Wpisy oznaczone tagiem "wegetariańskie" (21)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 1 porcje.

Składniki:

- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- garść (ok. 100 g) kurek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło lub oliwa

Wykonanie:

Ugotować kaszę: wsypać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut (czyli kaszę uprażyć), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut lub do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Otworzyć garnek, wyłożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą, osuszyć.
Posiekać natkę, cebulę, zetrzeć czosnek.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać natkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajko sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać.





kasza_jaglana_z_kurkami_jajkiem_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1 pęczek szparagów
- garść jarmużu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 jajka ugotowane w koszulkach
mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163212

Wykonanie :
Szparagi umyć.
Odłamać twarde końce.
Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagliatelle.
Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i  wymieszać.
Odłożyć na 15 minut.
Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan.
Wymieszać i wyłożyć do talerzy, na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce, doprawić solą i pieprzem, obsypać wiórkami parmezanu, skropić w razie potrzeby dodatkową oliwą.

Propozycja podania:
Bagietka lub ciabatta opieczone w tosterze.



2016-05-08 10.27.05.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
- 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 liści bazylii
- tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić.
Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie.
Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem.
Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość.
Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.



b2.pinger.pl/(…)makaron_z_baklazanem_01.jpg…
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg
 

olga61
 
SDC19671.JPG


SDC19672.JPG

CIASTO KRUCHE
mąka    2szkl
masło   200gr
jajko   1szt
sól     1/2łyżeczki
śmietana 3łyżki
proszek do pieczenia 1/2łyżeczki

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia  dodajemy masło,rozgniatamy ręką,dodajemy roztrzepane jajko,sól śmietanę,zagniatamy ciasto.Wykładamy formę do tarty,wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy nadzienie.

cebula duża 1szt
pomidory koktajlowe 200gr
pomidory zwykłe     3szt
papryka czerwona    1szt
sól,pieprz,kardamon,tymianek po 1/3łyżeczki
ser Capry 1/2
ser żółty 150gr
śmietana30% 150gr
jajko 1szt
szczypiorek,koperek świeży
olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę,pomidory koktajlowe przekroić na pół,pomidory duże obrać ze skórki,pokroić w kostkę,paprykę obrać i pokroić w kostkę,wszystko udusić na patelni,dodać przyprawy,ostudzić.Na schłodzone ciasto wyłożyć ser Capry pokrojony w plastry,posypać koperkiem i szczypiorkiem,wyłożyć uduszone warzywa,zalać śmietaną roztrzepaną z jajkiem,zostawiając 1/3,posypać startym żółtym serem i polać resztą śmietany z jajkiem.Piec 25min przy temperaturze 170stopni.
 

jaramsierapem
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

moyeuauchocolat
 
Wpis bardzo zaległy, bo działo się dużo i trochę wagarowałam od gotowania. W sensie - gotowałam, ale nie bardzo było się czym chwalić. Niemniej, jajecznicę po dornijsku robi się tak:

*na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (należy je po umyciu polać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, wtedy skórka łatwo odejdzie), całość dusimy, aż papryka będzie chrupka, a z pomidorów wyparuje woda
*dodajemy posiekaną ostrą papryczkę (tyle, ile w nas krwi dornijskiej, na wygnaniu ostatecznie można użyć chili w proszku), pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy
*solimy
*dodajemy natkę pietruszki
*wsypujemy trochę kurkumy
*wbijamy jajka, sprawdzone pod kątem świeżości

Na zdjęciu z kaszą gryczaną, bo kto powiedział, że trzeba zawsze z pieczywem.
 

smok-gotuje
 
Bardzo słodkie. Przepis podobno turecki, wyszperany przez ciotkę, gdy jej wnuczka miała jakąś turecką potrawę do szkoły przygotować.

Na początek zdjęcie autorstwa brata mego:

ciasto.jpg


Potrzebujemy:
3 jaj
1 szklanka brązowego cukru
1 cukier waniliowy
szklankę szpinaku (może być świeży lub mrożony)
2 łyżeczki soku z cytryny
pół szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki
ok. 200ml śmietanki 30%

Szpinak musi być odsączony (jeśli mielony) lub dokładnie zblendowany jeśli jest świeży.

Najpierw miksuje się jaja z cukrem.
Potem dodaje szpinak, oliwę, sok z cytryny, wanilię.
Następnie łączymy to z mąką i proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż ciasto zrobi się takie przyjemnie wyrobione, jakby gładsze. Poczujecie różnicę na pewno.
DSC01205.jpg


Później należy przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do 180 stopni:

DSC01206.jpg


Ciasto piec 35 minut. Ostudzić. W tym czasie ubić śmietanę z łyżką cukru, na sztywno.
DSC01210.jpg


Po ostudzeniu ciasta należy delikatnie ściąć kawałek wierzchu i pokruszyć - trzeba uzyskać jakieś 2 duże garście okruszków.
Na ciasto wywalić bitą śmietanę, ładnie ją rozprowadzić, po czym wysypać na wierzch okruszki. I jeść :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

moyeuauchocolat
 
Wizyta w domu rodzinnym oznacza proste, konkretne, domowe potrawy - klasyczne comfort food. A to jest jedyny przepis z legendarnej książki Grodeckiej (lubimyczytac.pl/(…)wszystko-o-wegetarianizmie---zmi…), do którego regularnie wracam.

Składniki:
*ziemniaki, ugotowane na półmiękko
*kalafior, tak samo potraktowany
*cebula, pokrojona w kosteczkę i zeszklona na oliwie
*pokrojone w kostkę kiszone ogórki
*natka pietruszki
*dwa rozbełtane jajka (oczywiście, używamy wyłącznie jajek od szczęśliwych kur)
*sól, pieprz, słodka papryka

*mieszamy pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i różyczki kalafora z jajkami (upewniamy się, że wszystko jest przestudzone, bo jajka się zetną!)
*doprawiamy szczodrze papryką i pieprzem
*solimy
*dodajemy kiszone ogórki i natkę i wszystko jeszcze raz mieszamy

Pieczemy w posmarowanej oliwą blasze/tortownicy/naczyniu żaroodpornym/prodiżu, aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Niech Was nie zwiedzie skromna aparycja tego dania - jest świetne, zwłaszcza z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie-0032.jpg
 

moyeuauchocolat
 
Ciasto halloweenowe, pyszne i zdrowe (bo razowe, na miodzie i bez tłuszczu)

Składniki:
3 szklanki mąki (ja daję po 1,5 szklanki białej i razowej)
2 szklanki surowej dyni, startej na dużych oczkach
4 duże jajka
trzy kopiaste łyżki gęstego miodu albo podobna ilość miodu płynnego (ja miałam gęsty rzepakowy, mój ulubiony)
szklanka rodzynek
cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa (cynamonu kopiasta łyżeczka, pozostałe przyprawy dawkujemy ostrożnie)
pół łyżeczki soli
dwie łyżeczki sody

Zaczynamy od starcia dyni i nastawienia piekarnika na 200 stopni. Następnie smarujemy masłem dużą prostokątną blachę i posypujemy ją bułką tartą albo otrębami. Mieszamy mąkę z sodą i przyprawami. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z miodem, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dynia tymczasem puściła sok, więc pozbywamy się go, starannie odciskając ją na sicie (inaczej grozi nam zakalec). Łączymy wszystkie składniki, na końcu dodając pianę z białek i rodzynki. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy przez około 40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem. Powinno być apetycznie brązowe i odstawać od boków blachy.

W sezonie śliwkowym testowałam też wersję bez rodzynek, za to z połówkami węgierek na wierzchu i kruszonką (kruszonka: 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 płaskie łyżeczki masła, soli na czubku noża, pół łyżeczki cynamonu). Była pyszna i pewnie niewiele gorsza byłaby wersja przełożona domowymi śliwkowymi powidłami.

Zdjęcie-0028.jpg
 

bazikotek
 
Z racji tego,że wiosna w pełni,wszędzie mnóstwo zielonych listków,kwiatków i innej szeroko pojętej flory,Bazikotek postanowił wykorzystać trochę Matkę Naturę.
Efektem wczorajszych wędrówek po lesie stała się pokaźna wiącha młodej pokrzywy(zbierana przez chusteczkę i foliową torebkę;)
Dzisiaj zaś w przypływie kulinarnej weny pokrzywa znalazła się na talerzu w postaci czegoś co imitowało szpinak.Tak,tak proszę Państwa,pokrzywa jest jadalna i w dodatku bardzo zdrowa(zawiera więcej żelaza niż szpinak).
Mam tendencje do eksperymentów w kuchni,więc czasem jadam stokrotki,kwiaty bzu i tym podobne.

Pokrzywa a'la szpinak

*4-5 garści młodych pędów pokrzywy
*2 łyżki masła
*ząbek czosnku
*pół cebuli(jeśli ktoś lubi)
*sól

Młode pędy(przed kwitnieniem)o długości ok.15-20cm,należy wrzucić do wrzątku na 4 minuty i pogotować.Odcedzone posiekać.Na patelni rozgrzać masło,podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.Dodać pokrojoną pokrzywę.Dusić ok. 10 min.Posolić do smaku.Gdyby była za sucha,warto dodać po łyżeczce wody w której gotowała się pokrzywa.

Niestety nie udało mi się uchwycić efektu końcowego na zdjęciu,ale wychodzi naprawdę dobra,o ile ktoś lubi szpinak.Sądzę,że mój kulinarny romans z pokrzywą jeszcze się nie skończył,bo w perspektywie mam zupę;)
Bon appetit!
  • awatar Bazikotek: @Antique doll: Haha,bazi nie jadłam,chociaż czytałam,że był dawniej w Polsce zwyczaj,aby po nabożeństwie w Niedzielę Palmową połknąć trzy takie kotki z palmy,bo poświęcone zapewniały zdrowie(zwłaszcza zdrowie gardłu).Ach te zwyczaje...A w kurczaka chyba się nie zamienię;)
  • awatar Bazikotek: @AfrahMoon Hand Made: Mięta ma jeszcze jaki-taki smak,a pokrzywa jest gorzka i zalatuje zieleniną:P Ponoć wywar wzmacnia włosy. Tło z żyrandolami? A dziękuję:)To wzór z tapety,na którą choruję.
  • awatar Blog o przerabianiu ubrań i szyciu diy: a u mnie nie ma gdzie zbierać pokrzywy i innych ziół ..bo w mieście mieszkam :/ a ze sprzedaży je wycofują ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

weselinka
 
** bezmięsnym daniem po ślubie ugości * również przybyłych wegetariańskich gości ** www.weselinka.pl/czy-brac-pod-uwage-wegetarian
 

 

Kategorie blogów