Wpisy oznaczone tagiem "zupy" (167)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

mj21
 
Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 papryka czerwona,
- mała puszka kukurydzy,
- mała cebula,
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- nać pietruszki,
- oliwa z oliwek,
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Resztę warzyw, oprócz soczewicy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć warzywa + około 1 litra) i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa, opłukaną soczewicę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)
 

mj21
 
Składniki :

- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
- 1/2 kg ziemniaków np. młodych
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody przefiltrowanej
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- puszka mleka kokosowego
- ser feta

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem na oliwie podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
Dodać koperek i odstawić z ognia.  Wlać mleko kokosowe, ponownie zagotować. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.
 

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 6 dojrzałych, soczystych pomidorów (u mnie malinowe),
- 300 g fasolki szparagowej (może być zielona lub żółta),
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
- czarne oliwki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ksylitol lub syrop klonowy,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Pomidory, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
Następnie wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się
rozpadną i zmienią formę.
W tym czasie pokroić w kostkę obrane marchewki i seler naciowy oraz obrać i pokroić na 2-3 części fasolkę szparagową.
Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wrzącej wody lub bulionu warzywnego.
Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Pod koniec zupę przyprawić solą, octem balsamicznym, ksylitolem/syropem klonowym.
Dodać również posiekaną bazylię i oliwki.


2016-05-08 22.53.50.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka otartego lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Wykonanie :

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.



2016-05-08 22.46.27.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- sól, pieprz
- 400 ml kefiru

Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki.
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki.
Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Zagotować wodę lub wywar, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać.
Schłodzić.
Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.




chlodnik_01.jpg
 

araniella
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki:
ilość sztuk: 5 litrów


- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie kminku
- 1 kg czerwonych buraków
- 1/2 kg marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 3 cebule
- pół niewielkiego selera
- pół główki czosnku
- kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotować 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli, 2-3 łyżek cukru i torebką kminku. Przestudzić - zalewa ma być letnia lub całkiem chłodna.
Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.
 

wiktoriaw
 
DSC01714.JPG


Składniki:

- 2 nóżki, 1 udko z kurczaka (lub inne mięso, podroby, kości)
- 1/4 selera
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 250-300 g fasolki szparagowej zielonej
- ok. 500 g szpinaku mrożonego (lub w liściach)
- ok. 100-200 g kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 200-250 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego lub 2 szt. serków topionych trójkątnych śmietankowych - dla tych co mogą raz na jakiś czas i nie są 100% paleo)
- sól himalajska (lub morska)
- 5-6 liści laurowych
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki kminku
- kiełki do dekoracji (ja użyłam kiełek fasoli mung oraz mieszanki kiełków pikantnych)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-zupa-zie…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

superstyler
 
W sklepach pojawił się już świeży chrzan. Zwykle ciężko go kupić, ale przed świętami korzeń chrzanu kupicie w każdym warzywniaku. W związku z tym wzięłam się za przygotowanie jednej z rzadko jadanych przez nas zup, ale jakże pysznej. W roli głównej zupa chrzanowa! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku.Zapraszam na bloga po przepis!
admin-ajax (9).jpg


www.superstyler.pl/kuchnia/zupa-chrzanowa/
 

enchantedstory
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tikatika
 
tikatika:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tikatika
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

mojegotowanie
 
Zupa mimo, swej prostoty jest bardzo smaczna. Niestety zawiera sporo kalorii, ale na zimę od czasu do czasu jest jak znalazł.

Składniki:
6 parówek z szynki
6 kulek ziela angielskiego
liść laurowy
kostka rosołowa
majeranek
koncentrat pomidorowy
makaron
ser żółty typu mozarella, gouda itp. (Taki który będzie się ciągnąć)
papryka w proszku ostra i słodka
mąka, śmietana do zagęszczenia

1656039_744759905534014_1247222146_n.jpg

Parówki kroimy w plasterki,zalewamy półtora listra wody, gotujemy z liściem i zielem,
jak zawrze można dodać kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku. Wystarczy chwilę pogotować,tyle żeby zdążyła nabrać smaku.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy odrobiną mąki i śmietany(łyżka/dwie ewentualnie trzy łyżki mąki i łyżka śmietany).
Podajemy z makaronem i startym serem, który ma się ciągnąć.
Podawać gorącą!
 

kobietamag.pl
 
W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów.
kobietamag.pl/na-rozgrzewke-najlepsza-zupa/
Zupa-marchewkowo-pomaranczowa-z-imbirem.jpg
 

najlepszekosmetyki
 
brok4.jpg


1 duży brokuł - do zupy wykorzystujemy jedynie różyczki.
2 marchewki (może to być jedna marchewka i jedna pietruszka)
pół cebuli
dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
3 ziemniaki
oliwa z oliwek
jogurt grecki
1 kostka rosołowa

brok2.jpg


* Warzywa myjemy i obieramy, brokuły rozdzielamy na różyczki, myjemy.

brok.jpg


* Drobno pokrojoną cebulę i opcjonalnie czosnek podsmażam na oliwie z oliwek/można zastąpic oliwę masłem klarowanym.

* Gdy cebula jest już zeszklona dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Krótko podsmażam, max. 5 minut.

brokoli.jpg


* Zalewam całość wodą - 500 ml, dodaję różyczki brokuła, kostkę rosołową (domową, przygotowaną w thermomixie, ale gdy nie mam ich gotowych wrzucam sklepową), pieprz i sól. Po kilku minutach, ok. 5-ciu, lekko rozdrabniam (aby warzywa szybciej się ugotowały, a brokuły nie stracił koloru) blenderem. Gotuję 15-17 minut. Następnie całość blenduję na gładko.

* Po upływie 12 minut dodaję 300 ml wody i 4 łyżki jogurtu greckiego; szybko roztrzepuję trzepaczką. Gotuję 5 min.

brokmar.jpg


Zawsze doprawiam do smaku. Najlepsza jest na drugi dzień, zupa idealna. Bardzo pożywna, niskokaloryczna (można zastąpić grecki jogurt tym naturalnym), bardzo sycąca i oczyszczająca organizm!

Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi migdałami... lub tak jak ja lubie - solo!

brok3.jpg
  • awatar MiaTosia: a wiesz może ile mniej-więcej ma kcal ? :)
  • awatar MiaTosia: wygląda pysznie :D
  • awatar piska: Bardzo lubię, ale mój ulubiony krem to z pomidorów i grillowanej papryki mmmmm :D
Pokaż wszystkie (33) ›
 

 

Kategorie blogów