Wpisy oznaczone tagiem "zdrowa żywność" (145)  

blondediet
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

malgorzata.g1
 
stragan zdrowia.jpg
Czas na wiosenny detoks! Są takie owoce, które mają niezwykłe właściwości. Jednym z nich jest mango. Pożyteczność tego egzotycznego owocu doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Mango ma specyficzny smak i zapach. Jest jednym z moich ulubionych owoców. Jakiś czas temu odkryłam, że na rynku dostępny jest *100% sok z owoców Mango* , który na dodatek nie zawiera cukru ❤
stragan zdrowia 1.jpg
Można go dostać w sklepie ze zdrową żywnością www.straganzdrowia.pl/ Sok z Mango kosztuje 22,90 zł za 500ml. Spożywamy go 2x dziennie po 25 ml na pół godziny przed posiłkiem. Po otwarciu można przechowywać go 21 dni w lodówce. www.straganzdrowia.pl/(…)198…
stragan zdrowia 2.jpg
*Sok z owoców Mango* zawiera witaminy i minerały.  Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika. Sok  zawiera składnik o nazwie lupeol.Potwierdzone badaniami właściwości lupeolu wykazały, że to naturalny sprzymierzeniec w walce z komórkami rakowymi. Ponadto sok z mango pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej i obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga pracę jelit,poprawia odporność, wygląd skóry,działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega anemii, spowalnia starzenie się i obumieranie komórek, zapobiega powstawaniu żylaków. Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać? ♡ Na zdrowie Kochani!
Pokaż wszystkie (30) ›
 

malgorzata.g1
 
Dopadło mnie przeziębienie. Przez całą zimę nie miałam nawet kataru. Teraz wystarczyło kilka dni ciepła i proszę... zapchane zatoki, ból gardła i ogólne osłabienie. Przeziębienie zazwyczaj leczę domowymi sposobami. Mam kilka niezbędników w postaci miodu, imbiru, czosnku, soku z czarnego bzu.
look food 1.jpg
Te domowe receptury działają dość skutecznie. *Imbir* ma silne działanie przeciwbakteryjne i rozgrzewające. Kilka centymetrów korzenia ścieram na tarce i zagotowuje z trzema szklankami wody. Taki napój po przestudzeniu słodzę miodem. "Pali" jak sto diabli, ale rozgrzewa niesamowicie!
look food 2.jpg
*Sok z czarnego bzu* bez dodatku cukru marki Look Food można kupić praktycznie wszędzie. Znajdziecie go w Auchanie, Stokrotce, Tesco, Netto, Społem, Carrefour, Polo Markecie i w wielu innych sklepach. Butelka 750 ml kosztuje tylko 9.95zł. Wyciąg z czarnego bzu skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych oraz grypy. Zawarte w nim flawonoidy wiążą się z wirusami, uniemożliwiając im przenikanie do komórek organizmu. Sok z czarnego bzu dodaję do herbaty lub piję rozcieńczony z wodą i posłodzony 2 łyżeczkami miodu. Jak ktoś lubi, to można pić ten sok 2 razy dziennie po 25ml na 30 minut przed posiłkiem.
look food 3.jpg
*Czosnek* to niekwestionowany król w leczeniu infekcji. Zawiera naturalny antybiotyk i świetnie zwalcza objawy wywoływane przez wirusy. Ząbek czosnku można rozgryźć z łyżką miodu. Ja dodaję go na potęgę do wszystkich potraw. *Jakie są Wasze naturalne metody walki z przeziębieniem i grypą?*
  • awatar PrincessAurora: sok z cytryny :)
  • awatar Róża Fruzia ♕: Czosnek - mój tato nazywa go "gripex-em' :d
  • awatar st.anger: Moja babcia zawsze robiła sok z czarnego bzu na przeziębienie:) Teściowa robi miód z mai czyli mniszka lekarskiego. A mój ulubiony patent to wódka z dużą ilością miodu i cytryny Nawet jeśli nie uzdrowi, poprawia humor;)
Pokaż wszystkie (26) ›
 

malgorzata.g1
 
chalwalniana.jpg
Polski producent, doskonałe produkty, w 2016 roku zdobyty certyfikat ”Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska ” - tym wszystkim może pochwalić się www.gacjana.pl/ ,rodzima firma zajmująca się produkcją i dystrybucją produktów lnianych. Ich wyrobów szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Chałwy można zamawiać również www.gacjana.pl/chalwa/ drogą internetową.
chalwalniana zurawinowa.jpg
*"Chałwa" lniana żurawinowa* to prawdziwe niebo w gębie. Jest słodka a jednocześnie kwaskowata. To świeża, orzeźwiająca, przepyszna przekąska. Opakowanie kosztuje7 zł. To zdrowa alternatywa dla słodyczy. "Chałwa" w swoim składzie zawiera żurawinę (65%) (suszona i kandyzowana - żurawina, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe, siemię lniane (11,2%). Jest to produkt naturalny, wykonywany ręcznie. Chałwa żurawinowa tak mi zasmakowała, że zjadłam od razu całą paczkę ◕‿◕ No ale kto zabroni ciężarnej? ◕‿◕
chalwalniana slonecznikowa.jpg
*"Chałwa" lniana słonecznikowa* w smaku przypomina tradycyjną chałwę. Jej skład to: słonecznik(65%), żurawina, w tym żurawina suszona i kandyzowana ( żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), siemię lniane(11,2%). Ona również kosztuje 7 zł za opakowanie. To przekąska bogata w witaminy B, D, E, A, minerały:żelazo, potas, wapń oraz cynk.
gacjana.jpg

Wszystkie chałwy są produktami bezglutenowymi i surowymi, dzięki czemu składniki zachowują właściwości odżywcze. Nie zawierają konserwantów, czy sztucznych barwników. Są źródłem antyoksydantów, flawonoidów, witamin, kwasów tłuszczowych omega3. Można nimi nasycić głód i zaspokoić ochotę na niezdrowe słodycze. Chałwy dostępne są w kilku smakach i wariantach - z orzechami lub bez, z gorzką czekoladą.
Pokaż wszystkie (38) ›
 

malgorzata.g1
 
MyVita.jpg
*Masło orzechowe* to produkt, który powinien zaleźć się w naszej diecie. Dlaczego? Bo to źródło składników odżywczych, witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Nie od dziś wiadomo, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu". Należy jednak pamiętać, że najlepsze masło orzechowe to takie, z jak największą zawartością orzechów. Takie 100% masło z prażonych orzechów arachidowych można dostać tutaj witalny.pl/(…)113-maslo-orzechowe-smooth-myvita-skl… Jest to produkt, który *nie zawiera soli, cukru, oleju palmowego.*
MyVita 1.jpg

Na drugie śniadanie przygotowuje sobie energetyczne kanapeczki. Lekkie, razowe pieczywo smaruję masłem orzechowym, na które kładę pokrojonego w plasterki banana lub truskawki. Taka kanapeczka smakuje fantastycznie, na długo zaspokaja apetyt i zmniejsza ochotę na słodycze. www.myvita.pl/ Masło orzechowe dodaję również do koktajlu z mleka, banana, jarmużu. *Macie ochotę na takie kanapeczki?*
MyVita 2.jpg
Pokaż wszystkie (37) ›
 

malgorzata.g1
 

bioindygo 1.jpg

Odkąd sięgam pamięcią, zawsze podczas czytania uwielbiałam coś przegryzać. Dawno, dawno temu były to paluszki, chipsy czy jakieś ciasteczka. Z wiekiem przyszło otrzeźwienie i teraz wybieram dużo zdrowsze produkty. Najczęściej owoce lub orzechy. Są nie tyko pyszne. Pod twardymi skorupkami zawierają mnóstwo cennych składników.
bioindygo 2.jpg

Orzech są dość kaloryczne. Ich głównym składnikiem są tłuszcze. I choć to te nienasycone, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, wiele osób na diecie wykreśla je z jadłospisu. Niepotrzebnie! Orzechy są świetnym źródłem błonnika i białka, które sprawiają, że dłużej nie czujemy głodu.
bioindygo 3.jpg

*Orzechy brazylijskie* to egzotyczny przysmak bogaty w wapń. Zamawiałam je na stronie bioindygo.pl/ Dlaczego Wam je polecam? Bo wzmacniają kości i zęby. Wskazane jest, aby spożywały je przyszłe mamy ze względu na kwas foliowy. Przyszli tatusiowie też mogą je chrupać, bo zawierają selen, który wpływa na sprawność plemników. 500g orzechów kosztuje 27,97 zł bioindygo.pl/pl/p/Orzechy-brazylijskie-500g/176
bioindygo 4.jpg

Ponadto selen w orzechach brazylijskich jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Przywraca też jej jędrność. Orzechy brazylijskie mają ciekawy, dość specyficzny smak.  Można je chrupać, czytając książkę, albo dodawać do ciast, sałatek owocowych czy deski serów. *Lubicie takie przekąski? Jadłyście orzechy brazylijskie?*
Pokaż wszystkie (24) ›
 

malgorzata.g1
 
olej moringa.jpg

Witajcie Dziewczyny! Czy słyszałyście o *Oleju Moringa?* Ja całkiem niedawno spotkałam się z nim po raz pierwszy. Jestem ogromną fanką pielęgnacji olejami. Dlaczego? Bo olejki odmładzają! Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Te zaś wspomagają regenerację bariery lipidowej naskórka, wygładzają skórę, zapewniają jej odpowiednie nawilżenie, hamują tworzenie się zmarszczek. Olejki nie zawierają wody-co wydłuża ich pielęgnacyjne działanie. *Olej Moringa* to moje najnowsze odkrycie.* W Internecie można znaleźć na jego temat wiele interesujących wiadomości.*Moringa olejodajna* jest zwana „cudownym drzewem” m.in. ze względu na to, że każda część tej rośliny ma pożyteczne właściwości. To wysokie drzewo z rodziny moringowatych spotkać można u podnóży Himalajów i wykorzystywane było w medycynie ayurwedyjskiej już od 3000 lat. Olej otrzymywany jest z nasion moringa.
olej moringa 2.jpg

*Jaki jest olej moringa?* To co dla mnie ważne, to lekkość. Jak na olejek bardzo szybko się wchłania. Dzięki temu spokojnie można stosować go również rano, bo nadaje się pod makijaż. Bardzo łatwo rozsmarowuje się po twarzy, szyi i dekolcie. Aplikację odpowiedniej ilości preparatu ułatwia nam butelka w formie sprayu. To duży atut. Zazwyczaj przy stosowaniu olejów wylewam ich zbyt dużą ilość. Ne tylko marnuję drogocenne kosmetyki, ale sprawiam, że wszystko dookoła jest tłuste. W tym wypadku ten problem znika. Jedna aplikacja preparatu wystarczy na nawilżenie twarzy.
olej moringa 3.jpg

*Olej Morniga* ma wpadającą w żółty kolor barwę. Nie ma praktycznie żadnego zapachu.Olej z nasion moringi polecany jest dla skóry wrażliwej, suchej, popękanej. Jako posiadaczka suchej skóry, mogę potwierdzić jego właściwości nawilżające. W tej kwestii sprawdza się u mnie wzorowo. Smaruje nim także popękane od wiatru i mrozu usta. Olej ma właściwości kojące i regenerujące. Fantastycznie nawilża suche skórki wokół paznokci. Można go używać do pielęgnacji włosów. To olej o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystuje się go również w kuchni! Wróćmy jednak do twarzy, szyi i dekoltu, gdyż ja wykorzystuję go do pielęgnacji tych partii ciała. Po nałożeniu olej skóra staje się niezwykle miękka i przyjemna w dotyku. Olej nie zapycha, nie powoduje powstawania zaskórników. Podobno łagodzi wykwity trądzikowe (nie jestem w stanie potwierdzić tej informacji, gdyż nie mam problemów z cerą). Olej rozświetla cerę, poprawia jej koloryt i elastyczność.
MyVita.jpg

Olej Moringa przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Głównym składnikiem oleju z nasion Moringa oleifera jest kwas oleinowy, stanowiący około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych. Dzięki temu olej jest świetnym olejem bazowym dla innych olejów. Przedłuża ich trwałość. *Olej zamówiony z* www.myvita.pl/ czyli od firmy zajmującej się produkcją i dystrybucją zdrowej żywności i suplementów diety. *Ich produkty można zamawiać w sklepie internetowym* : witalny.pl/ Ekspresowa wysyłka, dobrze zapakowane zamówienia i miłe gratisy. Zajrzyjcie, bo warto!
Pokaż wszystkie (51) ›
 

malgorzata.g1
 
Witajcie! Nowy tydzień warto zacząć z pozytywną energią. Nic tak nie poprawia humoru jak zdrowe śniadanie! Ważną zasadą zbilansowanej diety jest regularność jadania posiłków. Rozpoczynanie dnia z pustym żołądkiem zmniejsza siły obronne organizmu i, jak pokazują badania naukowe, sprzyja powstawaniu nadwagi. Praca lub nauka z pustym żołądkiem są zdecydowanie mniej efektywne, niż po zjedzeniu posiłku. Chciałam Wam pokazać mój sposób na trochę inne śniadanie. Śniadanie sycące i pełne witamin. To koktajl, który daje prawdziwego kopa.
look food.jpg

Do przygotowania napoju potrzebne są:
-szklanka chudego mleka
-łyżeczka naturalnego miodu
-owoce: banan i kiwi
-łyżeczka sproszkowanych owoców acai
-łyżeczka sproszkowanego jarmużu
*Acai i Jarmuż* to produkty www.look-food.pl/ ,które można kupić praktycznie wszędzie. Znajdziecie je w Auchanie, Stokrotce, Tesco, Netto, Społem, Carrefour, Polo Markecie i w wielu innych sklepach.
acai.jpg

*Jagody Acai* rosnące w brazylijskiej dżungli owoce zasługują na miano prawdziwego skarbca cennych składników. Zawierają *przeciwutleniacze* nawet *30 razy* silniejsze od antyoksydantów zawartych w ciemnych winogronach. Ponadto zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole, błonnik, witaminy B1, B2 i B3 oraz C i E. Dzięki procesowi liofilizacji *sproszkowane jagody acai LOOK FOOD* zachowują wartościowe właściwości świeżych owoców.
look food jarmuż.jpg

*Jarmuż* jest warzywem o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, przewyższającym większość tych, które często goszczą w naszej kuchni, pod względem wartości odżywczych. Zawiera witaminę C,K,A, kwas foliowy, chlorofil, wapń, żelazo, magnez i fosfor, przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), sulforafan (związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe).Ekologiczny jarmuż w proszku można wykorzystać np. do przygotowywania koktajli owocowo-warzywnych lub zup.
look food koktajl.jpg

Jak więc widzicie,ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Wszystko wystarczy zblendować i przelać do ulubionej szklanki lub kubeczka. Jeśli chodzi o smak, to napój jest pyszny. Smak jarmużu jest w nim niewyczuwalny. Jeśli szukacie fajnych pomysłów/ przepisów na ciekawe koktajle lub zdrowe dania, to polecam Wam zajrzeć tutaj pl-pl.facebook.com/LookFoodSpzoo/
  • awatar ARIADNA32: Brzmi ciekawie
  • awatar Nemdatine: Chętnie bym spróbowała takiego koktajlu :) Muszę rozejrzeć się w auchanie za jarmużem w proszku :)
  • awatar M*A*R*C*e*p*a*n*ek: Uwielbiam takie koktajle :) Zaciekawiły mnie te jagody acai :)
Pokaż wszystkie (39) ›
 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
chelsjesss:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

asiek0061
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)przybywa-biokonsumentow-moda-n… - Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, b
 

produktyekologiczne
 
Wiele ludzi nadal nie dba o swe zdrowie należycie, dopóki nie ujawni się problem. Przecież potrzeba tylko odrobinę chęci do zmian, żeby nasze życie zyskało o wiele lepszą jakość. Prewencja powinna być w waszym codziennym życiu priorytetem.


Po pierwsze, decydując się na zmiany, powinniśmy począć od naszych nawyków żywieniowych. Dziś na rynku istnieje bez liku sklepów oferujących w dużej mierze zdrowsze pożywienie, wobec tego trudności ze zmianami trzeba raczej tłumaczyć pospolitym lenistwem aniżeli innymi przeciwnościami. Zdrowa żywność jest typem żywności naturalnej, nieprzetworzonej dodatkowo wyprodukowanej bez nawożenia pestycydami czy nawozami sztucznymi. Podwaliną naszej nowej diety powinny w takim razie być wszelkiego typu rośliny strączkowe, jak na przykład np. soczewica, fasolka bądź także przeróżne rodzaje produktów zbożowych: kasza gryczana, jaglana, orkiszowa. Oprócz tego jeszcze zdrowsze oleje - kokosowy, lniany bądź sezamowy, dzięki którym wysmażone potrawy nabiorą innego, lepszego smaku.


Niesłychanie ważnymi składnikami zdrowej kuchni są różne zielska takie jak na przykład czystek, kora, jemioła przykładowo dębu lub kwiaty czarnego bzu. Smakosze znajdą też dla siebie multum słodkości, jakie z powodzeniem mogą zastąpić batoniki. W sklepie możemy odszukać chałwę z żurawiną albo chrupki orkiszowe z polewą ze słodkiej melasy. Trzeba przy tym pomnieć, iż jest to żarcie mające o wiele lepszą jakość aniżeli to naładowane chemicznymi składnikami. Należałoby pomnieć, iż zdrowsza dodatkowo bardziej świadoma dieta zapewnia nam wyśmienite korzyści. Poprawia się stan naszej cery, włosów, paznokci, a my też czujemy się lżejsi. Wpływa to również na nasz nastrój. Warto także pomyśleć o ogólnym zaprzestaniu z spożywania mięsa na rzecz właśnie diety roślinnej. Nieważne jednakże czy zaczniemy od rewolucji lub od małych zmian - należałoby je dokonać natychmiast.
 

malgorzata.g1
 
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. Ksylitol jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier!
1.jpg

Wielu dentystów zaleca korzystania z gumy do żucia słodzonych ksylitolem ... nie bez powodu.Jest tak, ponieważ liczne badania wskazują, że ksylitol wykazuje silne właściwości zdrowotne dla jamy ustnej i pomoc w zapobieganiu próchnicy zębów. Ksylitol ma także inne korzyści stomatologiczne. Zwiększa produkcję śliny. Ślina zawiera wapń i fosforany, które odżywiają i pomagają w remineralizacji zębów. Zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów.

Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie - hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko "dokarmia" bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

2.jpg


Ksylitol z wyglądu przypomina zwykły cukier. Jeśli chodzi o smak to jest on bardzo słodziutki ale jak wspomniałam wyżej, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Ten zdrowy odpowiednik cukru można używać do słodzenia napoi, do pieczenia ciast, do mrożonek, do deserów. Początkowo należy go używać w małych ilościach bo może potkać nas przykra niespodzianka w postaci biegunki. Podobno ksylitol zmniejsza łaknienie na słodycze.

*Dostępność* www.cosdlazdrowia.pl/(…)produkt-87…  -->www.vivio.pl/
*Cena* 14,90 zł za 500g

*Polecam serdecznie*
Pokaż wszystkie (31) ›
 

rougestreet
 
Uwielbiam tajskie zupy. Jestem od nich uzależniona .
Mam szczęście ponieważ tutaj w Berlinie co 10 metrów mamy chińczyka lub tajską restauracje.
Niedaleko mnie mam małą tajską restauracyjke i tam zawsze jem zupy . 4€ i mam duża porcje zdrowego i świeżego jedzenia .

Czasami tez sama w domu gotuje. Bardzo prosto jest taka zupę przygotować  .
Ja osobiście jem zawsze tylko z warzywami i makaronem ryżowym , lub z mleczkiem kokosowym.

Potrzebujesz :

Głęboką patelnie
Makaron ryżowy
Marchewkę
Młody szczypiorek
Imbir
Czosnk
Pieczarki
Wywar z warzyw
Papryczke chilli ( drobno posiekana )
Olej
Sos sojowy
Kiełki sojowe
Limetka



Ugotuj makaron , makaron ryżowy potrzebuje dosłownie chwilkę . Ja wkładam do zagotowanej  wody i gotuje przez ok 3 min.

Marchewkę pokroić tak jak i młody szczypiorek i pieczarki . Czosnek i imbir obierz.
W patelni podgrzej olej i dodaj posiekany czosnek i pokrojony w paski imbir . Podsmaż krótko.  Następnie dodaj marchewki oraz szczypior . Smaż na lekkim ogniu przez ok. 3 min .
Następnie wlej do patelni wywar z warzyw . Na koniec do zupy dodaj chilli ( tyle ile uważasz ) oraz garść kiełków sojowych . Wszystko przez chwile razem w patelni gotuj .

Gotowy makaron możesz na koniec od razu do zupy dodać lub podaj na talerzu  i zalej zupą.
Na koniec przypraw sosem sojowym i wciśnij 1/4 limetki .  

Jest naprawdę pyszna i zdrowa . Doskonała na dietę , a także jak ktoś jest chory to jak najbardziej polecam ta zupę !





image.jpg


image.jpg


Porankiem...

image.jpg



Już tęsknię z latem , trzeba wrócić do sylwetki !



image.jpg


image.jpg


image.jpg
  • awatar Lady of Ice: Moja ukochana to zupa PHO :) Lubisz?
  • awatar Rougestreet: To tez jest moja ulubiona ! Ale jem z tofu :)) <3 @Lady of Ice:
  • awatar Lovely Mess: Uwielbiam tajską z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową :D
Pokaż wszystkie (3) ›
 

wiktoriaw
 
DSC02745.JPG

Lekkie śniadanie z kaszą jaglaną, komosą ryżową, z warzywami i winogronami :) Doskonałe śniadanko na ciepło jak i na zimno "na wynos" (do pracy, na wycieczkę).
Więcej tutaj:
piekne-cialo-plaski-brzuch.blogspot.com/(…)lekkie-s…
Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
  • awatar xthy: cudownie wygląda ;)
  • awatar Wiktoria W: @xthy: Dziękuję ;) a jak smakuje wspaniale o poranku - polecam ;)
  • awatar PinaBela: Ale cieszy oko, i zapewne pyszne
Pokaż wszystkie (5) ›
 

loveandsmileblog
 
PO WIĘCEJ ZAPRASZAM NA BLOG
loveandsmileblog.blogspot.com
1SAM_3535.JPG

Wiosna w pełni. Sezon na świeże owoce i warzywa trwa w najlepsze. Ze straganów uśmiechają się do nas truskawki, rabarbar, botwinka czy młode marcheweczki. Wszystko wygląda bardzo apetycznie, a ceny nowalijek są coraz niższe. Nie mamy więc żadnych wymówek, żeby nie wrócić do domu z siatką pełną owoców i warzyw. A potem możemy wcinać je na surowo przed oglądając telewizję albo wyczarować z nich sałatkę, mus lub pyszny i zdrowy sok.
1SAM_3532.JPG
  • awatar izkku: wygląda bardzo smakowicie :) zapraszam do siebie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

malgorzata.g1
 
Czy istnieją zdrowe słodycze? Pytanie to budzi wątpliwości od wieków. Wszyscy kochamy smak słodki, lecz czy jest on dla nas dobry? Czym zastąpić słodkie sklepowe przekąski?

1. *Słodki kremowy deser ryżowy AMAZAKE Basic Dessert BIO*

amazake.jpg

*Opis produktu*
Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Gdy pierwszy raz spróbujesz Amazake ciężko będzie Ci uwierzyć, że jego niesamowicie słodki, wręcz ambrozyjski, smak pochodzi w całości z ziaren.

Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też inne zastosowania, dzięki czemu możemy dziś delektować się wyjątkowymi deserami w postaci kremowego puddingu.

Amazake powstaje w procesie bezalkoholowej fermentacji gotowanego słodkiego ryżu przy pomocy szczepu bakterii koji (Asperrgillus oryzae) przez ok. 6-10h. Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii ryżu przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. To sprawia, że Amazake jest wyjątkowo słodkie i wyjątkowo lekkie zarazem.

*W pełni roślinne Amazake nie zawiera cukru ani glutenu, więc z ogromnym powodzeniem może być substytutem deserów mlecznych dla wegan lub osób nie tolerujących laktozy.*

amazake1.jpg


*Skład* :
woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska.
* - produkt rolnictwa ekologicznego


Amazake można jeść prosto ze słoika. Ten deser jest niesamowicie słodziutki, więc kilka łyżeczek spokojne zaspokoi nasz apetyt na słodycze.
Chciałabym opisać jego smak ale ciężko mi go porównać do czegokolwiek. Może trochę przypomina daktyle (ale to moja subiektywna ocena).

Konsystencja deseru jest bardzo kremowa i delikatna.
Ten słodki produkt świetnie komponuje się z owocami, wanilią, cynamonem czy imbirem.Stosuje się go również do  smarowania naleśników, herbatników, wafli lub ciast.

Jadłam Amazake z naleśnikami i było to przedziwne ale pozytywne doświadczenie. W Polsce nie znamy takich smaków. Myślę, że warto spróbować i poznać coś tak innego od naszych ojczystych a nawet europejskich smaków. Będziecie pod wrażeniem!

Amazake można kupić tutaj:
www.biolada.pl/(…)52-slodki-kremowy-deser-ryzowy-am…

2. *Daktyle suszone na słońcu BIO*

daktyle.jpg

Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).

Pozostają na drzewie do wyschnięcia. Suszenie nie powoduje większych zmian w wartościach odżywczych owocu, ponieważ zawiera on stosunkowo niewiele wody. Są źródłem cukrów prostych (73 g/100 g) bezpośrednio wchłanianych przez organizm, dlatego stanowią doskonałe źródło energii dla uprawiających ruch fizyczny i uzupełniają niedobory glikogenu (zapasowego surowca energetycznego) w wątrobie i mięśniach. Zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, żelazo, fosfor i magnez. Ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom chorym na nadciśnienie, po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się. Dzięki sporej ilości błonnika zapobiegają zaparciom.

Choć bardzo słodkie, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Badania przeprowadzone w ośrodku medycznym im. Majmonidesa i Instytucie Technologii Technion w Hajfie wykazały, że chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Medycyna chińska przypisuje im właściwości ogrzewające, łagodzenie stanów niedoborów i objawów menopauzy.

Dostępność: www.biolada.pl/(…)246-daktyle-suszone-na-sloncu-bio…

dak.jpg


Daktyle doskonale zastępują batoniki. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.
Polecam Wam przepis na pyszne ciasto z daktylami.
gingerbreath.blox.pl/(…)Ciasto-bananowe-z-daktylami…

*Co myślicie o takich substytutach słodyczy?*

Jeśli poszukujecie sprawdzonego sklepu, pewnego dostawcy zdrowej, organicznej żywności, produkowanej naturalnymi metodami, w zgodzie ze środowiskiem i prawami pracowniczymi to zajrzyjcie na tą stronę : www.biolada.pl/
www.facebook.com/bioladapl
*Właściciel sklepu był tak uprzejmy, że przygotował dla Was 5% zniżki na pierwsze zakupy* :
Podczas składania zamówienia należy *wpisać w pole KUPONY hasło WIEDŹMA (dużymi literami)* i nacisnąć przycisk TAK, po czym nastąpi ponowne przeliczenie wartości zamówienia z uwzględnieniem zniżki 5%.

Warto zainwestować w zdrowe produkty!
Pokaż wszystkie (43) ›
 

malgorzata.g1
 
Dziś już wiemy, że cukier nie krzepi(jak to kiedyś mawiano), a jeśli tak – to tylko przez chwilę. Jest potrzebny, ale jego nadmiar sieje spustoszenie w naszych organizmach – przyczynia się do otyłości, a pośrednio do powstawania chorób układu krążenia, układu kostnego czy cukrzycy, o próchnicy nie wspominając. Nadmiar cukru przyspiesza także procesy starzenia. Jeśli dodamy do tego, że można się od niego uzależnić, to łatwo przewidzieć, że prędzej czy później nie pozostanie to bez wpływu na nasze zdrowie. W zasadzie jedyną jego zaletą jest to, że jest tani.
Na szczęście można zrezygnować z cukru na rzecz o wiele zdrowszego syropu orkiszowego!!!

syrop.jpg


Jak już wspomniałam w jednym z wcześniejszych wpisów (malgorzata.g1.pinger.pl/m/23577358) orkisz jest starą i zdrową odmianą pszenicy. Dzięki temu, że ziarno jest chronione grubą łupiną orkisz uznaje się za zboże naturalnie czyste.

Orkisz wzmacnia śledzionę i żołądek. Posiada właściwości nawilżające. Jest szczególnie korzystny dla osób niedoborowych, wątłych. Jest to prastara odmiana pszenicy, która niedawno znów stała się popularna w Europie na skutek tłumaczeń mistycznych tekstów uzdrowicielki Św. Hildegardy z Bingen, wg której zboże to jest najlepiej tolerowane przez organizm. Choć orkisz zawiera gluten, osoby wrażliwe na gluten - nawet chorzy na celiakię - zazwyczaj go dobrze tolerują. Ziarna orkiszu dojrzewają w wyjątkowo grubych łupinach, które chronią je przed zanieczyszczeniami i insektami. Orkisz przechowywany jest w tychże łupinach i dlatego pozostaje świeższy, dzięki czemu w przeciwieństwie do innych zbóż, nie jest poddawany działaniu pestycydów czy innych chemikaliów. A zatem jest zbożem naturalnie czystym. Orkisz zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Posiada więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Bardzo ważną cechą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych przez organizm. Orkisz wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji (opryszczka, AIDS), dolegliwości związanych z układem kostnym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.

syrop1.jpg


*Dlaczego warto zastąpić biały cukier syropem orkiszowym?*
Po pierwsze sam orkisz dobrze działa na nasz organizm – zwłaszcza na śledzionę i żołądek.

Po drugie zawarte w nim cukry są lepiej przyswajalne. Ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier.

Nadaje się zarówno do herbaty, kawy jak i deserów i wypieków. Dobrze zastępuje w przepisach miód.

Orkisz zawiera gluten, ale jest on dobrze tolerowany nawet przez osoby z nadwrażliwością na ten składnik.

*Moje wrażenia*
Ten syrop smakuje niemal identycznie jak miód. Byłam tym faktem bardzo pozytywnie zaskoczona.
Znalazłam dla niego wiele zastosowań. Po pierwsze dodawałam go do herbaty z cytryną. Sprawdził się idealnie. Herbatka była smaczna i o wiele zdrowsza niż ta z cukrem.
Syrop orkiszowy dobrze komponuje się z twarożkiem. Śniadanko było zdrowe, pożywne i na słodko :)
Syropem można słodzić kawę, dodawać go do deserów, wypieków, mleka, marynat (idealny na sezon grillowy).Można nim glazurować mięsko. Ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Jadłam też naleśniki z mąki orkiszowej z prażonymi jabłkami polane syropem orkiszowym. PYCHOTA!!!
Syrop orkiszowy jest o wiele tańszy niż miód. Nie zawiera dodatków chemicznych ani barwników.

Dostępność: www.biolada.pl/(…)57-naturalny-syrop-orkiszowy-bio-…

Jeśli poszukujecie sprawdzonego sklepu, pewnego dostawcy zdrowej, organicznej żywności, produkowanej naturalnymi metodami, w zgodzie ze środowiskiem i prawami pracowniczymi to zajrzyjcie na tą stronę : www.biolada.pl/
www.facebook.com/bioladapl
  • awatar blog.carolicious: ciekawy produkt :) zastanawiałam się właśnie jak to jest z glutenem w tym przypadku ale wszystko wyjaśniłaś, super :) bardzo lubię te Twoje eko bio tematyczne wpisy :)
  • awatar #Madzik#: Nie słodzę od kilku lat.. Nie wyobrażam sobie teraz herbaty z cukrem :)
  • awatar perlowa: Chętnie bym to widziała w swojej kuchni :)
Pokaż wszystkie (38) ›
 

malgorzata.g1
 
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania.

*Od początku roku (o czym już wielokrotnie wspominałam we wcześniejszych wpisach) zmieniłam swoje nawyki żywieniowe. Staram się wybierać zdrowsze,bardziej wartościowe produkty. Dbam o to aby moje posiłki były zróżnicowane i bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.*

*Chciałam się z Wami podzielić pomysłem na pyszną, warzywną sałatkę z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym*

Taką sałatkę chętnie zabieram do pracy jako smaczne i zdrowe śniadanko. Zanim jednak zdradzę Wam mój przepis to kilka słów o tym dlaczego warto wybrać makaron orkiszowy.


makaron.jpg

Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy, obecnie uprawiany jest głównie w *gospodarstwach ekologicznych* w stosunkowo niewielkiej ilości, przede wszystkim w Niemczech, Włoszech i Francji, ale również w Czechach i Słowacji.

*Orkisz jest bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej, ponieważ* :

•badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
•jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
•występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
•zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
•aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
•zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
•wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
•charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
•tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi

*Składniki niezbędne do wykonania sałatki* :


skłaniki.jpg


*pełnoziarnisty makaron orkiszowy (dostępny tutaj:www.biolada.pl/(…)290-makaron-pelnoziarnisty-orkisz…)
*świeży ogórek
*rzodkiewka
*papryka
*szczypiorek
*sałata
*kapustka pekińska
*pomidorki koktajlowe
*serek typu feta (według uznania)


sałatka.jpg


Jeśli poszukujecie sprawdzonego sklepu, pewnego dostawcy zdrowej, organicznej żywności, produkowanej naturalnymi metodami, w zgodzie ze środowiskiem i prawami pracowniczymi to zajrzyjcie na tą stronę : www.biolada.pl/
www.facebook.com/bioladapl

*Właściciel sklepu był tak uprzejmy, że przygotował dla Was 5% zniżki na pierwsze zakupy* :
Podczas składania zamówienia należy *wpisać w pole KUPONY hasło WIEDŹMA (dużymi literami)* i nacisnąć przycisk TAK, po czym nastąpi ponowne przeliczenie wartości zamówienia z uwzględnieniem zniżki 5%.

Warto zainwestować w zdrowe produkty!
  • awatar Katee Jones: Uwielbiam makaron orkiszowy :) smakuje mi na slodko do zupy ;) mniamm nastepny raz do sałatki bede probowac
  • awatar perasperaadastra81: uwielbiam takie sałatki-samo zdrowie!
  • awatar Diamentowy Świat Ewki: Na pewno zapamiętam sobie stronę tego sklepu bo w najbliższym czasie planuję zakup kilku eko produktów :)
Pokaż wszystkie (45) ›
 

healsklep
 
Dlaczego zajmujemy się tym wszystkim?
-Bo chcemy, żeby każdy z nas miał szansę dowiedzieć się czegoś więcej. O zdrowiu i o sobie.
-Bo HEAL to nie tylko sklep.
-Bo HEAL to pewna koncepcja. Koncepcja, która przeciwstawia się temu, co się dzieje. Wszyscy wiemy, że nikt z nas nie ma wiele czasu.
Jest jeszcze wiele takich BO...

Slow life, slow food to rozwiązania, które nie do końca przystają do realiów życia w naszym kraju.

My wierzymy w metodę małych kroków. Zacznij pomału. Zacznij od imbryka dobrej herbaty. Jeśli zechcesz potem skorzystać z naszych rad, wskazówek oraz oferowanego przez nas asortymentu - tym lepiej dla Ciebie.

Kieruj się zawsze podstawową zasadą, która pozwala naprawdę się cieszyć życiem.

Bądź jak dziecko.

Próbuj. Chleba z tłuszczem kokosowym, surówki z olejem z awokado. Smakuj, rozkoszuj się wszystkim.

W chłodne wieczory przy filiżance kawy czekaj na dopiekające się spokojnie w piekarniku ciasto z kaszy jaglanej.

To twój czas. To twoja radość.
słoneczniki.jpg
 

xgrubaska
 
4 dzień bez słodyczy
4 dzień bez alkoholu
4 dzień bez podjadania
4 dzień diety

Treningu dziś niestety nie wykonałam, bo gdy tylko wróciłam do domu zasnęłam. Byłam jakoś strasznie zmęczona... Może to przez tą okrutną pogodę. Wyrzuty sumienia straszne, ale nadrobię to na pewno jutro.

Posiłki:
*Śniadanie- płatki kukurydziane na chudym mleku
*Drugie śniadanie- kanapka z chudą polędwicą, pomidorem i kiełkami rzodkiewki + mała mandarynka
*Obiadokolacja- Płatki owsiane na chudym mleku

Od jutra do wyzwania z Mel B i Tiffany dorzucę też rowerek stacjonarny, żeby efekty były jeszcze lepsze. Moja silna wola staje się coraz silniejsza, więc myślę, że DAM RADĘ! :)
A przy okazji wszystkim walczącym z nadwagą czy otyłością (w każdym razie z nadmiarem kilogramów) życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu! Trzymam kciuki za was wszystkich i samą siebie! :D

Dorzucam też obiecane zdjęcie mojej sylwetki.
IMG_20141201_201422.jpg


248341_531681793555102_1193168135.jpg


a6e78b970010ead95061f7f7.jpeg


po_co_cwiczyc_d_tp_big.jpg
  • awatar bez ładu i składu: Nie masz się czego wstydzić - masz ładną sylwetkę. Życzę wytrwałości :)
  • awatar Tak to ja a co?: Fajny blog+zapraszam do siebie :)
  • awatar JaGrubaska: @bez ładu i składu: Dziękuję za miłe słowa, ale osobiście uważam, że jest mnie stanowczo za dużo :D
Pokaż wszystkie (6) ›
 

lifewithhunger
 
Proana_motylek: W piekarniku właśnie pieką się ciasteczka pieczone na pełnoziarnistej mące. Co z tego wyjdzie zobaczymy ale coś czuje, że biała mąka już absolutnie w każdej postaci opuści mój dom.
Mąke pełnoziarnistą można dorwać w Biedronce za jedyne 2,49, czyli wcale nie jest jakoś mega droższa. A po pierwsze zawiera dużo więcej suplementów w stylu żelazo i fosfor jak i błonnika niezbędnego w prawidłowej przemianie materii ;)
No i przede wszystkim mniej tuczy!
Pełnozierniste makarony, pełnoziarnista mąką, tylko ciemny chleb, twarożek, pieczywo a la Wasa... Zmieniam się w maniaczkę zdrowej żywności.
Szkoda tylko, że waga od miesiąca stoi, bo jem jak opętana. No ale się robi coraz cieplej to i je się mniej.
Nie mogę się doczekać aż się zrobi cieplej i będę mogła zacząć biegać.


,,Mąka pszenna pełnoziarnista

Mąka pełnoziarnista pszenna produkowana jest z całych ziaren specjalnie selekcjonowanej pszenicy. Jest dobrym źródłem błonnika, witamin oraz mikro- i makroelementów. Opracowana przez nas unikalna technologia przemiału sprawia, że nasze mąki mają zdecydowanie drobniejszą granulację niż tradycyjne mąki razowe, a co za tym idzie lepsze właściwości wypiekowe. Pozwala to na szersze ich wykorzystanie w domowych wypiekach.

Mąka pszenna pełnoziarnista może być wykorzystywana do wypieku domowego pieczywa (chleba, bułek), ciast i naleśników.''

2_7cdedd5b96b3464b07705fe4aac5358d.jpg
 

 

Kategorie blogów