Wpisy oznaczone tagiem "wegetarian" (8)  

mj21
 
Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 papryka czerwona,
- mała puszka kukurydzy,
- mała cebula,
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- nać pietruszki,
- oliwa z oliwek,
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Resztę warzyw, oprócz soczewicy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć warzywa + około 1 litra) i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa, opłukaną soczewicę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)
 

mj21
 
Składniki :


- 500g makaronu tagiatelle
- łyżka oliwy
- sól
- 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
- 2 duże garści liści rukoli
- kilkanaście świeżych listków bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z odrobiną oliwy i soli na makaron i ugotuj go al dente. Ser pokrój na drobną kostkę. Śmietanę lekko posól i wymieszaj.
W głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż pół minuty, ciągle mieszając - nie pozwól by się zrumienił. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki. Smaż, aż wyparuje trochę wody. Dodaj śmietanę, doprowadź powoli do wrzenia, często mieszając. Dodaj ser, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę. Wrzuć wypłukaną rukolę i podgrzewaj około 2 minut, aż wszystko ładnie się połączy.
Makaron odcedź, przełóż do sosu i wymieszaj.
Porcje udekoruj bazylią.
 

mj21
 
Składniki:

- 300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk)
- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki bio proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 150 g jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 duże jajka
- duża garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, z termoobiegiem 160 stopni). Przygotuj keksówkę wyłóż ją papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce  obrane banany, dolej jogurt, jajka i syrop klonowy zmiksuj blenderem.
Mokre składniki połącz dokładnie z suchymi, aby tworzyły gładką masę. Dodaj do masy migdały i wymieszaj.
Przelej ciasto do przygotowanej formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę - 1 godzinę i 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli nie jest oblepiony ciastem to chlebek jest gotowy.
 

iamnothungry0
 
Zaczęło się 3 lata temu, jako anarchistyczna idea. Stop, wróć. Anarchistyczna dwunastolatka?
Powiedzmy pół-anarchistyczna idea.
Już jako małe dziecko miałam "długie zęby" na mięso. Mięso zawsze było "fuj", "ble", "odrażające". Dlatego w końcu w wieku dwunastu lat stwierdziłam, że nie tknę już żadnego mięsa. Uwaga - przeszkoda, a mianowicie rodzice, lekarz, rodzina, nauczyciel, znajomi, rzeźnik, święty mikołaj... nie no, chodzi o rodziców.

“Przecież jeszcze rośniesz!”


Zastosowaliśmy więc złoty środek - zostałam jaroszem. Nie trwało to długo - góra pół roku, ryby zwyczajnie mi się przejadły i przeszłam na wegetarianizm, który kontynuowałam jeszcze przez najbliższe półtora roku. Za pomocą lekarzy szybko nauczyłam się zastępować białka soją, fasolą, ciecierzycą, soczewicą etc, czyli białkami roślinnymi.
Tutaj nadchodzi dzień, w którym dowiaduję się, że moje nietolerancje pokarmowe obejmują wszelkiego rodzaju mleko i jajka. Byłam najszczęśliwszą osobą, bo moje anarchistyczne idee mogły zostać w końcu spełnione. Zostałam weganką. Anarchoweganką.
I to nie tak, że stałam się jakąś rebeliantką. Nie chodzi tu o sprzeciwianie się polityce, ale o wizję świata, w którym żadna istota, która czuje nie jest zniewolona przez człowieka. Chcę być więc wierna swoim ideom.

images.jpg


Skutki weganizmu mogę podzielić na dwie kategorie, a mianowicie 1. Znaczenie dla mnie i mojego samopoczucia, 2. Moje znaczenie w gronie rówieśników.
1. Od kiedy zostałam weganką poczułam się o tysiąc razy lepiej. Zniknęły moje uciążliwe problemy z bólami brzucha, powtarzającymi się praktycznie każdego dnia, a także wielkie zmiany zaszły z moją cerą, której kondycja jest o niebo lepsza!
Do tego byłam naprawdę szczęśliwa, że jestem przede wszystkim wierna sobie, chociaż nie zabrakło złośliwych komentarzy.
Co słyszę najczęściej?

“A co z roślinami? Ich ci nie szkoda? Przecież one też czują!”


“A dla roślin to jesteś taka bezwzględna!”


NO FAKT! RACJA! WIECIE CO? ŻYJMY SAMĄ WODĄ!
Chociaż nie... ona też może czuć :/

v2.jpg


2. Faktem jest to, że zostając weganką straciłam wielu "przyjaciół".

“To jakiś żart?”


Nie, zazwyczaj kończyli znajomość śmiejąc się ze mnie z tekstem "moje jedzenie sra na twoje jedzenie".

“O NIE! CO TO?! ZABIJCIE TO, ZANIM SIĘ ROZMNOŻY!”


Okej, nie ma sprawy, krzyżyk na drogę. Nie potrzebuję przyjaciół, którzy wyzywają mnie od dziwadeł i drwią z moich poglądów, bo to tak, jak prześladować kogoś za religię! Świadczy o nietolerancji.
Tak czy inaczej weganizm jest dla mnie czymś oczywistym i wiele temu zawdzięczam, dlatego nie zmienię moich idei.

Uprzedzę jeszcze na koniec, że wpis nie miał na celu nakłonienia nikogo do zostania wege, ale jeśli tak się stało, to bardzo mi miło :D
Trzymajcie się ciepło, miłego wieczoru
vege.jpg
  • awatar the life is terrible: Jakoś nigdy nie przepadałam za mięsem, więc postanowiłam przestać je jeść. Od jakiegoś roku zdecydowałam że przechodzę na weganizm. Przez to też straciłam przyjaciół, ale za to zyskałam nowych i prawdziwych. Masz świetny blog
  • awatar I'm not hungry: @the life is terrible: bardzo dziękuję! Też zyskałam przez weganizm jedną przyjaciółkę i uważam, że jest o wiele lepsza, niż cała reszta, która odeszła :D Cieszę się, że też możesz się tym cieszyć! ;)
  • awatar Naomi ∞: Ja przez jakiś czas byłam na diecie wegańskiej, ale nie udawało mi się wytrzymać bez jajek. Więc pozostałam tylko wegetarianką (którą jestem od prawie dwóch lat, za wyjątkiem szpitali). Weganizm od dawna mnie fascynował.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

cheryfication
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cheryfication:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

coca-chanel
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

epartnerzy
 
Kuchnia jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. Grono wiernych czytelników miesięcznika to głównie smakosze, którzy nie tylko lubią gotować i smacznie zjeść, ale także mówić i przede wszystkim czytać o jedzeniu...

W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym.
Podpowiadamy co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji.

Dodatkowo w każdym numerze:

- Coś dla jaroszy - przepisy dla wegetarian.. i nie tylko.
- Coś lekkiego - różne potrawy prawie bez kalorii...
- Spotkania za stołem - znane i fascynujace osoby "od kuchni".
- Szkoła mistrzowska - uczymy, krok po kroku, jak gotować potrawę lub upiec ciasto.
- Pięknie umeblowane kuchnie pomysły na aranżacje i wyposażenie.
- Kulinarna podróż po Polsce i świecie tropem specjałów charakterystycznych dla danego regionu i miejsca.
- Lokaliki, knajpki, kluby, restauracje - subiektywny przewodnik po gastronomicznym świecie.
- Felietony "ze smakiem".


link do publikacji:
epartnerzy.com/e-prasa/kuchnia_p17733.xml

W Salonie Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com - GWARANCJA 100% SATYSFAKCJI, a także gwarancja najniższej ceny ZAPEWNIONA!

******
Więcej publikacji pod adresem:
epartnerzy.com/
 

 

Kategorie blogów