Wpisy oznaczone tagiem "zupa krem" (13)  

austria
 
Kupiło mi się za dużo czosnku. Ostatnio z sklepie nie byłam pewna, czy jeszcze mam, więc główki poleciały do koszyka. W domu okazało się, że wiszących warkoczy ci u nas dostatek.

Dlatego szybki risercz i prosta sprawa-zupa krem z czosnku!
20160703_123835.jpg

Zupa zapewne znana jest nie tylko w Austrii (być może już kiedyś o tym pisałam, ale kuchnia austriacka jest zlepkiem różnych kuchni, co wynika poniekąd z historii Republiki Alpejskiej). Bywa jednak chętnie jadana i dlatego warto o niej napisać.

Uprzedzając pytania-zupa jest przyjemnie kremowa (dodatek crème fraîche, śmiatanki lub mleka dodatkowo łagodzi smak), nie pali w gardle (czosnek wytraca aromat podczas gotowania) i nie ma się po niej nieprzyjemnego oddechu, jaki znamy z konsumpcji surowego czosnku.

Plusem jest to, że właściwie robi się ją szybko (o ile mamy rosół czy bulion). Najbardziej czasochłonne jest drobne krojenie czosnku, ale da się to obejść, jeśli zupę na koniec zamierzamy zblendować, co dodatkowo dodaje jej "puszystości" i napowietrzenia.
20160703_122131.jpg

Do przygotowania zupy potrzeba:
- główki czosnku
- 1 średniej cebuli
- półtora litra rosołu/bulionu, najlepiej zimnego
- 40g masła bądź smalcu (wegetarianie na pewno znają dobre produkty zastępcze)
- 20g mąki
- 125 ml crème fraîche, śmietanki lub odpowiednio więcej mleka (trzeba próbować, aż dojdzie się do pożądanego stopnia kremowości)
- soli i pieprzu
20160703_122045.jpg

Obieramy czosnek i cebulę, drobno kroimy (lub nie tak drobno, jeśli planujemy blendowanie):
20160703_123100.jpg

20160703_123124.jpg

Podsmażamy na maśle/smalcu cebulę z czosnkiem, dodajemy mąkę, zrumieniamy.
20160703_124218.jpg

20160703_124326.jpg

Powoli wlewamy bulion, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), co pozwoli nam uzyskać zwartą konsystencję i sprawi, że uniknie się tworzenia grudek.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pół godziny na wolnym ogniu. Następnie dodajemy crème fraîche, słodką śmietanę lub mleko, mieszamy (mleka należy dać więcej, trzeba próbować) i doprawiamy pieprzem oraz solą. Blendujemy.
20160703_131846.jpg

Podajemy, w zależności od preferencji, z grzankami (np. z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym), tostami, bagietką natartą oliwą i czosnkiem.
20160703_133621.jpg


Przepis jest zlepkiem różnych, a proporcje dzięki:
www.ichkoche.at/knoblauchsuppe-rezept-158
  • awatar fabularium: Jak nic wymarzona zupa dla mojego faceta, miłośnika czosnku :-D Danke!
  • awatar Persephone: @fabularium: Mam nadzieję, że piszesz to serio ;) Smacznego :)
  • awatar fabularium: @Persephone: Najzupełniej serio. Zresztą ja też lubię czosnek. Swego czasu zajadałam się skordalią (gł. ziemniaczaną).
Pokaż wszystkie (11) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)krem-z-cukinii-z-curry-krewet…

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 280kcal
500 g Cukinia
200 g Ziemniaki
50 g Cebula
10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
10 g Masło
50 g Serek twarożkowy chudy (np. Turek Figura)
6 szt Krewetki tygrysie (duże)
Włoszczyzna, łyżka curry w proszku, szczypiorek, ząbek czosnku
Ugotować 0,7l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie (można użyć ewentualnie bulionu z kostki ekologicznej). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i wytrzeć, odkroić końcówki, przekroić na pół i potem na plasterki centymetrowej grubości. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać curry, mieszając smażyć ok. 2 minut. Dodać bulion, ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
Krewetki rozmrozić, odcisnąć w papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek i krewetki, smażyć kilka minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem, zabielić serkiem, na wierchu ułożyć krewetki, posypać szczypiorkiem.
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.mojdietetyk.pl/(…)pikantny-krem-z-cukinii-i-kal…
Przepis na 2 porcje zupy, jedna porcja dostarcza około 80 kalorii, 7,5 g białka, 1,5 g tłuszczu i 16 g węglowodanów
650 ml wody
100 ml mleka 1,5%
250 g kalafiora
150 g cukinii
60 g marchwi
30 g pietruszki
30 g selera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 małej cebuli
2/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki trawy cytrynowej (lub curry)
1/3 łyżeczki kurkumy
chili do smaku
Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.
Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.
Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość. Dodatek chili rozpoczynamy od sporej szczypty i stopniowo możemy dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)zupa-krem-z-selera.html…

Porcja dostarcza średnio 350kcal, 16g białka, 9g tłuszcz, 72g węglowodanów.
500g selera naciowego
2 ziemniaki (ok.150g)
włoszczyzna- marchewka, seler, pietruszka, por (ok. 250g)
1 mała cebula (ok. 50-70g)
jogurt naturalny- 50-100g
olej rzepakowy 5g
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Włoszczyznę gotujemy w wodzie ok. 1 godziny- po tym czasie warzywa wyjmujemy (potrzebujemy tylko bulionu) do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się ona zeszkli, dodajemy ją do selera i ziemniaków.
Zupę dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, po tym czasie zupę doprawiamy do smaku, blendujemy na krem. Gdy zupa zacznie stygnąć dodajemy jogurt naturalny do zabielenia.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)krem-z-pieczonych-pomidorow.h…

Składniki na 2 porcje, 1 porcja zupy: 174kcal
2 duże pomidory (ok.600g)
2 marchewki
2 łyżki oliwy truflowej
2 ząbki czosnku
Zioła: np. tymianek i oregano
Marchew i czosnek obrać. Z pomidorów wyciąć szypułki a skórkę na czubku ponacinać na krzyż. Warzywa razem z ziołami ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować połową oliwy, przykryć i piec w temp. 160st. około 75 minut. Pomidory obrać ze skórki, całość włożyć do garnka, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zmiksować na krem. Zupę podać skropioną pozostałą połowa oliwy.
Proponuję zupę podać z 2 kromkami pieczywa graham i 50g sera feta pokrojonego w kostkę na osobę. Taki posiłek będzie miał 420kcal.
 

wiktoriaw
 
DSC02067.JPG

W końcu udało mi się użyć fasolę mung, która czekała w kuchennej szafce na lepsze czasy (albo na jakąś moją wenę bo nie przepadam za fasolami) ;) Dotychczas fasolę mung jedynie próbowałam jako kiełki, które swego czasu namiętnie sadziłam. W końcu postanowiłam wykorzystać fasolę mung (zawiera wiele cennego białka), robiąc z niej zupę krem (w tej postaci jestem skłonna spożywać strączki częściej). Ta, którą udało mi się ugotować z pewnością będzie gościła u mnie często na stole, jest rewelacyjna ! Wspaniale skomponowała się z kleksami z kefiru, dobra jest również z grzankami czy z groszkiem ptysiowym (próbowałam wszystkie wersje i wszystkie mi smakują ale chyba najbardziej tylko z kefirkiem i świeżym koprem).

1 porcja zupy to ok. 300 ml, poniżej przybliżona wartość kaloryczna dla 1 porcji:
236 kcal, białko 11 g, węglowodany 43 g, tłuszcz 2,8 g, błonnik 5,7 g

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)zupa-krem-z-fa…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
  • awatar PinaBela: nigdy nie jadłam zupy z fasoli mung,zapewne jest dobra:),,,,z Twoim talentem chyba raczej nie potrzeba wiele czasu,pozdrowionka:)
  • awatar izkku: wygląda pysznie! :)
  • awatar Wiktoria W: @PinaBela: Dziękuję ;) Nie potrzeba, zupy gotują się przecież same z reguły ;) Polecam tą zupę, jest na prawdę fajna, warto próbować nowych rzeczy, a jeśli są zdrowe to tym bardziej ;)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

superstyler
 
W sklepach pojawił się już świeży chrzan. Zwykle ciężko go kupić, ale przed świętami korzeń chrzanu kupicie w każdym warzywniaku. W związku z tym wzięłam się za przygotowanie jednej z rzadko jadanych przez nas zup, ale jakże pysznej. W roli głównej zupa chrzanowa! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku.Zapraszam na bloga po przepis!
admin-ajax (9).jpg


www.superstyler.pl/kuchnia/zupa-chrzanowa/
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

tasteofjoy
 
Czy różni się od tradycyjnej? Moim zdaniem tak. Smak  warzyw, ich kolor...dla mnie to poezja. W tym przepisie bazowałam tylko na młodych warzywach.

DSC_4246.JPG

*SKŁADNIKI*

*Krem*

- 6 sztuk młodej marchewki
- 4 średnie młode ziemniaki
- 2 młode cebule
- 2 łyżki oliwy
- woda

*Przyprawy*

- sól
- pieprz
- curry
- imbir
- czerwona papryka
- chili (odrobina)
- tymianek
- świeży tymianek

*Dodatki*

- młody szczypiorek
- śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy
- opcjonalnie szynka dojrzewająca

DSC_4244.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki (ok. 2cm), dodajemy do zeszklonej oliwy i zalewamy wodą, tak by nakryło warzywa. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (ok. 25-30minut). Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami (od serca).

Podajemy z groszkiem/grzankami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • awatar EffyDreamer: wygląda przepysznie :P
  • awatar MalinowaPanna: Musi być pyszna :D
  • awatar Coldi: Pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (8) ›
 

tasteofjoy
 
Uzależniona od kremów podrzucam Wam kolejny przepis. Ekspresowo i smacznie, czego chcieć więcej? :)

DSC_3476.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 średnia cukinia
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki z górką śmietany 18%

*Przyprawy*

- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól, pieprz

*Dodatki*

- grzanki/groszek ptysiowy
- posiekany szczypiorek

DSC_3481.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę/półplasterki i podsmażamy kilka minut na maśle. Następnie zalewamy wodą (2-3 cm nad warzywami) i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby można dolać trochę gorącej wody.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.

DSC_3483.JPG

W kremowych zupach nie należy żałować przypraw, gdyż prawie każdy krem jest mdły, a istotę smaku wydobędziemy przez odpowiednie doprawienie.

*Smacznego!* :)

------------------------------------------------
*W związku z problemami technicznymi na pingerze proponuję odwiedzać mój blog z pozycji strony głównej tasteofjoy.pinger.pl/ (wtedy widoczne są zdjęcia, a nie linki).*

FB -www.facebook.com/pages/Taste-Of-Joy/454415731334692
  • awatar Dillerka Czekolady: Uwielbiam Twoje przepisy - kolejne zupka do wypróbowania :)
  • awatar Humraa: w sumie to mogłabym zjeść taką zupkę jeszcze przed zmiksowaniem :)
  • awatar PINK HERO: Ja nie przepadam za kremami :C
Pokaż wszystkie (12) ›
 

w-biegu
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów