Wpisy oznaczone tagiem "z czosnkiem" (4)  

wiktoriaw
 
DSC02031.JPG

Wczoraj miałam dzień "ładowania węglowodanów". Z samym jedzeniem węglowodanów okazało się, że nie miałam problemów ale po dostarczeniu ich w ogromnej ilości (w stosunku do 3 dni mojego pozostałego żywienia kiedy jestem na "redukcji") czułam się zmęczona i ospała (jak kiedyś przed dietą kiedy jadłam "normalnie" wszystko od pszennego pieczywa, słodyczy po ziemniaki, kasze i inne "zapychacze mniej lub bardziej nie zdrowe). Najwidoczniej mój organizm przyzwyczaił do posiłków ograniczonych (mocno) w węglowodany bo po takich czuję się zdecydowanie lepiej - mam siłę na cały dzień, nie jestem ospała, zmęczona, tryskam energią. Tak czy inaczej w dni "ładowania" będę nadal dostarczała zdrowe węgle do organizmu (w końcu musi się doładować..) ale w zdecydowanie mniejszych ilościach (aczkolwiek większych niż w dni redukcyjnych). Poniżej przepis na obiad bogaty w białko, zdrowe węgle - doskonały na dni treningowe :) (danie łącznie ma ok. 548 kcal, ok. 61 g białka, ok. 66 g węglowodanów, ok. 6 g tłuszczu - mój przykładowy posiłek na 1 osobę, na dzień treningowy)

Składniki:

- kasza gryczana biała (niepalona) i kasza jaglana 1/4 szklanki (zmieszane razem w proporcji pół na pół)
- fasolka szparagowa zielona 50 g
- szpinak 3 kostki (jeśli mrożony w kostkach)
- pierś z kurczaka 140 g
- białko z 1 jajka
- kefir naturalny 1,5% 100 ml
- czosnek 2 ząbki
- pieprz czarny
- majeranek
- tymianek

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)kasza-jaglana-…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
  • awatar PinaBela: smaczniutkie będę do Ciebie zaglądać:)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

olczitaagotuje
 
Hej
Dziś przepis na pysznego łososia pieczonego w piekarniku, z masełkiem, czosnkiem i świeżą natką pietruszki.

Przepis banalnie prosty :)

potrzebujemy:

- łosoś dzwonko lub filet najlepiej ze skórą
(mam to szczęście, że siostra mieszka nad morzem i przywozi mi świeżego łososia dzwonka z rynku rybnego :))

- natka świeżej pietruszki (1/4 pęczka)

- masełko (1 łyżka stołowa - taka od zupy

- sól (fajna by była morska -polecam kupić w lidlu od razu ma coś na kształt młynka który rozgrabnia sól kosztuje ok 4 czy 5 zł

- pieprz

- czosnek 1 ząbek


Łososia myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Jeśli masz łososia mrożonego, to zajpierw go rozmroź.

Ja robię to tak: wlewam wodę do miseczki i zanurzam rybę zmieniajac wodę 2 razy.
Wystarczy ok 15 min w wodzie i ryba rozmarznie.

Osuszonego łososia przyprawiam pieprzem i solą wg. gustu i zostawiam w lodówce.
W tym czasie myję i siekam piertuchę.
Najlepiej po myciu osuszyć ją ręcznikiem papierowym i dopiero siekać.
Inaczej przykleja się do deski gdy jest mokra.

Póżniej obieram i siekam czosnek następnie mieszam go z łyżką masła i pietruszką.

Przekładam łososia do naczynia żaroodpornego i nacieram masłem z czosnkiem i pietruchą.

Ja nie daję soku z cytryny, bo  nie lubię :P


Piekę bez przykrycia w temp. 220 st przez 15-20 minut
podaję z mega zajefajnym ryżem na który przepis
znajdziecie na blogu.


SMACZNEGO !!!!!!!
ło.png
 

olczitaagotuje
 
Przepis na krewetki Black Tiger smażone na masełku.
Podawane z grzankami zapiekanymi z serem.

Potrzebujemy:

-krewetki black tiger 1 opakowanie np. z biedry (są dobre i tanie kosztują 9,90

- 2 ząbki czosnku najlepiej kupujmy polski

- natka świeżej pietruszki posiekana

- masełko (1 łyżka stołowa czyli taka do zupy)

- wino białe pól szklanki
(opcjonalnie, ja daję bo lubię)

- ser feta (opcjonalnie)

- bagietka lub inne pieczywo do zapieczenia i do tego np. ser zółty


Krewetki moczymy ok 3 minut w letniej wodzie, aby odmarzły.
Zostawiamy na sitku aby obciekły.

Myjemy i siekamy natkę pietruszki (nie musi być drobno)

wlewamy wino do szklanki aby bylo gotowe i wyciskamy czosnek przez praskę do małej miseczki lub na dużą łyżkę.

Wszystko musi być wcześniej przygotowane ponieważ krewetki smażymy tylko 2 minuty, w przeciwnym razie zrobią się z nich twarde badziewka.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy 1 łyżkę stołową masła. Można smażyć na oliwie, ale masełko jest lepsze bo daje pyszny posmak.

Gdy masełko się rozpuszcza dodajemy czosnek i mieszamy aby się nie spalił.
Następnie wrzucamy pietruszkę i podlewamy winem.
Chwilę redukujemy ok 1 minuta do 1,5 min.

Wrzucamy krewetki i smażymy 2 minuty na dużym ogniu.
Po upływie tego czasu zdejmujemy krewetki na talerz i dalej redukujemy sos.
Gdy zostanie go mało podlewamy nim krewetki na talerzu.

Przugotowujemu grzanki i podajemy razem z krewetkami.

SMACZNEGO !!!
 

x-rayfashion
 
Brokuły w zalewie jogurtowo-czosnkowej

84344_brokuly-w-zalewie-jogurtowo-czosnkowej_0_2.jpg


SKŁADNIKI:

   1 duży brokuł
   1 malinowy pomidor
   2-3 ząbki czosnku
   5 łyżek jogurtu naturalnego
   5 łyżek majonezu light
   sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pomidor pokroić w kostkę i dodać do brokuła. Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku według uznania. Polać warzywa przygotowanym sosem i wstawić na 30min do lodówki.

Smacznego :p
 

 

Kategorie blogów