Wpisy oznaczone tagiem "wieprzowina" (37)  

lovespam
 
lovespam:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

DSC_4203.JPG

*ZESTAW*

1) Gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym (z 1 łyżeczką sosu pieczeniowego).

2) Młode ziemniaki z wody, z masełkiem i koperkiem.

3) Sałata ze śmietaną (na słono).

4) Woda z cytryną i miętą.

DSC_4208.JPG
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kciuk-pl
 
Coraz mniej rolników hoduje świnie. Powód? To mało opłacalne zajęcie. Już wkrótce na polskie stoły trafiać będzie wieprzowina z Niemiec, Danii i Holandii. Będzie o wiele droższa.

Link: www.kciuk.pl/Koniec-polskiego-miesa-Bedziemy-jes…
 

chlopzroztocza
 
W dniach 8 i 9 września Krajowa Rada Izb Rolniczych organizowała na Rynku Mariensztackim w Warszawie „Piknik Zbożowy” oraz „Piknik Wieprzowy”. 8 września miał miejsce „Piknik Zbożowy” sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, natomiast 9 września „Piknik Wieprzowy” sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. zewsi.rolnicy.com/(…)piknik-zbozowy-i-wieprzowy-201…

(Trwa ładowanie załączników…)

 

chlopzroztocza
 
Agencja Rezerw Materiałowych prowadzi obecnie rozeznanie rynku (poprzedzające wysłanie zaproszeń do składania ofert) wśród przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie uboju żywca wieprzowego. biznes.rolnicy.com/(…)przechowywanie-poltusz-wieprz…
 

chlopzroztocza
 
W kwietniu bieżącego roku pogłowie świń w Czechach liczyło 1,58 mln sztuk, czyli było o 9,7% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność macior zmniejszyła się w tym czasie o 10%. przetworstwo.rolnicy.com/(…)produkcja-wieprzowiny-w…
 

chlopzroztocza
 
Golonka Królewska to specjał, który nada naszej kuchni tradycyjny, sielski charakter. Przygotowana z mięsa wieprzowego wędzona, parzona oraz pieczona, charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. przetworstwo.rolnicy.com/(…)golonka-krolewska-wyjat…
 

chlopzroztocza
 
Władze Obwodu Dniepropietrowskiego i Obwodu Donieckiego - w związku z wykryciem dżumy afrykańskiej świni w Obwodzie Zaporoskim - wprowadziły tymczasowy zakaz wwozu żywych świń (w tym świń dzikich) oraz wyrobów wieprzowych pochodzących z Obwodu Zaporoskiego. produkcja.rolnicy.com/(…)kolejne-ograniczenia-dot-w…

(Trwa ładowanie załączników…)

 

chlopzroztocza
 
Szacuje się, że produkcja wieprzowiny na świecie osiągnie w bieżącym roku 104,4 mln ton, czyli będzie o 2,7 mln ton większa niż przed rokiem. przetworstwo.rolnicy.com/(…)produkcja-wieprzowiny-n…
 

chlopzroztocza
 
W dniach 9-15.07.2012 r. ceny żywca wieprzowego i wołowego w Polsce kształtowały się na poziomie niższym od notowanego w poprzednim tygodniu, a ceny drobiu były wyższe. produkcja.rolnicy.com/(…)krajowe-ceny-skupu-zywca-w…
 

chlopzroztocza
 
Szacuje się, że produkcja wieprzowiny na świecie osiągnie w bieżącym roku 104,4 mln ton, czyli będzie o 2,7 mln ton większa niż przed rokiem. przetworstwo.rolnicy.com/(…)produkcja-wieprzowiny-n…
 

chlopzroztocza
 
W okresie od 1 stycznia do 8 lipca 2012 r. ARR wypłaciła 7,2 mln zł refundacji do wywozu przetworów wieprzowych, 34,9 mln zł do mięsa i żywca wołowego, a także 1,4 mln zł do mięsa drobiowego, piskląt oraz jaj i produktów z jaj.  biznes.rolnicy.com/(…)refundacje-do-wywozu-produkto…
 

kciuk-pl
 
Stado trzody chlewnej jest najmniejsze od ponad 40 lat. Ale mimo to nie brakuje mięsa wieprzowego, a jego ceny przestały rosnąć.

Link: www.kciuk.pl/Zjadamy-dunskie-i-niemieckie-swinie…
 

chlopzroztocza
 
Import mięsa i żywca wieprzowego w 100% pochodzi ze wspólnego rynku. Najwięcej mięsa wieprzowego w 2011 r. przywieziono do Polski z Niemiec (191,4 tys. ton, tj. 33,3% importu wieprzowiny ogółem) i z Danii (158,6 tys. ton, tj. 27,6%). przetworstwo.rolnicy.com/(…)najwiecej-zywca-wieprzo…
 

chlopzroztocza
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13-19.02.2012 r. przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w Polsce ukształtowała się na poziome 5,26 zł/kg wobec 5,27 zł/kg w poprzednim tygodniu.  produkcja.rolnicy.com/(…)ceny-skupu-zywca-w-polowie…
 

chlopzroztocza
 
W okresie 13-19.02.2012 r. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 7,36 zł/kg, tj. o 0,6% drożej niż tydzień wcześniej. Cena ta była wyższa także od notowanej przed miesiącem oraz rokiem, odpowiednio o 5% i o 24%. przetworstwo.rolnicy.com/(…)znaczne-miesieczne-wzro…
 

mb858
 

PC280213.JPG

Czyli, jak z prostych rzeczy zrobić coś 'innego"

Nigdy nie lubiłam puree podanego łyżką, zwyczajnie brzydko to wygląda, zawsze starałam się je jakoś przybrać, podać w formie..tym razem babeczki ")
Ugotowane ziemniaki tłuczemy z masłem, śmietaną i cebulką, lekko przesmażoną.
Czekamy, aż przestygnie, po czym napełniamy szprycę, rękaw..co tam posiadacie i robimy coś na kształt bezy, koniecznie musimy je zmrozić, inaczej podczas pieczenia nam się porozpadają i stracą kształt.

Później wystarczy je upiec do zrumienienia w 180 st.C


PC280209.JPG


PC280210.JPG

Teraz kolej na wieprzowinę, ja użyłam mięsa z szynki, nadaje się świetnie do duszenia. Kroimy je w kostkę, na tzw.kęs, i marynujemy oliwa,papryczka chili, sos sojowy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po czym dorzucamy warzywa. ważne, aby mieć je już przygotowane, żeby nic nam się nie spaliło. Podaję kolejność wrzucania:marchewka w słupkach, cebula w talarkach, czosnek, papryka(jeśli nie obieracie jej ze skórki, to wrzućcie ją dopiero, gdy reszta warzyw zmięknie. Wystarczy, ze będzie ciepła, nikt chyba nie lubi odchodzącej skórki.


PC280204.JPG

Przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego , zalewamy lampką czerwonego wytrawnego wina i wkładamy do piekarnika. pozwalamy aby tam bulgotało około godziny, jeśli płyny zbyt szybko ubędzie uzupełniamy bulionem, chodzi nam przecież o to,aby było soczyste, a nie wyschnięte.

Serwujemy ku uciesze wszystkich, pozostały sos spokojnie wyjadamy maczając w nim bagietkę!

PC280206.JPG


PC280207.JPG


PC280214.JPG
  • awatar CarmeLowa23: fajne napewno wyprobuje ten sposob na ziemniaczki :)
  • awatar h_w: Smakowicie to mięsko wygląda. Na pewno wypróbuje. I fajny pomysł na ziemniaczki. :)
  • awatar Czekoladowa Dalia: wow! wygląda niesamowicie :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

mb858
 

P6130370.JPG

Byłam głodna, a nawet bardzo, głównie za Waszą sprawą :) Potrzebowałam czegoś w miarę szybkiego, smacznego...koniecznie z mięsem, ale i z warzywami :)
Z pomocą przyszedł mi Jamie i jego włoska wyprawa!
P6130371.JPG

Schab kroimy na grubsze kawałki, po to, żeby móc w środku zrobić kieszonkę. A robimy ją zwyczajnie wkładając nóż i krojąc jak bułkę, oczywiście nie może dojść do przekrojenia  z każdej z możliwych stron, otwór musi być nie wielki, a wkładamy do niego listek szłwii(opcjonalnie)i pancettę, czyli cieniutko pokrojony plasterek włoskiego boczku. Posypujemy solą i pieprzem, lekko rozbijamy pięścią. Smażymy na klarowanym maśle, do zrumienienia, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, żeby mięso doszło. Młode marchewki obrałam, przekroiłam na połówki i posoliłam, czerwoną  cebulę pokroiłam na plastry i posypałam brązowym cukrem, żeby się obtoczyła lepką glazurą. Pieczemy, tak ok 20 min. Mięso nie przypomina w niczym naszego schabowego, nie jest tłuste, a cudownie soczyste i przesiąknięte mocnymi aromatami, a warzywa uzupełniają to danie nie tylko o bogate składniki, ale chyba głównie o smak i przyjemny wygląd :)


P6130372.JPG


P6130373.JPG
  • awatar Czekoladowa Dalia: mój ścisniety ostatnio żołądek na takie pyszności chyba by się otworzył! masz talent :)
  • awatar madalenab: @Czekoladowa Dalia: to zapraszam, spróbuj...nie wolno sobie stresem niszczyć żołądka! :) Dzięki za miłe słowa!
  • awatar konserwaatystka: ojejjj.. teraz ty kusisz takim mieskiem
Pokaż wszystkie (10) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kciuk-pl
 
Cykl produkcyjny, może trochę brutalny, ale kurczę, jak się chce jeść mięsko to nie można się oszukiwać. Ja mogę do tych zdjęć przegryzać parówką

Link: www.kciuk.pl/KIELBASA-od-prosiaczka-do-sklepu-mi…
 

 

Kategorie blogów