Wpisy oznaczone tagiem "zupy" (212)  

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

smakoszka
 
Dawno nie robiłam żadnej zielonej zupy, a już bardzo miałam smaka na coś zielonego, kremowego i pysznego. A że akurat w lodówce miałam dwa pęczki rzodkiewek, to od razu pomyślałam, że przecież można coś wyczarować z ich liści zanim zwiędną o będzie je trzeba wyrzucić. I tak oto na szybko ale z radością wyczarowałam tę pyszną zupę. Bardzo wam polecam.


SKŁADNIKI:
* liście z 2 pęczków rzodkiewek
* 1 - 2 młode cukinie
* 2 pory
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 1 puszka kukurydzy
* 2 - 3 łyzki oliwy
* sól, pieprz, domowa vegeta*
* 1 czubata łyżka śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie)
P1000999-tile.jpg

Najpierw przygotować sobie wszystkie warzywa. Liście rzodkiewek dobrze umyć i posiekać na drobno. Tak samo przygotować pora. Umytą i osuszoną cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, jeśli chcemy nożykiem obierakiem obrać cieniutko ze skórki i pokroić w kotkę lub paseczki.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, najpierw rozgrzać oliwę i wrzucić por oraz paprykę. Lekko podsmażyć. Następnie dodać cukinię, wlać wodę około 1 - 1,5l, wsypać 1 - 2 łyżeczkę domowej wegety i wszystko gotować około 20 minut. Potem dorzucić liście rzodkiewki i oraz kukurydzę i pogotować jeszcze z 5 minut. Dodać łyzkę śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie) i wszystko zmiksować w blenderze lub za pomocą miksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać według uznania: samą, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, z ryżem lub jak tam akurat lubicie i wam przyjdzie ochota.

*) zaprzestałam używania sklepowych kostek rosolowych i dlatego do zup dodaję domową vegetę smakoszka.pinger.pl/m/3842849
P1010006.JPG
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 6 dojrzałych, soczystych pomidorów (u mnie malinowe),
- 300 g fasolki szparagowej (może być zielona lub żółta),
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
- czarne oliwki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ksylitol lub syrop klonowy,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Pomidory, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
Następnie wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się
rozpadną i zmienią formę.
W tym czasie pokroić w kostkę obrane marchewki i seler naciowy oraz obrać i pokroić na 2-3 części fasolkę szparagową.
Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wrzącej wody lub bulionu warzywnego.
Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Pod koniec zupę przyprawić solą, octem balsamicznym, ksylitolem/syropem klonowym.
Dodać również posiekaną bazylię i oliwki.


2016-05-08 22.53.50.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka otartego lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Wykonanie :

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.



2016-05-08 22.46.27.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera.
Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Do podania:
4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz



zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis ja 4 porcje

Składniki :

- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cukinia (300 g)
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu
- 250 ml mleka
- świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii

Rada:
Zamiast grzanek można użyć ugotowanej cieciorki.

Wykonanie :

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne.
Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).



2016-05-07 23.18.25.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- sól, pieprz
- 400 ml kefiru

Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki.
Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki.
Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Zagotować wodę lub wywar, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać.
Schłodzić.
Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.




chlodnik_01.jpg
 

araniella
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki:
ilość sztuk: 5 litrów


- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie kminku
- 1 kg czerwonych buraków
- 1/2 kg marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 3 cebule
- pół niewielkiego selera
- pół główki czosnku
- kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotować 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli, 2-3 łyżek cukru i torebką kminku. Przestudzić - zalewa ma być letnia lub całkiem chłodna.
Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.
 

wiktoriaw
 
DSC01714.JPG


Składniki:

- 2 nóżki, 1 udko z kurczaka (lub inne mięso, podroby, kości)
- 1/4 selera
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 250-300 g fasolki szparagowej zielonej
- ok. 500 g szpinaku mrożonego (lub w liściach)
- ok. 100-200 g kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 200-250 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego lub 2 szt. serków topionych trójkątnych śmietankowych - dla tych co mogą raz na jakiś czas i nie są 100% paleo)
- sól himalajska (lub morska)
- 5-6 liści laurowych
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki kminku
- kiełki do dekoracji (ja użyłam kiełek fasoli mung oraz mieszanki kiełków pikantnych)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-zupa-zie…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

superstyler
 
W sklepach pojawił się już świeży chrzan. Zwykle ciężko go kupić, ale przed świętami korzeń chrzanu kupicie w każdym warzywniaku. W związku z tym wzięłam się za przygotowanie jednej z rzadko jadanych przez nas zup, ale jakże pysznej. W roli głównej zupa chrzanowa! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku.Zapraszam na bloga po przepis!
admin-ajax (9).jpg


www.superstyler.pl/kuchnia/zupa-chrzanowa/
 

enchantedstory
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pyszneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tikatika
 
tikatika:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Ta znana w całym świecie arabskim, wywodząca się z Maroko zupa, jest nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom aromatyczna i  rozgrzewająca, ale naprawdę bardzo smaczna.
Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu.

W necie można trafić na wiele przepisów na harirę, jedne mniej inne bardziej skomplikowane.
Zupa bazuje zawsze na mięsie wołowym, baranim lub drobiowym z dodatkiem ciecierzycy, soczewicy, czy bobu. Można uzyć mieszanek tych warzyw strączkowych (np pół na poł soczewicy i cierzycy) albo zdecydować się na pojedyńczy gatunek. Ja zrobiłam z cieciorką, bowiem chyba najbardziej ją lubimy. Poza tym ułatwiam sobie jej przygotowanie gotując najpierw na mięsie rosół, który przydaje mi się też i do innych dań. I taki właśnie przepis podaję wam.


SKŁADNIKI:

* (na oko) około 200 g ciecierzycy
* ok. 350 g mięsa na rosół (ja miałam nieco wołowiny i dwa udka drobiowe)
* kilka marchewek
* kawałek selera
* kilka korzeni pietruszki
* por
* 2 - 3 ząbki czosnku
* liść laurowy
* kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 łyżka masła
* 3 łyżki oliwy
* 2 cebule
* 2 duże pomidory
* 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki
* pęczek natki zieleniny może być kolendra, pietruszka, u mnie był dodatkowo lubczyk
* przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gotowa mieszanka przyprawowa harrisa (wnet podam na nia przepis) lub papryka, chili, czosnek, kurkuma,
harira.JPG

Cieciorkę wzrucić do jakieś dużej miski i zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.

Do dużego garnka włożyć mięso i obrane warzywa na rosół: marchew, pietruszkę, kawałek korzenia selera, por. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, część zieleniny (natki pietruszki, kolendry lubczyku czy co tam macie i zalać wodą. Nieco posolić i gotować wszystko na średnim ogniu aż będziemy mieli z tego rosół.

Żeby było szybciej, to najlepiej w tym samym czasie, w osobnym garnku ugotować ciecieszycę. Przepłukać ją na sitku z wody, w ktorej była moczona, zalać w garnku świeżą wodą, nieco posolić i jeśli mamy to wsypać łyżeczkę przyprawy do ryżu smakoszka.pinger.pl/m/22102127 lub przyprawy harrisy. Jesli nie mamy wystarczxy jedynie sól. Najlepiej dodać też łyżkę masła, wtedy nie będzie nam się pienić przy gotowaniu.
Gotować mniej więcej tyle czasu co gotuje sie rosół, wtedy na pewno cieciorka będzie miękka.
Po ugotowaniu odcedzić ją na sitku i odstawić.

Gotowy rosół najlepiej przecedzić przez sitko. Ugotowane w nim marchewki, seler i pietruszki wybrać i pokroić w kostkę. Mięso obrać i też ewentualnie pokroić.

Cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na minutkę, potem opłukać zimną wodą i obrać je ze skórki. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do jakieś miseczki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojoną cebulę i podsmażyć przez minutkę czy dwie. Następnie dorzucić pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Przyprawy wsypujemy na oko, jeśli mamy gotową mieszankę przyprawową harissę to wrzucamy około 2 czubate łyżeczki. Jeśli nie mamy harrisy, to wsypujemy na oko mniej więcej po pół łyżeczki papryki, kurkumy, cynamionu, czosnku, chili. Mozemy dodac jesli chcemy odrobinę imbiru czy mielonej kolendry. Ogólnie powinno tego być jakieś dwie czubate łyżeczki.

Całość smażyć jeszcze przez parę minut.
Potem wlać do garnka nasz rosół (nie za dużo, około 2 lity). Dodać  ugotowaną ciecierzycę oraz pokrojone warzywa i mięso z rosołu. Rozrobić w kubku nieco rosołu z mąką i zupę zagęścić.
Całość zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem, solą, chili czy cynamonem.

Gorąca zupę podawać z pokrojoną natką zieleniny.
P1190706.JPG
  • awatar tortilla!: robiłam ją kiedyś, jeden raz, z przepisu jednej pingerowiczki. jest świetna! ta fuzja smaków! po prostu bomba! ale jak dla mnie zbyt rozgrzewająca jak na lato, więc dopiero na sezon jesienno-zimowy planuję zrobić ponownie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

tikatika
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

smakoszka
 
Zupa ta jest bardzo prosta do przygotowania, a przy tym naprawdę smaczna. Przynajmniej w moim domu wszyscy ją bardzo lubimy. Lekko słodkawa, lekko pikantna, aromatyczna - dokładnie taka powinna być.


SKŁADNIKI:

* ok. 1 kg marchwi
* 3 pomarańcze
* 1 - 2 papryki czerwone
* 1 duża cebula
* 3 - 4 ząbki czosnku
* kawałek (ok. 3 cm) imbiru
* 2 kostki rosołowe lub  2 łyzki bulionetki domowej roboty smakoszka.pinger.pl/m/12552344
* 1 puszka mleka kokosowego
* 3 łyżki oleju
* 1 czubata łyżeczka (najlepiej pikantnego) curry
* ewentualnie sól, chilli
zupa marchewkowa.JPG

Najpierw przygotować wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić najlepiej na plasterki. paprykę należy obrać cieniutko ze skórki, najlepiej takim nożykiem obierakiem. Potem oczyścić i pokroić w paski lub kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać nożem.
Z pomarańczy wycisnąć sok.

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cebulę, imbir oraz czosnek i leciutko podsmażyć. Po jakiś 2 minutkach dodać kostę rosołową lub bulionetę oraz około 1 łyżeczki curry. Smażyć jeszcze przez krótką chwilę. Wlać sok pomarańczowy i dorzucić pokrojoną marchew z papryką. Wla tyle wody, by warzywa były przykryte. Gotować wszystko na średnim ogniu jakieś pół godziny aż marchewka będzie miękka.

Po tym czasie dodać do zupy mleko kokosowe i wszystko zmiksować. Całość doprawić jeszcze według smaku chilli (zupa powinna być lekko pikantna) i ewentualnie solą lub maggi. Po zmiksowaniu jeszcze raz zagotować i podawać.
Gotowe.
P1180687.JPG
  • awatar flipendo: Ja zamiast papryki daje dynie
  • awatar muffin gotuje: fajny przepis. takiego połączenia jeszcze nie jadłam . muszę spróbować:)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mojegotowanie
 
Zupa mimo, swej prostoty jest bardzo smaczna. Niestety zawiera sporo kalorii, ale na zimę od czasu do czasu jest jak znalazł.

Składniki:
6 parówek z szynki
6 kulek ziela angielskiego
liść laurowy
kostka rosołowa
majeranek
koncentrat pomidorowy
makaron
ser żółty typu mozarella, gouda itp. (Taki który będzie się ciągnąć)
papryka w proszku ostra i słodka
mąka, śmietana do zagęszczenia

1656039_744759905534014_1247222146_n.jpg

Parówki kroimy w plasterki,zalewamy półtora listra wody, gotujemy z liściem i zielem,
jak zawrze można dodać kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku. Wystarczy chwilę pogotować,tyle żeby zdążyła nabrać smaku.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy odrobiną mąki i śmietany(łyżka/dwie ewentualnie trzy łyżki mąki i łyżka śmietany).
Podajemy z makaronem i startym serem, który ma się ciągnąć.
Podawać gorącą!
 

kobietamag.pl
 
W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów.
kobietamag.pl/na-rozgrzewke-najlepsza-zupa/
Zupa-marchewkowo-pomaranczowa-z-imbirem.jpg
 

najlepszekosmetyki
 
brok4.jpg


1 duży brokuł - do zupy wykorzystujemy jedynie różyczki.
2 marchewki (może to być jedna marchewka i jedna pietruszka)
pół cebuli
dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
3 ziemniaki
oliwa z oliwek
jogurt grecki
1 kostka rosołowa

brok2.jpg


* Warzywa myjemy i obieramy, brokuły rozdzielamy na różyczki, myjemy.

brok.jpg


* Drobno pokrojoną cebulę i opcjonalnie czosnek podsmażam na oliwie z oliwek/można zastąpic oliwę masłem klarowanym.

* Gdy cebula jest już zeszklona dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Krótko podsmażam, max. 5 minut.

brokoli.jpg


* Zalewam całość wodą - 500 ml, dodaję różyczki brokuła, kostkę rosołową (domową, przygotowaną w thermomixie, ale gdy nie mam ich gotowych wrzucam sklepową), pieprz i sól. Po kilku minutach, ok. 5-ciu, lekko rozdrabniam (aby warzywa szybciej się ugotowały, a brokuły nie stracił koloru) blenderem. Gotuję 15-17 minut. Następnie całość blenduję na gładko.

* Po upływie 12 minut dodaję 300 ml wody i 4 łyżki jogurtu greckiego; szybko roztrzepuję trzepaczką. Gotuję 5 min.

brokmar.jpg


Zawsze doprawiam do smaku. Najlepsza jest na drugi dzień, zupa idealna. Bardzo pożywna, niskokaloryczna (można zastąpić grecki jogurt tym naturalnym), bardzo sycąca i oczyszczająca organizm!

Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi migdałami... lub tak jak ja lubie - solo!

brok3.jpg
  • awatar MiaTosia: a wiesz może ile mniej-więcej ma kcal ? :)
  • awatar MiaTosia: wygląda pysznie :D
  • awatar piska: Bardzo lubię, ale mój ulubiony krem to z pomidorów i grillowanej papryki mmmmm :D
Pokaż wszystkie (33) ›
 

 

Kategorie blogów