Wpisy oznaczone tagiem "wiśnie" (58)  

carmenlife
 
Hej Wam :D z tej nudy az postanowilam ze stanę przy garach i zrobie cos pożytecznego :) nie ma to jak w upalne dni wplasnie jak te napic sie domowego kompotu oczywiscie nie wiem jak to sie robi podobno to nie sztuka nawaliłam do gara co bylo pod reka i to wynik pachnie tylko malinami :D jak narazie. Jutro juz ruszam dupe z domu jade nad wode z moim kochanym i mam nadzieje ze milo spedzimy dzionek :) a jak u Was ? opowiadajcie :* pozdrawiam !!!
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
Najpierw chciałam zrobić tę samą drożdżówkę co ostatnio, ale potem rzucił mi się w oczy przepis z gazety i jakoś nie mogłam mu sie oprzeć. Tym bardziej, że miałam w zamrażarce masę wydrylowanych czereśni i wiśni. No i tadam, oto jest. I chociaż nie jest to typowe Schwarzwälder Kirchkuchen, to jednak jest też dobre. A nawet bardzo.



SKŁADNIKI (na blaszkę o wymiarach 40 x 30 cm):

na ciasto drożdżowe:
* 40 g świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 550 g mąki
* szczypta soli
* 1 czubata łyżka kakao
* 6 łyżek cukru
* 3 łyżki cukru waniliowego
* 80 g masła
* 1 jajko

na budyń:
* 500 ml mleka
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 2 łyżki cukru

na posypkę:
* 100 g masła
* 150 g mąki
* 5 - 6 łyżek cukru
* 1 łyżka zimnej wody

ponadto:
* ok. 1 kg wydrylowanych wiśni lub czereśni
schwarzwaldzka drożdżóka z wiśniami.JPG

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól, kakao, cukier oraz cukier waniliowy i lekko przemieszać.
Na środku zrobić wgłębienie.

250 ml mleka wlać do jakiegoś garnuszka i lekko podgrzać, ale tak by było ciepłe, ale nie gorące. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać połowę ciepłego mleka i dobrze rozmieszać. Miksturę tę wlać we wgłębienie jakie zrobiliśmy w mące, leciutko przysypać od góry odrobiną mąki i odstawić na jakieś 10 - 15 minut.

Do garnuszka z resztą ciepłego mleka dodać 80 g masła i odstawić jeszcze, aż masło się całkowicie rozpuści.

Gdy zaczyn w mące wyrośnie, dodać jajko oraz resztę mleka z rozpuszczonym w nim masłem. Wszystko najpierw nieco wymieszać dużą łyżką, a potem dłońmi wyrobić mniej więcej na jednolite i gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do jakieś innej, czystej, dużej i wysmarowanej lekko olejem miski. Przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ze składników na posypkę zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki.

Blaszkę wyłożyć najlepiej paperem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto. Można to spokojnie zrobić bez wałka, samymi dłońmi. W cieście zrobić palcem wgłębienia, a następnie rozprowadzić na nim budyń (może byc jeszcze ciepły). Ciasto
ostawić znowu do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

Nagrzać piekarnik do 175°C (termoobieg)/ 200°C (piekarnik bez termoobiegu).
Na cieście dość gęsto rozłożyć teraz wydrylowane wiśnie czy czereśnie.
Na koniec posypać wszystko posypką. Robi się to w ten sposób, że w palcach skubiemy po kawałku ciasta kruchego i te kawałeczki wrzucamy na wierzch placka tak, by był nimi równomiernie pokryty. Możemy też ciasto kruche zetrzeć przy pomocy tarki.  

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C (termoobieg, piekarnik bez termoobiegu 200°C) przez ok. 30 - 35 minut (w zależności od piekarnika).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
P1190683.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

govegan
 
Uwielbiacie sosy, a do grilla to już w ogóle? No to dla Was specjalnie keczup z buraczków i wiśni.

Składniki:
wiśnie przebrane, wydrylowane
buraczki ugotowane i obrane ze skóry (w proporcji 1:1 lub innej dowolnej)

sól

ewentualnie: czosnek, chrzan, cytryna, przyprawa korzenna, vega majo, imbir, papryka w proszku albo świeża, podpieczona, cebula... raczej nie wszystko na raz ;)

Zblendować, ewentualnie dodać łyżkę zmielonego słonecznika lub oleju.

Zdjęcia zaraz dodam,

go veg!
  • awatar Noella: o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam ;-)
  • awatar Go Vegan: @Noella: no to patrz na notkę wyżej :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

malinka1989
 
elena and damon: ciasto wśniowe

24
MAR
SKŁADNIKI
biszkopt
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Masa wiśniowa
2 galaretki wiśniowe
500 g serka waniliowego
Ponadto
400 g dżemu wiśniowego
500 ml śmietany 36%
cukier waniliowy
1,5 łyżki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
Masa wiśniowa
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami.
1.Schłodzony biszkopt przekroić na 2 blaty, nasączyć ulubionym ponczem
2.Pierwszy blat posmarować połową dżemu na to wyłożyć tężejącą masę wiśniową, przykryć kolejnym blatem, posmarować pozostałą częścią dżemu.
3.Żelatyne rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do wystygnięcia.
4.Ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodać cukier waniliowy (można dodać zwykły cukier) i wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
5. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.
Przed podaniem słodzić w lodówce
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)prezerwatywy_smakowe_vs_kompot_o…
Klient: Proszę prezerwatywy o smaku:
malinowym, truskawkowym, wiśniowym, porzeczkowym...
Babcia: Pan będziesz się kochał czy kompot gotował?
prezerwatywy_smakowe_vs_kompot_owocowy_2013-09-17_05-39-31.jpg
 

akuznecowa
 
Jakaś trudna płytka!Za duże wały okołopaznokciowe :( Nie zadawalona jestem.
Stylizacja wykonana żelami
Base One Clear-V
Exellent Easy Vanish Sealer
Base One Cover
Base One Bianco Estremo
Wiśnie malowane farbkami.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

dourody
 
DoUrody.pl: Uwaga, mamy dla Was soczystą niespodziankę!:) Kto zgadnie, co to może być?:)
#wiśnie #niespodzianka #kosmetyki #majówka
 

madebydk
 
Pluszowe, leciutkie wisienki na uszy :)
IMG_5522.JPG

info/kontakt: dorota@gryzmoland.pl
  • awatar Manufaktura.Wiśniewo: Cześć :) Bardzo fajne te Twoje prace :) Zapraszam na mojego nowego bloga o podobnej tematyce :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

baby-i-babeczki
 
Babeczki z białą czekoladą, z nadzieniem z kremu czekoladowego(na górze) i konfiturą z wiśni (na dole), pokryte kremem maślanym i dekoracjami z masy cukrowej
2012-10-12 17.04.08.jpg
 

baby-i-babeczki
 
Babeczki z konfiturą wiśniową i z gruszkami w polewie z lukru królewskiego z ozdobami z masy cukrowej.


2012-10-04 17.46.32.jpg


2012-10-04 17.46.09.jpg
 

smakolyki
 

DSC02524.JPG


*SKŁADNIKI*

Ciasto:
-ok. 1 kg wiśni
-200g masła
-150g cukru
-6jaj
-5 łyżek mleka
-szczypta soli
-500g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-zapach rumowy

Krem budyniowy:
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-500ml mleka
-2 łyżki cukru
-200g masła
-50g cukru pudru

Dekoracja:
-tabliczka mlecznej czekolady
-łyżka brązowego cukru
-łyżka śmietany 18%

*PRZYGOTOWANIE*
Najpierw delikwentów musimy umyć i wydrylować.
DSC02392.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


DSC02396.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Czas na ciasto. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na kremową masę.
DSC02397.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Następnie wlewamy mleko i znów mieszamy.
DSC02398.JPG

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy. Ugniatamy ciasto.
DSC02399.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Połowę ciasta rozsmarowujemy na blasze, do reszty dodajemy kakao i zapach rumowy.
DSC02401.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Gotową masę rozprowadzamy na jasnym cieście.
DSC02402.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg


DSC02404.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Układamy wisienki :) Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
DSC02405.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

W tym czasie możemy zająć się kremem :)
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy budyń, mieszamy, zagotowujemy i studzimy :) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy budyń . Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji :)
DSC02406.JPG

Upieczone ciasto studzimy.
DSC02408.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Na ciasto wylewamy krem budyniowy.
Teraz czas na polewę.
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę i cukier brązowy.
Ozdabiamy ciasto :)
Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godz, by masa stężała.
DSC02523.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

I możemy wcinać :)
DSC02522.JPG

Przepis pochodzi od *AinoBook*
ainobook.pinger.pl
  • awatar Veronica.♥: zapraszam do mnie ;d
  • awatar LuuLuu13: Czy można zrobi to ciasto z innych owoców i będzie równie dobre?
  • awatar Pingerowa książka kucharska: @LuuLuu13: wszystkie pytania proszę kierować do właścicielki przepisu (nick i adres do jej bloga jest podany pod przepisem ) :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

chlopzroztocza
 
Według informacji nadchodzących z rynków hurtowych skończyły się już dostawy wiśni, ale dużo jest śliwek i przybywa odmian jabłek. Jest już Celesta, Delicates i Sunrise - odmiana póżnoletnia. produkcja.rolnicy.com/(…)na-rynkach-hurtowych-skonc…
zakupy-01.jpg
 

miyumoto
 
Możliwość kupna za 2,99 zł/para
(+koszt przesylki 5 zł)
Metalowe części są posrebrzane.
Wielkość 10-15mm

kontakt :priv lub dinuch666@o2.pl

Możesz kupić je też na Allegro:
allegro.pl/listing/user.php?us_id=17857818



wiśnie.jpg
  • awatar gość: moim zdaniem są paskudne tak jak większość, które tu pokazujesz. kupuje to ktoś?
  • awatar Biżuteria Jagodowej :): @gość: wiadomo, że każdy ma własne zdanie ale także nie musisz się nim dzielić nie podoba ci się to po prostu nie wchodź na jej bloga i nie pisz takich komentarz bo według mnie są piękne i dużo ma ona pięknych rzeczy. widać, że nie robić ona ich tak tylko na 'odwal ' tylko robi to z pasją
  • awatar my sweet doppelganger♥: @gość: a ty lepsze robisz? Moim zdaniem są świetne :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

chupa-cabra
 
chupa-cabra: Siedzę w pracy i użeram się z dokumentacją finansową. Ale w porównaniu z zeszłym tygodniem jest spokój.

Przypomniało mi się, że miałam zabrać Dziecko do Zakopca na wycieczkę.No cóż, w tym tygodniu raczej nic z tego, nie mam ani czasu, ani kasy. Zgłosiłam się na fajne szkolenie, ale jeszcze nie wiem, czy mnie przyjmą. No i w niedzielę jadę do Lwowa. Na pewno przez cały tydzień będę milczeć, bo mój komputer chyba nie jest ubezpieczony od kradzieży.

Od gości z Ukrainy dostałam chałwę i wódkę wiśniową Niemiroff. Tego drugiego jeszcze nie próbowałam, chałwa nie bardzo mi smakuje. Ostatnio dostaje same wiśniówki. Lubię wiśnie, ale bez przesady. Wódka może być, dobrze że nie whisky, której nie znoszę.
 

jesienna
 
No i tak.
Cały czas poszukuję idealnej truskawki. Tutaj już któreś z kolei podejście. Podobają mi się, jednak jeszcze nie wyglądają jak prawdziwe:P
Kiedyś może do tego dojdę.
I klasycznie - wisienki. Lato jest więc dlaczego by ich miało zabraknąć w moim asortymencie:)

ri.pinger.pl/(…)100_9618.JPG…

ri.pinger.pl/(…)100_9619.JPG…

ri.pinger.pl/(…)100_9620.JPG…

ri.pinger.pl/(…)100_9621.JPG…

ri.pinger.pl/(…)100_9622.JPG…

Pozdrawiam:)
 

 

Kategorie blogów