Wpisy oznaczone tagiem "wit B" (6)  

fau
 
Czyli bomba witaminowa z błonnikiem. Dla zakochanych w smaku surowego brokuła. Pycha ;)

Składniki:
- kalarepa
- duża różyczka brokułu
- rzeżucha
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/4 avokado
- i co tam jeszcze chcemy zielonego
- woda

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy dokładnie dolewając tylko tyle wody, aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Co o brokułach?: mają ogromne ilości witaminy C, a do tego dużo wapnia, potasu i żelaza. O błonniku już nie wspominam ;) Dodatkowo, ostatnie odkrycia dotyczące tego warzywa świadczą o jego działaniu przeciwnowotworowym.

A o rzeżusze?: "Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy." źródło - www.odzywianie.info.pl/Rzezucha-ciekawostki-i-wa…
  • awatar justyś88: zdrowe jest na pewno i wygląda przyjemnie
  • awatar loir: akurat mam brokuła i kalarepę w lodówce :D tylko czasu na eksperymenty brak :(
  • awatar AmbitnaPerfekcyjna: Kremik uwielbiam <3
Pokaż wszystkie (3) ›
 

fau
 
Dłuuugo mnie nie było. Cóż problemy życiowe nie wpływają u mnie pozytywnie na zapał do gotowania i blogowania w ogóle, (o czym wiedzą śledziący mojego codziennego bloga). Ale jestem. A na udobruchanie Was za swoją nieobecność mam, tak, tak LODY. Bo kto nie kocha lodów? A w dodatku takich nie dość, że pysznych, to jeszcze ekologicznych, wegańskich, zdrowych i niskokalorycznych? Ha! I ty Was mam :)

Składniki:
baza na 2 porcje:
- 1 lub 2 mrożone banany
- duża łyżka mleka kokosowego
- około 0,5 szklanki mleka sojowego (u mnie oczywiście niesłodzonego)

i teraz w zależności od naszej fantazji,
- na oko 2 garści dowolnych mrożonych owoców
- inne dodatki, np. starta gorzka czekolada lub orzechy

U mnie na zdjęciu wersja malonowa, ale robiłam też pomarańczową z gorzką czekoladą. Pyyycha:p

Mleko kokosowe to głównie wapń, magnez, kwas fosforowy, żelazo i potas.
Banany obfitują w węglowodany, magnez, potas
+ bulimiorektyczka.pinger.pl/(…)10-health-benefits-of…
Mleko sojowe to białko i witaminy z grupy B. Nie zawiera cholesterolu.


Kombinuję teraz jak zrobić lody wegańskie nie owocowe, ale czekoladowe lub waniliowe. Jak wymyślę, to oczywiście podzielę się przepisem.
 

fau
 
W całym pokoju pachnie mi już świętami. Ahhhh
Jakkolwiek podchodziliście do mojego gotowania do tej pory, to tej potrawy musicie spróbować :)

- pół opakowania pieczarek
- pół opakowania pełnioziarnistego makaronu orkiszowego
- łyżka suszonych warzyw w słupkach
- łyżeczka drobnej suszonej włoszczyzny
- szczypta czarnego pieprzu
- duża (bo lubię) szczypta lubczyku
- 2 – 3 liście laurowe
-  duża szczypta przyprawy staropolskiej (ziele angielskie, kardamon, imbir, kolendra, goździki, kozieradka, cynamon, chilli, pieprz czarny) (!)
- szczypta pietruszki
- woda

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, później możemy je jeszcze trochę pokruszyć. Dodajemy przyprawy, (oprócz pietruszki). Gotujemy z 10 minut, następnie dosypujemy makaron i gotujemy jeszcze z 5 minut. Posypujemy pietruszką. Viola!

Uwaga!
To mój początek z przyprawami, a już zakochałam się w przyprawie staropolskiej. „Tam jest cynamon. Nie lubię cynamonu. A co tam!” – pomyślałam wczoraj i wrzuciłam pudełeczko do koszyka. Pomyślałam dzisiaj i wsypałam to do garnka. Faktycznie jest to przyprawa słodkawa, ale ostro-słodkawa. Po prostu PYSZNE!

O pieczarkach:
•  są niskolaloryczne
•  zawierają błonnik
•  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe
•  pieczarki są znakomitym źródłem białka
•  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen
• zawiarają wiele witamin głównie z grupy B.
Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej niż w wielu warzywach
• pomagają zapobiegać nowotworom
• związki w nich zawarteposiadają zdolność do aktywacji komórek immunologicznych (odpornościowych)
• zawierają związki antyoksydacyjne -  niwelujące wolne rodniki w organizmie

(źródło:www.fungis.pl/wartosci-odzywcze-pieczarek.html)
  • awatar Noella: szkoda że już nie dodajesz przepisów.
  • awatar Noella: no to fajnie, może i sama coś wtedy z tych Twoich przepisów wypróbuję, bo na zdjęciach zawsze wyglądają apetycznie :-) dzięki za odpowiedź na pytanie, na pewno skorzystam ;-)
  • awatar malgorzata k-m: Ciekawy przepis. Tyle informacji o pieczarkach. No, no!
Pokaż wszystkie (3) ›
 

fau
 

“Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa.”


źródło: www.rzekazdrowia.pl/kasza-jaglana.php

Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
garść porzeczek, malin lub innych miękkich i kwaskowatych owoców

Kaszę moczymy w wodzie przez kilka godzin, zmieniamy wodę na gorącą i gotujemy do miękkości. Banana i inne owoce rozgniatamy. Mieszamy z jeszcze gorącą kaszą i podajemy gorące.

Moim zdaniem to najsmaczniejszy sposób na kaszę jaglaną, póki co cały czas kombinuję jakby ją tu zjeść nie-na-słodko, żeby była zjadliwa. Narazie takowego przepisu brak, ale jak tylko coś wymyślę to na pewno on się tutaj pojawi.


Źródło krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana zawiera też dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula.
  • awatar Tusiaczkowy Robak: no szkoda że ten aparat zabrali bo lubię sobie popatrzeć na dania i w ten sposób oceniam czy by mi smakowało xdd hihi
Pokaż wszystkie (1) ›
 

fau
 
Składniki (na ok 4 porcje):  
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
1/3 pora
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera lub 2 selerowe liście
gałązka lubczyku
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Lane ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce i gotujemy około 20 minut razem z porem, cebulą, lubczykiem i przyprawami. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.
Przygotowujemy lane ciasto: otręby i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zalewamy gorącą wodą, tak, żeby utworzyła się gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut.
Kiedy kalafior będzie już niemal miękki łyżką porcjujemy kluski z lanego ciasta i ostrożnie wkładamy do zupy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. (Jeśli ogień będzie za mocny to te kluski nam się rozlecą).

“Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.”


Źródło: wikipedia
  • awatar AmelkaMarzycielka: Widzę, że kucharz z Ciebie :D Brawo ;*
Pokaż wszystkie (1) ›
 

fau
 
Składniki (na ok 4 porcje):  
250g soji
4-5 średnich ziemniaków
1/3 pora
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera lub 2 selerowe liście
gałązka lubczyku
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli (jak dla mnie niesłona soja, jak i inne stronczkowe, jest słodka)
2 łyżeczki chili

Soję namaczamy przez noc. Namoczoną gotujemy do miękkości, (UWAGA potrafi zająć nawet 3h), z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy resztę warzyw, (marchew, seler i pietruszkę można zetrzeć na tarce lub pokroić) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy sól i chili. Gotowe. Zupa najlepsza jest następnego dnia. Podawać z chlebem.

Chilli przyśpiesza przemianę materii, a soja to dobre źródło białka
 

 

Kategorie blogów