Wpisy oznaczone tagiem "wytrawne" (5)  

przepisyedyty
 
Przepis z www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-kukurydziane

200 g kukurydzy (1/2 puszki)
1 jajko
3 łyżki mąki (pszennej lub w wersji b/g kukurydzianej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietanki kremówki lub mleka
sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
kilka listków bazylii
olej (np. kokosowy lub inny)

Kukurydzę odcedzić i rozmiksować z dodatkiem kurkumy i papryki w proszku w rozdrabniaczu lub blenderem (na papkę z kawałkami kukurydzy mniejszej i większej wielkości).
Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, mleko oraz jajko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem, nałożyć po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placka i delikatnie rozprowadzić na grubość ok. 7 mm. Smażyć bez przewracania przez ok. 1,5 minuty aż będą zrumienione od spodu i urosną. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Zdjąć z patelni i powtórzyć z koleją porcją placków. Na lepiej rozgrzanej patelni placki mogą się szybciej usmażyć.
PROPOZYCJA PODANIA

jajko sadzone / podsmażona szynka parmeńska lub bekon / sałata roszponka / pokrojona papryka lub pomidorki koktajlowe / ratatouille / sos jogurtowy (jogurt + szczypiorek + sól i pieprz)
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli i łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy
1 mała cabulka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub TZATZIKI. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
SOS POMIDOROWY:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie). Można też dodać papryczkę chili.
WSKAZÓWKI

W sezonie letnim można zrobić SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)wytrawne-plac…

100 g batatów
1 jajko
2 białka jaja
25 g razowej mąki żytniej (typ 1850) - dla wersji BG użyj gryczanej
15 g oliwek
25 g sera feta
szczypta soli
odrobina pieprzu
kilka kropel oleju rzepakowego
garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych

Obrane słodkie ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i czekamy aż będą letnie.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do kielicha blendera lub kubka, dodajemy jajko, białka, mąkę i przyprawy, całość blendujemy na gładką masę.

Patelnię dobrze rozgrzewamy skrapiamy odrobiną oleju.

Do przygotowanej masy dodajemy połowę fety i połówki oliwek, mieszamy raz jeszcze łyżką i nakładamy porcje na przygotowaną patelnię, placki smażymy z obu stron.

Gotowe placuszki posypujemy rukolą, resztą fety i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
 

mydrawings13
 
SAM_0594.JPG


22.12.2014
Farby akrylowe
Trzy podobrazia malarskie:
     1: 20x30 cm
     2 i 3: 18x24 cm
Mucha M.
  • awatar Vena.: Kurde, to jest naprawdę dobra praca! *.*
  • awatar Sabunia90: Cudownie :D
  • awatar Lilith345: Zakochałam się *.*
Pokaż wszystkie (4) ›
 

kasiekpe
 
Na moim ulubionym blogu, którego śledzę na bieżąco p. Dorota wrzuciła przepis na muffiny z żółtym serem a, że mam w domu wielkiego fana żółtego sera oraz przyjechał mój brat z dziewczyną, postanowiłam ich zaskoczyć i zrobiłam bułeczki na śniadanie.

Muffiny są obłędne. Miękkie, aromatyczne, pachnące. Proste do wykonania, z prostych składników, które zawsze znajdziemy w lodówce. Idealne same w sobie ale również dobrze smakują z kawałkiem wędlinki. No i zaledwie w 35 minut możemy cieszyć się pysznym śniadankiem - przyjemna odmiana dla codziennych kanapek.
DSCF4871.JPG

Składniki (mi wyszło 12 średniej wielkości muffin)

* 250 g mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 średniej wielkości marchewka (około 80 - 100g), starta na tarce o średnich oczkach - ja starłam na drobnych oczkach
* 150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach - użyłam dobrej jakości goudy
* 75 ml oleju
* 220 ml mleka
* 2 jajka
* pół łyżeczki soli
* przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
* zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.

Dodatkowo:

* 40 g żółtego sera do posypania muffin
* czerwona papryka w proszku do posypania
DSCF4865.JPG


Nagrzać piekarnik do 190*.

Mąkę, proszek, sól oraz przyprawy przesiać do jednego naczynia.

W drugim naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, starty ser i marchewkę. Wymieszać.
Dodać suche składniki. Ponownie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Wylewać do formy na muffiny, prawie do końca pojemności. Posypać serem i oprószyć lekko papryką.
Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Muffiny wyciągnąć i wystudzić.

DSCF4876.JPG

Smacznego
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com/
  • awatar Eerie: ooo ale ciekawy przepis, zawsze jadłam tylko na słodko :)
  • awatar urodowapasjonatka: mniam,ja kiedyś robiłam pizzowe,też pyszne ;)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów