Wpisy oznaczone tagiem "z orzechami" (3)  

wiktoriaw
 
Ostatnio wprowadziłam do moich zmiksowanych diet trochę zdrowych węglowodanów czyli KASZĘ JAGLANĄ.
DSC01931.JPG

Nie jadam jej codziennie ale co kilka dni, zawsze na ciepło i zawsze na śniadanie (jako jeden posiłek węglowodanowy na dzień). Dzisiaj zapraszam na śniadanie z kaszą jaglaną z małżami (omułki), z przyprawami, z jabłkiem, rzodkiewką, orzechami, migdałami i serkiem twarogowym - smakowitości, a jakie zdrowe i sycące ;)

Składniki:

- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła
- ok. 1/2 szklanki wody
- 10-12 szt. małż (np. omułki chilijskie)
- 1 plaster sera białego twarogowego półtłustego
- 2 rzodkiewki
- 1/2 jabłka
- 2 orzechy włoskie
- 4 migdały
- cynamon
- imbir

Sposób przygotowania:

Danie można przygotować w garnku ja przygotowałam na patelni (tak mi było wygodniej i szybciej). Na patelnię wlewamy wodę, zagotowujemy. Do gotującej się wody sypiemy kaszę jaglaną i gotujemy na najmniejszym ogniu wg. przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę masła (ja gotuję na oko). Jeśli wcześniej kasza wchłonie wodę podlewamy ją jeszcze małą ilością wody, tak aby kasza się nie przypalała, a woda lekko ją pokrywała. Kiedy kasza będzie gotowa na patelnię wrzucamy poszatkowany świeży imbir (lub sypki) oraz cynamon (przyprawy wedle uznania). Mieszamy, dorzucamy ugotowane wcześniej małże (ja miałam gotowe z obiadu więc jedynie je podgrzałam) oraz pokruszony biały ser. Przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy starte na drobne wiórki jabłko, pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, poszatkowane drobno orzechy oraz migdały. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Szybkie, ciepłe, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie, które zapełnia żołądek na bardzo długo :)

Śniadanie można również przygotować wcześniej zabierając je do pracy w zamykanej miseczce. W pracy można odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno.
DSC01932.JPG

DSC01933.JPG


Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

poisonprincess
 
Chociaż mam jeszcze zaległy wpis z ciastem z weekendu, dodam dzisiejszy wypiek.
Nie można się oprzeć potędze czekolady i batoników Prince Polo.
Ciasto ocieka słodyczą i rzeczywiście przypomina ogromne ciastko :3

Jest pracochłonne, ale po męczącym dniu, satysfakcja płynąca ze spożywania niweluje wszelkie trudy c:


Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
szczypta soli

Białka ubić z  solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Piec 20 min w temperaturze 190 st. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Wkładka batonikowa:
7 białek
15 dag cukru pudru
szczypta soli
20 dag orzechów  włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
10 dag kokosu
3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)

Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.

Krem:
7 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
3 duże batoniki Prince Polo
200 g masła

Z żołtek, cukru, mąki, skrobii  i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa

Smacznego! (:


Zdjęcie0555.jpg


Zdjęcie0557.jpg
 

 

Kategorie blogów