naciowego (im więcej, tym lepiej),
- pokrojona w kostkę cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka zielonej soczewicy,
- łyżka oliwy,
- zielona papryka,
- świeżo mielony pieprz,
- łyżeczka kurkumy,
- chilli,
- pieprz cayenne,
- papryka słodka,
- odrobina soli.

Przygotowanie:

Seler i paprykę pokroić w kostkę, zeszklić cebulę, przygotować soczewicę wg instrukcji. Do cebuli dodać seler i paprykę i 10 min podsmażać, co jakiś czas mieszając. Dodać troszkę wody i poddusić. Dodać ugotowaną soczewicę, podsmażyć 2 min, dodać przyprawy wg uznania. Podawać z pieczywem razowym lub brązowym ryżem.

Smacznego :)
 

iamnothungry0
 
Zaczęło się 3 lata temu, jako anarchistyczna idea. Stop, wróć. Anarchistyczna dwunastolatka?
Powiedzmy pół-anarchistyczna idea.
Już jako małe dziecko miałam "długie zęby" na mięso. Mięso zawsze było "fuj", "ble", "odrażające". Dlatego w końcu w wieku dwunastu lat stwierdziłam, że nie tknę już żadnego mięsa. Uwaga - przeszkoda, a mianowicie rodzice, lekarz, rodzina, nauczyciel, znajomi, rzeźnik, święty mikołaj... nie no, chodzi o rodziców.

“Przecież jeszcze rośniesz!”


Zastosowaliśmy więc złoty środek - zostałam jaroszem. Nie trwało to długo - góra pół roku, ryby zwyczajnie mi się przejadły i przeszłam na wegetarianizm, który kontynuowałam jeszcze przez najbliższe półtora roku. Za pomocą lekarzy szybko nauczyłam się zastępować białka soją, fasolą, ciecierzycą, soczewicą etc, czyli białkami roślinnymi.
Tutaj nadchodzi dzień, w którym dowiaduję się, że moje nietolerancje pokarmowe obejmują wszelkiego rodzaju mleko i jajka. Byłam najszczęśliwszą osobą, bo moje anarchistyczne idee mogły zostać w końcu spełnione. Zostałam weganką. Anarchoweganką.
I to nie tak, że stałam się jakąś rebeliantką. Nie chodzi tu o sprzeciwianie się polityce, ale o wizję świata, w którym żadna istota, która czuje nie jest zniewolona przez człowieka. Chcę być więc wierna swoim ideom.

images.jpg


Skutki weganizmu mogę podzielić na dwie kategorie, a mianowicie 1. Znaczenie dla mnie i mojego samopoczucia, 2. Moje znaczenie w gronie rówieśników.
1. Od kiedy zostałam weganką poczułam się o tysiąc razy lepiej. Zniknęły moje uciążliwe problemy z bólami brzucha, powtarzającymi się praktycznie każdego dnia, a także wielkie zmiany zaszły z moją cerą, której kondycja jest o niebo lepsza!
Do tego byłam naprawdę szczęśliwa, że jestem przede wszystkim wierna sobie, chociaż nie zabrakło złośliwych komentarzy.
Co słyszę najczęściej?

“A co z roślinami? Ich ci nie szkoda? Przecież one też czują!”


“A dla roślin to jesteś taka bezwzględna!”


NO FAKT! RACJA! WIECIE CO? ŻYJMY SAMĄ WODĄ!
Chociaż nie... ona też może czuć :/

v2.jpg


2. Faktem jest to, że zostając weganką straciłam wielu "przyjaciół".

“To jakiś żart?”


Nie, zazwyczaj kończyli znajomość śmiejąc się ze mnie z tekstem "moje jedzenie sra na twoje jedzenie".

“O NIE! CO TO?! ZABIJCIE TO, ZANIM SIĘ ROZMNOŻY!”


Okej, nie ma sprawy, krzyżyk na drogę. Nie potrzebuję przyjaciół, którzy wyzywają mnie od dziwadeł i drwią z moich poglądów, bo to tak, jak prześladować kogoś za religię! Świadczy o nietolerancji.
Tak czy inaczej weganizm jest dla mnie czymś oczywistym i wiele temu zawdzięczam, dlatego nie zmienię moich idei.

Uprzedzę jeszcze na koniec, że wpis nie miał na celu nakłonienia nikogo do zostania wege, ale jeśli tak się stało, to bardzo mi miło :D
Trzymajcie się ciepło, miłego wieczoru
vege.jpg
  • awatar the life is terrible: Jakoś nigdy nie przepadałam za mięsem, więc postanowiłam przestać je jeść. Od jakiegoś roku zdecydowałam że przechodzę na weganizm. Przez to też straciłam przyjaciół, ale za to zyskałam nowych i prawdziwych. Masz świetny blog
  • awatar I'm not hungry: @the life is terrible: bardzo dziękuję! Też zyskałam przez weganizm jedną przyjaciółkę i uważam, że jest o wiele lepsza, niż cała reszta, która odeszła :D Cieszę się, że też możesz się tym cieszyć! ;)
  • awatar Naomi ∞: Ja przez jakiś czas byłam na diecie wegańskiej, ale nie udawało mi się wytrzymać bez jajek. Więc pozostałam tylko wegetarianką (którą jestem od prawie dwóch lat, za wyjątkiem szpitali). Weganizm od dawna mnie fascynował.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mj21
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mj21
 
Składniki:

- 2 czerwone cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- marchewka,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- przecier pomidorowy - 400 ml,
- czerwony ryż - szklanka,
- szczypta bazylii, imbiru, lubczyku,
- duża łyżka chilli,
- po łyżeczce - papryki wędzonej, papryki słodkiej, kurkumy, pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprzu ziołowego;

Wykonanie :

Obrać i pokroić w kostkę warzywa, podsmażyć cebule z czosnkiem około 5 min, dodać marchewkę i paprykę i dusić około 10 min, dodać fasolę i po chwili wlać przecier, wymieszać, potrzymać 5 min, dodać przyprawy i dusić kolejne 5 min. Podawać z czerwonym ryżem, ulubioną kaszą albo z pitą.
 

mj21
 
Składniki:

- 2 posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- kawałek imbiru (4 cm) - starty na tarce
- 3 pomidory pokrojone w kosteczkę
- 1 cukinia pokrojona w kosteczkę
- 2 marchewki pokrojone w kosteczkę
- biała część pora - pokrojona w piórka
- 1 łodyżka selera naciowego pokrojona w kosteczkę
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 75 g czerwonej soczewicy
- 1 goździk
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- orzechy nerkowca
- świeża kolendra
- limonka pokrojona w ćwiartki
- puszka ciecierzycy

Przygotowanie:

Do rozgrzanego rondla z tłuszczem wrzuć na kilka minut cebulę, imbir i czosnek, by się przyrumieniły.  Dodaj warzywa i pozostałe składniki oprócz soczewicy ciecierzycy. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie. Następnie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze około 10 minut. Podpraż bez tłuszczu orzechy nerkowca. Podaj z zupę udekorowaną listkami kolendry, z ćwiartką limonki i kilkoma orzechami. Sukces gwarantowany :)
 

mj21
 
Składniki:

- ok. 200 ml fasoli mung
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawałek pora
- 3-4 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 4 szt. ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego w proszku
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- ostra papryka do smaku
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Wykonanie:


Do gotującej się wody (ok. 2,5-3 litra) dodajemy fasolkę mung, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy ok. 5-10 min, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości fasoli i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i solimy do smaku. Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Jeśli macie olej lniany, to polecam polanie nim zupy – pasuje idealnie.
  • awatar little.mo: Do czego można porównać smak tej fasoli?
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mj21
 
Składniki:


- 2 puszki fasoli kidney (około 420g po odsączeniu)
- 1 łyżka oliwy plus jeszcze trochę do posmarowania burgerów
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 120g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina mąki do posypania

- 4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne dowolne warzywa) do podania


Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją pod przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.

Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą zagniatając rękoma przez 2-3 minuty.

Rozgrzej patelnię grillową. Masę podziel na 4 części, każdą formuj w burgery o grubości około 2 cm, posypując je mąką. Obie strony każdego z nich posmaruj za pomocą pędzelka delikatną warstwą oliwy, a następnie układaj na rozgrzanej patelni i smaż po 5 minut z każdej strony.

Podawaj w przekrojonej bułce z dodatkiem sporej ilości warzyw.
 

mj21
 
Składniki:

- 5-6 kostek mrożonego szpinaku
- 200 ml wysoko procentowego mleczka kokosowego lub - śmietany kokosowej – mleczko musi być wręcz sztywne (lub 400 ml płynnego mleczka kokosowego)
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1.5 szklanki wody (lub 3/4 szklanki wody, jeśli używamy płynnego mleczka)
olej do smażenia

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, rumienimy cebulę, co zajmie kilka minut. Dodajemy szpinak i pół szklanki wody, czekamy aż mniej więcej połowa wody odparuje, a szpinak się rozmrozi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zabielamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pół szklanki wody, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy 4-5 minut.

W zastępstwie można użyć normalnego, płynnego mleczka kokosowego, jednak duszenie musi wtedy potrwać dłużej, po to by woda odparowała. Przy płynnym mleczku dodajemy o połowę mniej wody, czyli 3/4 szklanki na cały sos.

Przed zmiksowaniem sos musimy ostudzić. Podawać z penne.
 

schudnac30
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki:



- 25 g suszonych grzybów mun
- 1 pęczek posiekanej cebulki dymki ( tylko szczypior )
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej


Grzyby mun wrzuć do wody. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź na sitku i po ostudzeniu potnij w paski.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Rozgrzej olej i przesmaż przez moment dymkę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.

Wlej sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś kilka minut.
Sos ma słodko-kwaśno-ostry smak - idealny do makaronu ryżowego.
 

nikaaaxd
 
A więc wróciłam na pingera po 6miesiącach. Chciałabym  opowiedzieć trochę o sobie na samym początku. A więc ok 5miesięcy temu zaczęłam się zmagać z chorobą a właściwie zaburzeniami odżywiania :( popadłam w anoreksję z presji, braku samo akceptacji, braku chęci życia oraz problemów związanych z rozstaniem. Bardzo przeżyłam rozstanie z chłopakiem do tego stopnia, że uciekłam w głodówki, kontrolowanie kcal... Teraz na dobrą sprawę ja nie rozumiem do końca swoich zachowań z wtedy, ale wciąż mam przejawy takiej anorektyczki gdzieś tam we mnie to zostało miejmy nadzieję, że nie wróci. Piszę to bo chciałabym uświadomić każdą z was która przez to przechodzi, że prośba o pomoc oraz chęci wyjścia z choroby to najlepsze co może być w tym momencie... ja przeszłam naprawdę wiele podczas wychodzenia z choroby mój organizm dopiero się uspokoił po ok 4miesiącach... 4miesiącach kompulsywnego jedzenia na przemian z głodówkami i katującymi ćwiczeniami wydęty brzuch 24h na 24h brak okresu całe ciało napuchnięte.. ale teraz widzę, że to było dobre rozwiązanie, że dałam radę, że jest coraz lepiej, że bycie chudym to nie znaczy głodzenie się. Ja w porywach mojej słabych chwil ważyłam 38kg przytyłam do 44i pomimo, że wciąż mi nie podoba się moje ciało... to staram się je akceptować, jeść zdrowo i ćwiczyć i pomogę każdej z was któraa chce z tego wyjść która potrzebuje pomocy... o złych chwilach juz powiedziane a teraz przejdę do milszych rzeczy :) mam na imię Nikola mam 17lat jestem wegetarianką, ale przechodzę na weganizm i generalnie mój blog będzie składał się z wegńsko/wegetariańskich dań,ćwiczeń i ogólnie zdrowego trybu życia :) kiedyś pinger kojarzył mi się okropnie źle bo to tu mnie wciągneło to wszystko... ale chce dobrze z niego korzystać :) za tym razem. Rozpisałam się okropnie, ale obiecuję, że moje inne posty będą krótsze :)
tumblr_mkn7hmugNO1qhj3d4o1_500_large.jpg
  • awatar I love forever <3: Ojej mam nadzieje ze już nie wrucisz do anoreksi wiem coś o tym ;) Powodzenia i zaprasz do mnie :*
  • awatar Od_zera: żaden facet nie jest tego wart..ale wie co to znaczy.. kilka lat temu sama bardzo cierpialam bylam mlodziutka to taka pierwsza milosc.. mam ndzieje ze wrocisz juz do pełni zdrowia i nigdy wiecej nie bedziesz musiala tego przecodzic
  • awatar Yoasiczka: trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :-)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

mj21
 
Składniki:

*Pulpety:
- 2 kostki tofu, każda po 180 g
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 1/2 - łyżeczki suszonego
- sól i czarny pieprz


*Sos do pasty:
- 400 g ulubionego makaronu spaghetti
- 2 puszki krojonych pomidorów lub 2 kg świeżych, letnich pomidorów
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i czarny pieprz
- oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia lub inny ulubiony olej

Przygotowanie:
Sos: Na dnie niedużego rondelka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i chwilę smażyć do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę, a następnie dodać pomidory - jeśli używamy świeżych należy wcześniej je sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Dodać ocet balsamiczny, szczyptę soli, zioła i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Pulpety: w czasie kiedy dusi się sos w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowaniem pulpetów. Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera. Zmiksować aż do rozdrobnienia, spróbować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z masy lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na bok.
Kiedy wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony, usmażone i równo zezłocone pulpety układać na ręczniku papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu.
Do garnka, w którym gotowaliśmy makaron wlać zredukowany sos pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodać ugotowany makaron spaghetti, dokładnie wymieszać go z sosem i na wierzch dodać pulpeciki, podgrzewać jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podawać od razu, można posypać całość migdałowym parmezanem lub skropić oliwą.

źródło: jadłonomia
 

mj21
 
SKŁADNIKI:  

- 100 g tofu naturalnego
- 1 średni pomidor
- 1/2 niedużej cebuli
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól - ok. 1/2 płaskiej łyżeczki
- ew. 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych (bardzo polecam!)
- ew. pieprz


PRZYGOTOWANIE:  

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, ale nie przesadnie drobno, i smażymy na rumiano na oleju. Tofu rozkruszamy w palcach i dodajemy jak tylko cebula jest gotowa, do tego pomidory i przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę - w ten sposób pomidory nie są całkiem surowe, ale też nie tracą "formy" :) Smacznego!
 

mj21
 
Składniki:


- 400 g suchej ciecierzycy
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju, u mnie kokosowy
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 duże jajka
- 3 łyżki otrab
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól (do smaku)
- świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)


Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Można dodatkowo udekorować, np. pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Smacznego!
Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej otrąb.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona.
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (100g) o zawartości kakao 70%
- 1/2 szklanki tahini
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej


PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180° C. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie w misce łączymy suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder), w drugiej misce łączymy tahini z mlekiem a następnie z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, energicznie mieszając. Masa będzie bardzo gęsta i sztywna, ale taka ma być. Pieczemy 20 minut. Podajemy po całkowitym ostygnięciu lub dodatkowym schłodzeniu w lodówce.
 

mj21
 
Składniki:


100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli morskiej


Przygotowanie:
Masło roślinne utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodać spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszać na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodać płatki owsiane oraz rodzynaki, jeśli je dodajemy, a następnie rękami zagnieść wszystkie składniki na kulę ciasta. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote. Studzić i jeść od razu, najlepiej ze szklanką migdałowego mleka.
 

 

Kategorie blogów