Wpisy oznaczone tagiem "winogron" (19)  

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Dawno nie wstawiałam tu żadnych przepisów. A przecież wciąż oprócz malowania, czytania i innych czarów uwielbiam gotować.
Któregoś dnia naszła mnie wielka ochota na jakąś sałatkę. Nie chciało mi się jednak iść do sklepu, więc otwarłam lodówkę i przyjrzałam się temu co w niej akurat było. I tak na zasadzie "co mam to dam" powstała ta oto pyszna sałatka. Tak nam zasmakowała, iż od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole. Prosta do przygotowania a naprawdę dobra.
Polecam.


SKŁADNIKI:
* 1 - 2 młoda, malutka cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 kiść ciemnych bezpestkowych winogron
* ok. 100 - 120 g sera feta lub podobnego
* odrobina (ok. 3 łyżek) oliwy

na winegret:
* sok z 1 dużej cytryny
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżki poszatkowanego świeżego
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub podobna (ale niekoniecznie)
* sól, pieprz
P1000131-tile.jpg

Cukinię, paprykę i winogrona umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Winogrona poprzekrajać na pół. Ser feta również pokroić w kostkę.

Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i wrzucić do niej pokrojoną cukinię oraz paprykę. Warzywa nieco posolić i popieprzyć i leciutko podsmażyć przez kilka minut. Jednak smażyć krótko, tyle tylko by odrobinę zmiękły. Wrzucić je potem do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Jak już nieco ostygną dodać pokrojoną fetę i winogron.
Wymieszać dobrze sok z cytryny z koperkiem, musztardą i ewentualnie przyprawą do sałatek. Nieco posolić i popieprzyć. Nie dodawać do tego już oliwy bowiem jest jej już wystarczająco w misce (smażone w niej byly nasze warzywa).
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1000137.JPG
  • awatar Crazy Girl: Nie wpadłabym na takie połączenie, ale jak się wczytałam w Twój opis, to chyba kiedyś się skuszę i wypróbuję :)
  • awatar Bafka: @Crazy Girl: Ja te sałątkę jak najbardziej polecam. Serio jest smaczna. Tylko jak pisałam musi sie nieco przegryz w lodowce.
  • awatar Bit Brzuch: Bardzo fajne, ja znalazłam w internecie <a href="fitbrzuch.pl">ćwiczenia na brzuch</a>, które dość mocno zmotywowały mnie do działania :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Fenkuł w sałatce zawsze się sprawdza. Jeśli dodamy mu do towarzystwa jakieś owoce, które przełamią anyżkowy smak, to sałatka zawsze wyjdzie przepyszna.


SKŁADNIKI:

* 2 wieksze lub 3 mniejsze fenkuły
* 2 czerwone papryki
* ok. 350 g zielonych winogron bez pestek
* ok. 200 g sera feta lub innego twardego twarogu

na winegret:
* 1 duża pomarańcza
* 1 czubata łyżka musztardy
* 1 czubata łyżka jasnego dżemu, najlepiej ananasowego, morelowego lub agrestowego  
* 3 - 4 łyżki oliwy
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* sól, pieprz
* 1 łyżka posztakowanego świeżego koperku (ale niekoniecznie)
Sałatka z fenkułu, papryki, winogron i fety.JPG

Fenkuł umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w cieniutkie paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule. Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i również pokroić w paseczki. Winogrona umyć i poprzekrajać na połówki.
Ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski i delikatnie wymieszać.

Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do jakieś miski. Dodać musztartę, dżem, przyprawe do sałatek i oliwę. Wsypać posiekany koperek, posolić i popieprzyć. Dobrze wszystko wymieszać.
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1190134.JPG
 

smakoszka
 
Tym razem buraczki surowe, niegotowane, w przepysznej sałatce. Całą tajemnicą owej sałatki jest znakomity dressing. Bardzo wam polecam ten przepis bo naprawdę sałatka jest przepyszna. A przy tym prosta i szybka do przygotowania.


SKŁADNIKI:

* 4 większe buraki (ok. 800 g)
* 300 g zielonych winogron bez pestek
* garść rukoli
* garść orzechów włoskich

na dressing:
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (Aceto balsamico)
* 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki dżemu lub galaretki z czarnej porzeczki (koniecznie tego)
* 4 łyżki oliwy
* 1 łyżka chrzanu śmietankowego
* pieprz
sałatka z buraczków, rukoli i winogrona.JPG

Buraki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Winogrona umyć i poprzekrajać na pół. Rukolę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Orzechy nieco posiekać.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Dobrze popieprzyć.
W dużej misce wymieszać buraczki, rukolę, winogrona i orzechy. Zalać dressingiem i jeszcze raz przemieszać. Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1170909.JPG
  • awatar Never Say Never Again: zapiszę przepis ;)
  • awatar ROCHELE: ciekawy przepis, ale u mnie w domu to tylko ja bym jadła, bo maż to za takim łaczeniem smaków i nowościami nie przepada:)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Bulgur jest swego rodzaju tureckim kuskusem. Do tej sałatki możecie śmiało go zastapic np. kaszą jaglana. Będzie nawej zdrowiej, a myślę że smakowo całkiem podbnie.
Sałatka jest prosta w przygotowaniu, sycąca i smaczna. Zatem polecam.


SKŁADNIKI:

* 1 szklanka bulguru lub kaszy jaglanej
* 2 spore garście rukoli
* 180 - 200 g fety
* 150 g winogron
* sól

na dressing:
* 2 - 3 łyzki oliwy lub dobrego oleju
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* pieprz
sałatka z bulgur, rukoli, fety i winogron.JPG

Jeżeli użyjecie do sałatki kaszy jaglanej, należy ją przelać na sitku wrzącą wodą i wrzucić do garnka. Dodać około 2 szklanki wody oraz nieco soli (mniej niż poł łyżeczki). Całość gotować na małym ogniu jakieś 7 minut. Potem kaszę odstawić z ognia, przykryć garnek pokrywką. Kasza sobie będzie dochodzić wchłoniając resztę wody.

W przypadku bulguru sprawa jest prostsza. Wystarczy zalać go 2 szklankami wrzącej wody, posolić, przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilkanaście minut aż bulgur wchłonie całą wodę.

W tym czasie umyć i osuszyć np papierowym ręcznikiem rukolę i winogrona. Rukolę można nieco porwać na mniejsze kawałki. Winogrona poprzekrajać na połówki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski i delikatnie wymieszać.

Następnie dodać ugotowaną wcześniej na sypko kaszę jaglaną lub przygotowany bulgur.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać Powienien on być dość kwaskowaty, więc można dodać nieco więcej soku z cytryny. Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1170166.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Już kiedyś na blogu zamieszczałam przepis na drobiową sałatkę z winogronem: smakoszka.pinger.pl/m/7886167 . Dziś postanowiłam ją zrobić w nieco innej odsłonie. Właście inne są tylko kolory i smak sosu. Ale właśnie dlatego sałatka jest bardziej odpowiednia na takie upały jak teraz.


SKŁADNIKI:

* piersi drobiowe (ja miałam 4)
* kostka rosołowa
* 1 niecała łyżeczka curry
* kilka gałązek dowolnych świeżych ziół
* zielone winogrona bez pestek (ok. 500 g)
* 1 soczysta czerwona papryka
* 4 łyżki ziaren słonecznika

na sos:
* 3 łyżki delikatnej w smaku musztardy
* 1 łyżka miodu
* 2 - 3 łyżki soku cytryny
* 3 łyżki oliwy (najlepiej smakowej ziołej)
* 1 niecała łyżeczka curry

Piersi drobiowe pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wodzie z kostką rosołową, 1 łyżeczką curry i kilkoma gałazkami świeżych ziół.  Odcedzić i odstwić by mięso przestygło. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Winogrona umyć i najlepiej poprzekrajać na półowki. Umytą paprykę pokroić w cienkie paseczki. Wszystko to wrzucić do miski.

W osobnej misce wymieszać musztardę z sokiem cytrynowym, oliwą, miodem i 1 niecała łyżeczką curry. Dressing wmieszać do sałatki.
Sałatkę odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny by się jeszcze przegryzła.
P1150887.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

velkiki
 
Forever And A Day: wczoraj:
- płatki, mleko 0,5%, zielona herbata
- zielona herbata, jogurt pitny Fruvita 0% tłuszczu z ziarnami zbóż
- kanapka z chlebem cesarski, serkiem śmietankowym i sałatą lodową + kawa
- ryż + fasolka w sosie pomidorowym
- winogron + orzeszki laskowe
 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Forever And A Day:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

velkiki
 
BILANS:
9.00 - trzy kromki chleba żytniego bez drożdży + polędwica z indyka + pomidor + herbata + cytryna
11.00 - dwa wafle pszenno-ryżowe
12.00 - 15.30 - narty <3
16.00 - ryż + cukinia + papryka + pomidor + cebula
18.00 - winogron + gorąca czekolada
20.00 - zielona herbata
 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

stajniagodziemba
 
Niektóre sprawy ruszyły do przodu.

Złożyłam następujące zgłoszenia w Wydziale Budownictwa:
- pozwolenie na budowę płyty gnojowej;
- zawiadomienie o tynkowaniu wewnętrznych i zewnętrznych ścian;
- zawiadomienie o konieczności postawienia płotu wraz z bramą wjazdową;
- zawiadomienie o urządzeniu w nowym miejscu WC,
- i zgłoszenie remontu drewnianej wiaty.

Zanim zaczęliśmy zajmować się sprawami remontu/przebudowy nie powiedzielibyśmy, że to wszystko trzeba zgłaszać.
Całe szczęście na tyle już wdrożyliśmy się w temat, że kolejne zgłoszenia nie sprawiają nam większego problemu.

Zdjęcie0423.jpg


Nareszcie, jako jedno z ostatnich pól, zostało skoszone również nasze. Dwa kombajny i dużo kurzu.

Zdjęcie0373.jpg


Zdjęcie0375.jpg


Teraz czekamy na oranie i bronowanie i można będzie poważnie myśleć o wstępnych planach na ogrodzenie.

Kolejna sprawa, dość nietypowa... WINOGRON! :)
Nasz stary, bo prawie 70letni winogron kilka lat temu obrósł rosnące w okolicy drzewa śliwy. Do pewnego momentu nikomu to nie przeszkadzało, aż w końcu pod ciężarem owoców, zaczęły łamać się gałęzie.


Zdjęcie0883.jpg


Zdjęcie0996.jpg


Zdjęcie0410.jpg


Tak więc postanowiliśmy ulżyć drzewom i zabraliśmy się za porządki.

Zdjęcie0383.jpg


Zdjęcie0403.jpg


Zdjęcie0408.jpg


Zdjęcie0409.jpg


PRZED:
Zdjęcie0883.jpg

PO:
Zdjęcie0429.jpg


Zdjęcie0428.jpg


Produkt uboczny naszych porządków: ogromne ilości winogronu! Wczoraj zdążyliśmy nazbierać trzy wiadra. Chcąc nie chcąc ściągnęliśmy ze strychu butle do pędzenia wina i w tej chwili mamy 55 litrów wina, w grudniu powinno być idealne - ZAPRASZAMY na degustację wszystkich chętnych.

Dziś wypożyczę jeszcze jedną butlę od Meggi (pozdrawiam, Kochana!), bo takie pyszności szkoda zmarnować. Oby wyszło!

Zdjęcie0997.jpg


Udało nam się ruszyć również temat zaniedbanego ostatnio wjazdu. W celu urozmaicenia krajobrazu, wykorzystaliśmy stare betonowe rury i obkleiliśmy je kamieniami. Do niedawna wyglądały tak:

Zdjęcie0942.jpg


Obecnie tak, ale to jeszcze nie koniec: [zdjęcie robione wieczorem, przepraszam za jakość]

Zdjęcie0411.jpg


Dziś jadę do sąsiedniej wsi z Meggi, obejrzeć fiordy, które sprzedaje tam pewien hodowca. Ciekawa jestem czy znajdziemy tam coś ciekawego!

22591564.jpg

[photo by Daria. POLECAM: www.dariafoto.pl]
  • awatar Hex: Świetny pomysł z "ukamienowaniem" betonowej rury. Ale zdjęcie to chyba Samsungiem 2Mpx ;)
  • awatar StajniaGodziemba: Tak, wszystkie zdjęcia robione na potrzeby tego bloga są robione Samsungiem Galaxy Wave. Niestety wieczorami sprawuje się gorzej niż za dnia.
Pokaż wszystkie (2) ›
 

dziubekxd
 
W sumie to trochę u mnie zionie pustkami...
Ale, co mogę pokazać to pokażę ;)

Jak zrobić winogron ?
P1130014.jpg


P1130015.jpg


Co się stanie po zmieszaniu Fimo liquid z farbą akrylową ?
Zrobi się bardzo gęsta mieszanka, trudna do nałożenia:
PC300057.jpg


Moje patyczki Fimo ^_^
P1090001.jpg


P1090003.jpg


P1090004.jpg
  • awatar gość: Jakie słodkie te patyczki X333 Gdzie je kupujesz?
  • awatar ††.impossible.††: super masz te patyczki.^^ gdzie je kupujesz?
  • awatar WILD hope: oj taaak ;D tez zapytam, gdzie kupujesz ;D albo po ile sprzedajesz ^^
Pokaż wszystkie (8) ›
 

smakoszka
 
Niedawno zadzwonił do mnie mój Brat i nachwalił mi jakieś nowe sałatki, którymi poczęstowała go znajoma w pracy. Jedną z tych sałatek zachwalał tak, że oczywiście narobił mi smaka. Poprosiłam go, by zdobył dla mnie przepis, ale na razie się nie doczekałam. Zatem pomyślałam sobie, że sama podobną wykombinuję. Tyle, że ja do mojej dodałam dodatkowo paprykę, bo akurat miałam taką piękną, która wołała do mnie: "weź mnie, weź mnie".
I tym to sposobem w wyniku tych kombinacji powstała ta oto, może niezbyt fotogeniczna, ale całkiem smaczna sałatka.
Kapsel co prawda skwitował ją słowami "może być", ale dokładkę sobie nałożył.
No to więcej mówić nie muszę.


SKŁADNIKI:

* piersi drobiowe (ja miałam 4)
* ciemne (czerwone?) winogrona (ok. 500 g)
* 1 soczysta czerwona papryka
* ok. 400 g naturalnego jogurtu
* 2 - 3 łyżki majonezu
* 2 ząbki czosnku
* sok z półowki cytryny
* sól, pieprz, kurkuma, dowolne zioła
salatka drobiowa z winogronem i papryka.jpg

Piersi drobiowe ugotować najlepiej przy okazji robienia jakieś zupy. Albo po prostu we wodzie z kostką rosołową dla lepszego smaku. Winogrona umyć i najlepiej poprzekrajać na półowki. Umytą paprykę pokroić w cienkie paseczki lub kostkę. Wszystko to wrzucić do miski.

W osobnej misce wymieszać jogurt i majonez z sokiem cytrynowym. Przyprawić pieprzem, solą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, kurkumą oraz ulubionymi ziołami. Dressing wmieszać do sałatki.
I gotowe.
P1090206.JPG
  • awatar m3ry: przepis prosty i bardzo fajny. Wypbróbuję przy okazji - może przekonam Męża do sałatek z mięsem ;)
  • awatar Just me....: Pysznie wygląda :) Jutro wiem co jem :D
  • awatar dezerter: to musi być bardzo dobre, jaki ja głodny jestem
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Całkiem niedawno Wredotka zaprezentowała na swoim blogu swoje ciasto (wredotka.pinger.pl/m/4782840/z-bita-smietana i wredotka.pinger.pl/m/4801087/zabie-oko) i właśnie wtedy zainspirowała mnie do zrobienia ciacha o tej nazwie w mojej, bafkowej wersji. Dziś nadrabiając zaległości domowe, w tzw międzyczasie z wielką radością stworzyłam to pyszne ciacho. Najbardziej oczywiście zachwyciło ono chłopców. No a ja po prostu cieszę się, że im smakuje.
Ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 40 x 30 cm i na taką blaszkę podaję ilość składników.


SKŁADNIKI:

na biszkopt:
* 6 dużych lub 7 średnich jajek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki cukru
* 6 łyżki oleju
* 8 łyżek mąki zwykłej pszennej
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

na zieloną masę twarożkową:
* 1250 g twarożku typu quark
* 14 płatów żelatyny lub żelatyna w proszku na 1,5 l płynu (czytać na opakowaniu)*
* 1 szklanka cukru
* kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

na białą masę twarożkową:
* 500 g twarożku typu quark
* 6 płatów żelatyny lub żelatyna w proszku na 0,5 l płynu (czytać na opakowaniu)*
* 4 - 5 łyżek cukru

ponadto:
* ok. 1 kg zielonych winogron bez pestek
* kilka kulek czerwonych winogron

Oddzielić białka od żółtek, białka wrzucając do dużej miski, a żółtka do jakiegoś kubeczka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je prawie na sztywno, dosypując na koniec stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wmiksować do białek żółtka, a następonie pojedynczo 6 łyżek oleju.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i również wmiksować stopniowo do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmiksować kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać białą (bez barwnika) część ciasta. Rozsmarować je równomiernie i upiec w nagrzanym do 170°C piekarniku na złoty kolor (w zależności od piekarniaka zajmie to jakieś 10 - 15 minut).  
Unbenannt.jpg

Tak samo upiec drugiego, zielonego placka. Gdy nieco przestygnie zielony placek odwrócić na drugą stronę i delikatnie odkleić papier do piecznia. Od spodu ciasto będzie miało ładniejszy zielony kolor. Przy pomocy kieliszka wyciąć w nim okrągłe otworki.

Biały placek włożyć na powrót do umytej blaszki. Poukładać na nim ciasno, jedną przy drugiej, połówki umytych zielonych winogron.

Teraz przygotować zieloną masę twarożkową.
Do jakieś dużej miski przełożyć twarożek i wsypać cukier. Dodać też kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Dobrze wszystko wymieszać.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odsączoną rozpuścić na małym ogniu. Zamiast żelatyny w płatach, można użyć takiej w proszku, ważne by użyć jej tyle, ile potrzeba na 1,5 l płynu (czytać na opakowaniu).
Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę twarożku, dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty twarożku. Dobrze wszystko wymieszać trzepaczką lub mikserem.

Masę tę wylać na spód wyłożony winogronami. Przykryć od góry zielonym plackiem z otworkami i wstawić całość do lodówki by masa zielona stężała.
Podobnie jak masę zieloną, musimy przygotować białą masę serową. Masą tą napłnić otworki "oczne". Na każde oko włożyć połówkę czerwonego winogrona. Ciasto ponownie wstawić na jakieś pół godziny do lodówki.

Potem możemy je już zajadać. Smacznego.
43 - zabie oko.jpg
 

smakoszka
 
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jedna z tych, którą uwielbiamy w domu wszyscy. Winogrona i camembert pasują do siebie idealnie, a orzechy i pyszny ziołowy dressing wspaniale dopełniają całości.


SKŁADNIKI (na 4 talerze):

* 1 sałata
* ok. 500 g winogrona bez pestek
* 1 - 2 garście włoskich orzechów
* ok. 100 g camemberta

na dressing:
* 200 g naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany
* 1 - 2 łyżki majonezu
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka dowolnych ziół
* 1 torebka przyprawy do sałatek typu knorr
* vegeta

Sałatę umyć. Osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Liście porwać na mniejsze kawałki, poukładać na talerzach. Winogron umyć, każde gronko przekroić na pół. Orzechy nieco posiekać, ser pokroić w kostkę. Winogron, orzechy i camembert poukładać na sałacie.

Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przyprawę do sałatek, dowolne zioła i sok z cytryny. Doprawić do smaku vegetą. Dressing podać osobno, każdy niech sobie nałoży ilość według uznania.
40 - salatka z winogronem orzechami i camembertem.jpg
  • awatar RAF.: mhhmm, zapewne pycha - ja nienawidzę tych wszystkich serów, więc dla mnie nie, ale cała reszta rodziny powiedziałaby, że zachwycająca!
  • awatar gość: właśnie zrobiłem i zaraz będę testował czy dobra!
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów